Fem råd til sikker bjergbestigning: Din stolthed er livsfarlig

Bjergbestiger Christian Als giver gode råd til sikker bjergbestigning.

Christian Als giver fem god råd til sikker bjergbestigning. (Foto: highcamp.dk)

Efter mere end en håndfuld bjergbestigningsekspeditioner og bjerge som Elbrus i Kaukasus, Ama Dablam i Nepal og Khan Tengri på grænsen mellem Kirgisien og Kasakhstan på CV'et er Christian Als en af danmarks mest erfarne bjergbestigere.

Efter uheldet på Mount McKinley i Canada, hvor tre danskere slap fra en lavine med livet i behold, har dr.dk bedt Christian Als give fem gode råd til, hvordan man gør sin bjergbestigning mere sikker.

De fem råd er:

1. Kend dine begrænsninger og kast dig ikke ud i noget, som er over dit erfaringsniveau. Brug i stedet nogle af de mange guides, som kender bjerget indgående.

2.

Klatrer om natten, hvor sneen er koldere. De fleste laviner sker om dagen hvor solen har varmet sneen op og den bliver sat i bevægelse på grund af afsmeltningen.

3.

Klatrer aldrig alene men minimum to og gerne flere. Brug altid et sikkerhedsreb imellem jer for at undgå uheld.

4.

Start ud med de små bjerge og arbejde dig opad i højderne, så du langsom fra ekspedition til ekspedition får udbygget din erfaring.

5.

Brug din sunde fornuft og vend om, hvis det bliver for udfordrende. Læg din stolthed på hylden - den kan tage livet af dig.

Christian Als er freelancefotograf, og du kan se billeder fra mange af hans bjergbestigninger på hjemmesiden highcamp.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk