Fejlbehandlet patient: Det ødelagde mit liv at der ikke blev grebet ind

Kritik af Sundhedsstyrelsen er på tide, mener fejlbehandlet patient, der føler sig svigtet af systemet.

Lars Høj Klysner er tilfreds med, at der nu kommer noget kritik af Sundhedsstyrelsen, som han mener svigtede ham groft. (© DR)

- Det giver mig en berettigelse i, at jeg har en sag, og at der er sket noget forkert.

Sådan siger Lars Høj Klysner om den kritik, der i dag blev rettet mod Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen får i en international rapport blandt andet kritik for at have svigtet i flere sager, hvor fejlbehandling af patienter fik lov at fortsætte lang tid efter, at der burde være grebet ind.

- Det er rigtigt godt, at der kommer kritik, og det er også på tide, siger Lars Høj Klysner.

Ingen greb ind

Han var patient hos psykiater Arne Mejlhede, som DR Nyheder i foråret og sommeren 2013 kunne dokumentere stod bag mange fejldiagnoser og forkert medicinering.

Det skete på trods af, at Sundhedsstyrelsen igennem lang tid havde modtaget et stort antal klager over psykiateren, og det var netop en af de sager, der fik daværende sundhedsminister Astrid Krag (S) til at forlange en kulegravning af Sundhedsstyrelsen.

- Det gør mig vred og frustreret, at ingen greb ind. Forhåbentlig betyder den her kritik, at lignende sager ikke sker i samme omfang, for det har virkelig skadet mange mennesker, siger Lars Høj Klysner.

Store konsekvenser

Han lider stadig af konsekvenserne af den fejlbehandling, han modtog af Arne Mejlhede.

- Det har betydet, at jeg er endt på førtidspension og nok aldrig kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg har svært ved social kontakt til fremmede, og jeg er mistroisk overfor folks motiver overfor mig, siger han.

Også økonomisk har det haft store konsekvenser for Lars Høj Klysner, at han fik den forkerte behandling

- Fordi jeg fik den forkerte behandling, kunne jeg ikke arbejde og levede derfor på kontanthjælp i lang tid og måtte låne penge, som jeg stadig betaler af på.

- Det har ødelagt mit liv i sådan en grad, at det må være rimeligt med en erstatning, siger han.

Lars Høj Klysner går med aviser en gang om ugen for at få råd til advokathjælp til sin erstatningssag. Det er det meste arbejde han kan holde til i dag. (© DR)

Kan hjælpe i erstatninssag

Lars Høj Klysner fortæller, at Arne Mejlhede på bare fem minutter gav ham den meget alvorlige diagnose paranoid skizofreni - en diagnose, som en anden psykiater siden har kaldt 'helt hen i vejret'.

- Medicinen gjorde, at jeg tog 25 kilo på og brugte de næste måneder i en zombie-tilværelse, hvor jeg ikke kunne overskue noget som helst, fortæller Lars Høj Klysner.

Han håber, at kritikken af Sundhedsstyrelsen kan hjælpe ham i en verserende sag om erstatning.

- Det har været utroligt svært at få berettigelse i, at der er sket noget forkert. Jeg står bedre i min sag nu.