Fem medarbejdere i en integreret institution i Frederiksberg Kommune er testet positive med coronavirus.
Det bekræfter Janni Hjerpe, der er børne -og ungelæge og rådgiver for kommunens daginstutioner.
Ifølge hende, er det sandsynligvis én medarbejder, der har taget smitten ind i Børnehuset Solmarken, som rummer 95 børn i vuggestue og børnehave.
- Personen var på arbejde, da vedkommende blev syg, men har så nået at smitte flere personer, siger Janni Hjerpe.
Yderligere fire medarbejdere blev efterfølgende syge, sendt hjem fra arbejde og testet positive for coronavirus.
Alle 27 medarbejdere i institutionen blev testet efter første tilfælde af Covid-19.
Leder i Børnehuset Solmarken Karin Meyer er dog lettet over, at virusset ikke spredte sig yderligere.
- Vi står midt i en pandemi, og det her kunne jo ske. Og det er virkelig rart, at vi andre 22 er testet negative, og at det ikke har spredt sig, siger Karin Meyer.
Børn blev ikke testet
Den første syge medarbejder blev testet fredag den 1. maj. Om søndagen kom der et positivt svar tilbage, og derfor overvejede kommunen at holde institutionen lukket mandag.
Men, forklarer læge Janni Hjerpe, det var ikke en del af anbefalingerne fra Styrelsen for Patientsikkerhed at lukke.
Derfor holdt institutionen åbent, og efterfølgende blev fire andre medarbejdere testet positive - alle fire havde symptomer.
Ingen børn er dog blevet testet, da det ikke på det tidspunkt var Sundhedsstyrelsens retningslinjer, at nære kontakter skulle testes eller isolere sig.
Alligevel blev omkring halvdelen af de børn, der var tilmeldt pasning, hjemme.
- Ud fra de nye retningslinjer kunne man godt diskutere, om børnene skulle testes, siger Janni Hjerpe, der har haft tæt kontakt med institutionen gennem forløbet.
Hun henviser til, at der i går kom nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om kontaktopsporing.
De retningslinjer betyder, at alle, der kan betegnes som nære kontakter til en smittet, bliver tilbudt at blive testet to gange. Derudover bliver de nære kontakter opfordret til at isolere sig i en uge.
Flere forældre tog dog sagen i egen hånd og har selv kontaktet egen læge for at få testet deres børn, forklarer leder i Solmarken, Karin Meyer.
- Og jeg har ikke hørt om nogen børn eller forældre, der er testet positive, siger hun.
Pædagog: Det kom tæt på
Pernille Hjorhøj er pædagog i Børnehuset Solmarken og er selv testet negativ to gange.
- Det kommer rigtig, rigtig tæt på, og så er man selvfølgelig lidt nervøs. Det tror jeg, vi alle sammen var, siger hun.
Hun er glad for, at der blev taget hånd om sagen hurtigt, men netop usikkerheden om børnene fyldte særligt mandagen efter, den første positive test kom.
- Vi ved jo ikke, hvor mange der er ramt. Og er der børn, der er raske smittebærere? Dén usikkerhed var der den mandag, siger Pernille Hjorhøj.
Direktør: Kan kun læne os op ad retningslinjer
Konstitueret børne- og ungedirektør i Frederiksberg Kommune, Dennis Danielsen, peger på, at man har fulgt både råd og retningslinjer fra myndighederne - også da man valgte ikke at teste børnene.
- Det har været ud fra den anbefaling, der har været på det pågældende tidspunkt. Det kan jo godt være en lidt voldsom oplevelse for børn i den alder at blive testet, siger Dennis Danielsen.
Høje-Taastrup har haft et tilfælde med en coronasmittet pædagog, og det fik institutionen til selv at lukke midlertidigt ud fra et forsigtighedsprincip. Men det gjorde man altså ikke på Frederiksberg.
- Vi har jo ikke andre muligheder end at læne os op ad de retningslinjer, der er, siger Dennis Danielsen.
Medarbejder med mange kontakter
På Solmarken har man ifølge ledelsen gjort alt, hvad man kunne for at overholde retningslinjerne og været opmærksom på håndhygiejne, afstand og rengøring.
Men det kan ikke afvises, at nogle børn har været udsat for smittefare.
- Her får børn også knus, omsorg og den kontakt, som små børn har behov for. Og pædagogerne gør alt det, de skal i forhold til retningslinjerne, men også i forhold til deres pædagogiske arbejde, siger leder Karin Meyer.
Så hvordan kan det ske?
Et bud fra både læge og leder er, at en af de smittede har en særlig funktion, der gør, at vedkommende har været i berøring med flere kolleger. Det får nu institutionen til at ændre arbejdsgangene.
- Der er ingen tvivl om, at vi har kigget vores procedure virkelig grundigt efter, siger Karin Meyer.