Fem dage til at undersøge Tycho Brahe

Forskerne skal inden fredag været færdig med at analysere resterne af Tycho Brahe, hvis grav i dag bliver åbnet.

Forskerne får i dag adgang til resterne af den danske astronom Tycho Brahe. (Foto: © Filip Singer, Scanpix)

Den danske arkæolog Jens Vellev er spændt på, om han og hans forskerteam på 11 mand får svar på de spørgsmål de har om den verdensberømte danske astronom Tycho Brahe.

Tycho Brahes kiste bliver i dag hejst op, og forskerne har fem dage til at blive klogere på hans liv og måske finde forklaringen på hans pludselige død.

De 11 forskere, der er eksperter indenfor arkæologi, antropologi, kemi, fysik og tekstilkonservering skal blandt andet analysere hans kropsstruktur. Der skal tages prøver for at se, hvilken medicin han har taget, om han for eksempel har brækket knogler eller har haft en sygdom.

Tog kviksølv lige før han døde

- Vi ved fra tidligere analyser af hår for et par år siden, at Tycho Brahe har indtaget rimeligt store mængder kviksølv få timer før han døde. Men vi ved ikke, om han har taget så meget, at han kunne dø af det, siger Jens Vellev.

Ved at kombinerer analyser af hår, skæg og knogler håber forskerne at kunne afgøre, hvor meget kviksølv han har taget, og om han er død af kviksølv eller en anden sygdom.

- Man kan ikke dø af en sprængt blære. Men Tycho Brahe kan have urinvejsforgiftning, og for at dulme smerterne har han taget en vis mængde kviksølv. Man lavede selv medicinen, og man brugte metal i medicin dengang, siger Jens Vellev.

Vil genskabe dragten

- Vi håber også, at dragten er bevare. Ved genbegravelsen i 1901 var man ikke interesseret i dragten, så man klippede blot nogle små stykker af dragten. Der er blandt andet et stykket på Nationalmuseet, siger han.

Jens Vellev håber nu at kunne rekonstruerere hele dragten. Man ved, at den var syet af fint silkestof, måske italiensk silke fra slutningen af 1500-tallet.

På fredag bliver Tycho Brahe genbegravet, og det vil ske ved en større højtidelighed i Prag, som blandt andet kirkeminister Birthe Rønn-Hornbech vil deltage i.