Fem forrygende fund: Historisk guld i den danske muld

Se ekspertens bud på de seneste års mest spektakulære fund.

Der bliver gjort så mange fund, at det kan være svært at danne sig et overblik. Peter Vang Petersen, som er inspektør på Nationalmuseet, giver dog sit bud på de mest spektakulære.

Den danske muld er et historisk skatkammer, som begejstrede amatørarkæologer konstant er på jagt i.

Senest har et kærestepar med deres metaldetektorer fundet et halssmykke i guld på en mark lige uden for Gørding ved Esbjerg.

Smykket, der er formet som en slange, menes at være fra 900-tallet, og det er et bevis på datidens kunsthåndværkeres formidable evner.

Faktisk bliver der fundet så meget danefæ i jorden under vores fødder, at det næsten er umuligt at danne sig et komplet overblik.

Peter Vang Petersen, som er inspektør på Nationalmuseet, giver her sine bud på fem af de seneste års mest spektakulære fund.

Ravelg

"Elgfigur" af rav fundet af Torben Toft Heidelberg på Næs Strand ved Korsør. (© Nationalmuseet)

Det blev fundet af en mand, der gik tur med sin hund på stranden, og først troede han, at han var stødt på et stykke affald i form af en bideskinne til små børn.

Ravfiguren formodes at være fra Allerødtiden, og den har derfor ca. 13.000 år på bagen. Den fremskredne alder gør det samtidig til det ældste kendte kunstværk fundet i Skandinavien.

Fundet er bevis på vores forfædres fascination af rav, og så giver den lille figur et prægtigt glimt af en nordeuropæisk kunsttradition, der ikke stod tilbage for istidens folk i sydligere egne af Europa.

Flintøkse

Flintøkse fundet af Tage Pinnerup og Henrik Hansen ved Dybkær mellem Skive og Viborg. (© Nationalmuseet)

Det er ikke altid amatørarkæologer med metaldetektorer, der finder de mest interessante ting. Til tider råder tilfældet også.

I en mose ved Dybkær mellem Skive og Viborg blev to store flintøkser gravet op med en rendegraver.

Maskinen ødelagde heldigvis ikke den største af økserne, som måler 50,5 centimeter. Det er den længste, vi kender fra Danmark og - så vidt vi ved - verdens længste flintøkse.

Fenrisulven

Fundet af Andrew Smith ved Gudum i Vestsjælland. (© Nationalmuseet)

Et herligt dyrehoved, som er af høj håndværksmæssig kvalitet. Det er fra vikingetiden, og det forestiller formentlig Fenrisulven med guden Tyrs hånd i munden. Han ofrede sin hånd for at få ulven lænket.

I kan forestille jer, hvordan et par blodskudte granat- eller emaljeindlagte øjne har gjort billedet endnu mere gyseligt.

Guldskat

Fundet af Marie Aagaard Larsen, Kristen Dreiøe og Poul Nørgaard Pedersen ved Fæsted vest for Ribe. (© Nationalmuseet)

Tre amatørarkæologer gjorde i 2016 et helt unikt fund på en mark i Vejen i Sydvestjylland. Med metaldetektorer fandt de det, der skulle vise sig at være Danmarkshistoriens største guldskat fra vikingetiden.

Først fandt de syv armbånd, og under de senere udgravninger på stedet blev det ved med at vælte frem med arkæologiske lækkerier. Smykkerne i mange forskellige former er nedgravet i 900-tallet og har formentlig tilhørt kredsen omkring Gorm den Gamle.

Krucifiks

Fundet af Dennis Fabricius Holm ved Avnslev Kirke på Nordøstfyn.

En fredag i marts 2016 gjorde en borger et interessant fund med sin metaldetektor ved en kirke på Fyn.

Et lille hængesmykke af guld - 4,1 cm højt - i form af en mand med udstrakte arme som Kristus på korset dukkede op af mulden.

Det skal dateres til første halvdel af 900-tallet, og det gør det til et af de ældste kristne kors fra Danmark og ældre end Jellingstenen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk