Fem asylansøgere ville gå til Sverige gennem motorvejstunnelen

Svensk politi frygter, at Øresundsforbindelsen kan udvikle sig på samme måde, som Euro-tunnelen, hvor flygtninge krydser Den Engelske Kanal til fods.

Tunnelen under Øresund er forbeholdt biler, og det kan være særdeles farligt at bevæge sig derned til fods. (Foto: JACOB LANGVAD NILSSON © Scanpix)

Søndag aften forsøgte fem asylansøgere at tage en farlig vej til Sverige.

Kort før klokken 21.40 fik Øresundsbroen et opkald fra en bilist, der havde set de fem personer bevæge sig via motorvej E20 mod tunnelen til Sverige.

Derefter fulgte flere opkald, og politiet blev tilkaldt.

- Betjentene træffer fem fodgængere, som går med rygsæk på Øresundsmotorvejen, siger fungerende vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, Steen Harpsøe.

- Det viser sig at være fem asylansøgere - en voksen og fire mindreårige, alle registrerede asylansøgere i Danmark.

Politiet kan hverken be- eller afkræfte, hvorvidt de fem personer ville til Sverige for at søge asyl.

- Vores hovedbekymring er sikkerheden, da det er dødsensfarligt at gå på motorvejen, siger Steen Harpsøe.

De fem personers forsøg på at passere via tunnelen er ikke gået ubemærket hen i Sverige.

- Det kan være den spæde start på en ny tendens, siger Ewa-Gun Westford, der er pressetalsmand for politiet i Skåne, til SVT - Sveriges Television.

- Vi ved jo, at asylansøgere forsøger at gå gennem tunnelen under Den Engelske Kanal.

Flygtninge og migranter i tusindtal har forsøgt at krydse Den Engelske Kanal via Eurotunnelen fra Calais i Frankrig til Sydengland til fods.

Det er livsfarligt, da tunnelen er forbeholdt tog, og de franske myndigheder har skærpet sikkerheden ved tunnelåbningen massivt for at undgå, at nogen trænger ind i tunnelen.

Hos dansk politi har man ikke registreret lignende tilfælde før, men politiet følger situationen og gør sig forholdsregler, fortæller vicepolitiinspektør Steen Harpsøe.

Overvejer i at sætte mandskab op ved Øresundsbroen?

- Det vil jeg undlade at kommentere på, vi er klar over situationen og gør os forholdsregler, men præcis at sige, hvor vi stiller politifolk, vil jeg helst undgå at komme specifikt ind på, siger Steen Harpsøe.

- Men det er klart, det er noget, vi har med i tankerne.

Det fem asylansøgere blev efter episoden transporteret til Center Sandholm af betjentene.