Fem gode råd: Sådan kommer du den daglige sodavand til livs

Det kræver en indsats, men sodavanden er langt fra livsnødvendig.

Sodavand smager godt, slukker tørsten, det er nemt tilgængeligt og billigt. Og danskernes forbrug af det er bare steget de seneste 10 år.

Men på den lange bane kan det koste dyrt på både pengepungen og helbredet at drikke store mængder sodavand.

Faktisk ved man, ifølge Kræftens Bekæmpelse, at et stort indtag af sodavand med sikkerhed øger risikoen for at tage på, overvægt og svær overvægt.

Men hvordan får man skåret ned på et måske dagligt (over)forbrug af de søde drikke? Tre eksperter giver deres gode råd her.

Sæt i gang

(© dr)

Det første skridt for at komme i gang er at komme frem til, at sodavand ikke er noget, du skal hælde i dig hver eneste dag.

- Man skal kigge sig selv dybt i øjnene og spørge, om det gør en så enormt meget mere lykkelig i hverdagen at drikke sodavand. Man skal huske på, hvilke konsekvenser, det har, så man ser sandheden i øjnene, siger trænings- og ernæringsekspert Michelle Kristensen.

Store mængder sodavand kan have konsekvenser for en. De kalorier, man får ind fra en sodavand, mætter ikke. Derfor kan man hurtigt få alt for mange kalorier indenbords, og det betyder, at man kommer til at tage på.

Overvægt kan føre en masse livsstilssygdomme med sig. Og overvægt kan også være årsag til flere forskellige typer kræft.

Hvis det ikke er nok at tænke på, hvad sodavand kan have konsekvenser for sundheden, kan det også blive dyrt at købe i længden.

- Selvom sodavand er billigere end mælk, tænker jeg, at det er en stor udgiftspost på husholdningsbudgettet. Så hvis man skærer ned på det, kan man få råd til noget andet, som man virkelig gerne vil have, siger Ghita Parry, der er formand for Kost og Ernæringsforbundet.

Realistiske mål

(© dr)

Du er så kommet frem til, at der skal skæres ned på indtaget af sodavand. Men måske får du nærmest koldsved ved tanken om, at du aldrig skal have sodavand igen?

Sådan behøver det ikke være.

- Man skal tage en dag ad gangen. For hvis man begynder at tænke, at man aldrig må drikke sodavand igen, kan det blive alt for meget, siger Michelle Christensen.

For nogen er en kold tyrker det bedste. Men for andre er det ikke nødvendigvis sådan.

Tanja Bigum Kristensen, der er sundhedskonsulent og diætist i Sorø Kommune, advarer også imod, at man sætter alt for ambitiøse mål for sit sodavandsstop.

- Det er svært at ændre på en vane, som man måske har haft gennem længere tid. En typisk faldgrube kan være at ville sætte sig et meget ambitiøst mål. Det er bedre at sætte et realistisk mål, siger hun.

- Det kan for eksempel være, at man skærer en enkelt sodavand væk om dagen den første uge. Og så lægger en plan for, hvordan man får den erstattet, siger Tanja Bigum Kristensen.

Michelle Kristensen advarer også om de alt for ambitiøse mål.

- Drømmescenariet kan være slet ikke at drikke noget, men hvis det skræmmer en, så er det bedre at sige, at det er en dåsesodavand om dagen, siger hun.

Køb mindre og færre flasker

(© dr)

En tur i øl- og vand-afdelingen i supermarkederne kan være en guldgrube af gode tilbud på hele rammer af sodavand eller fem gange to liter cola.

Og det er den slags store indkøb, man skal undgå, påpeger alle eksperterne.

- Det handler meget om tilgængelighed. Hvis man skal skære ned, gælder det om ikke at have to liters-flasker, men at købe dåser i steder. Og så skal man ikke have et lager stående derhjemme, siger Tanja Bigum Jørgensen.

Samme råd kommer fra Ghita Parry.

- Jeg har tænkt rigtig meget over den her udvikling med emballagestørrelser. De bliver større og større, og så drikker vi mere og mere. Køber du to liter, drikker du også to liter. Så det er et sted, man kunne sætte ind ved ikke at købe den store flaske, siger hun.

Skift ud med danskvand

(© dr)

Selvom sodavand ikke har nogen næringsmæssig funktion andet end de tomme kalorier, så har de noget, som menneskekroppen har brug for. Væske.

Derfor er det også vigtigt at huske at få drukket noget andet, når sodavanden ikke skal være indenfor rækkevidde længere.

Vand er det absolut bedste bud, men nogle kan måske synes, at det er en lidt flad fornemmelse.

- Mange kan godt lide brusen ved sodavand. Der er også brus i danskvand, og brusen alene kan gøre meget. Nogle er vant til lyden fra dåsen, når den bliver åbnet. Så skal man tænke, at man skal købe danskvand på dåse, siger Michelle Kristensen.

Helt almindeligt vand kan også sagtens piftes op, hvis man ikke bare vil have et glas postevand.

- Man kan tilsætte lidt frossen frugt eller krydderurter som citronmelisse eller mynte. Så kan man gøre vand lidt mere indbydende, siger Ghita Parry.

Spis godt

(© dr)

Hvis du sørger for at have drukket rigeligt, er det i hvert fald ikke tørst, der giver dig trang til sodavand.

Så hvad kan det være, når du er helt afklaret med, at der skal være meget mindre af de sukkerholdige drikkevarer i dit liv?

- Det kan handle om, om man får spist de rigtige ting i løbet af dagen, og om man får dækket sine behov i forhold til mad. Måske er det, fordi man ikke fik spist så meget til frokost, eller fordi man i virkeligheden har brug for et mellemmåltid, siger Tanja Bigum Jørgensen.

Sådan lyder rådet fra Michelle Kristensen også.

- Det kan også hjælpe en til, at man sørger for at få nogle gode, mættende måltider. Det gør trangen til søde sager mindre, siger hun.