Femårige Victor havde et blåt mærke ... men det var ikke med på fotoet fra børnehaven

Forældre får 'tvangsredigeret' skolefotos, men de vil ikke have manipulerede prinsessebilleder, lyder det.

Eva Maria Lagoni Bagers søn Victor fik fjernet et blåt mærke i panden, uden hun spurgte om det. Giv os valget mellem det autentiske og redigerede, mener hun (Privatfoto).

Er vores børn ikke gode nok, som de er?

Det spørger forældre om, efter flere har modtaget billeder af deres børn, hvor jordbærmærker, ar, modermærker og buler i panden er retoucheret væk - uden de er blevet spurgt.

I går kom det frem, at fotografer får forespørgsler fra forældre om at ændre børnenes udseende på deres skolefoto.

Men ifølge nogle forældre giver fotografen den også gas med retoucherings-værktøjet i Photoshop på egen hånd.

Og det synes de forældre, som DR har talt med, ikke er i orden.

- Jeg synes slet ikke, at muligheden for redigering skal være der. Det understøtter bare de udfordringer, der er med unaturlighed, siger Rasmus Koed Badre-Esfahani, der er selvstændig konsulent og far til en femårig. Han fik i dag et redigeret billede - men det vil han ikke have.

For børnene er nemlig okay, som de er, og vi skal lade vær med at lave om på deres udseende, lyder det fra forældrene.

Fik billede i morges - plaster er væk

Da Rasmus Koed Badre-Esfahani i morges skulle aflevere sin ældste datter i børnehaven, fik han stukket de nyeste fotos i hånden.

Men hans femårige datter lignede ikke den pige, han sendte i børnehave på foto-dagen. Den dag havde hun fire ret tydelige sår i ansigtet fra sommerens myggestik, hvor et af dem var dækket af et plaster. Desuden havde hun et lille modermærke i panden.

Men det var alt sammen blevet fjernet fra billedet. Og det var ikke med Rasmus Koed Badre-Esfahanis gode vilje. Han og hans kone prøver nemlig bevidst at modkæmpe den perfekthedskultur, de mener, der er opstået.

- Når man har to døtre, er det et dagligt arbejde, at de lærer, at det naturlige ved os er det rigtige. Så hjælper det ikke at få manipulerede prinsessebilleder tilbage, siger han.

Han mener, at det sender et signal om, at modermærker og sår i ansigtet ikke er pænt.

- Vores udfordring er i forvejen, at vi måned efter måned har skulle sende vores datter afsted med plastrer i ansigtet, så hun ikke pillede i såret. Hun har grædt om morgenen, fordi hun ikke var glad for det. Og nu bliver hun jo bare bekræftet i, at man ikke skal have sår i ansigtet, siger han.

Ifølge Rasmus Koed Badre-Esfahani er dette bare endnu en brik i et større puslespil om, at det naturlige ikke er godt nok.

DR har præsenteret kritikken for skolefotovirksomheden, Jyskbørnefoto, der har taget og redigeret billedet.

De svarer, at de altid fjerner plastre uden at rådgive sig hos forældre, fordi "95 procent alligevel vil have fjernet det" ifølge dem. Hvis forældrene er utilfredse, kan de bare ringe og få det ændret, siger Jyskbørnefoto.

Så stor forskel kan der være på et uredigeret- og redigeret billede (Foto: Eva Maria Lagoni Bager © Eva Maria Lagoni Bager / Foto: Gauss Foto © Gauss Foto)

Mærker forsvinder på mystisk vis

Eva Maria Lagoni Bager er 35 år og arbejder til daglig som skolepædagog i Middelfart.

Da hendes søn Victor gik i børnehave, skulle tiden foreviges med et foto. Det var et par dage efter, han var skøjtet ned fra en rutsjebane på en løbecykel. Det resulterede i et ordentligt blåt mærke midt i panden.

- Da vi så fik billederne igen, så var den her kæmpe hævelse og det blå mærke der slet ikke, husker Eva Maria Lagoni Bager.

Og det synes hun ikke var okay. Efterfølgende har den femåriges mor ærget sig over, at mærket er væk.

- Det er så en historie, vi ikke kan gå og snakke om, når vi ser på det billede. Der er gået noget tabt, siger hun.

Eva Maria Lagoni Bager undrer sig over, at fotografen bare har fjernet mindet om styrtet, uden at forhøre sig med hende. For hun ville have valgt det fra, hvis hun havde fået valgmuligheden.

- Jeg har et buldret barn, som får mange blå mærker. Derfor er det realistisk med et skolefoto med blå mærker også, siger hun.

Barnet er ikke perfekt nok

Linda Klug, der er mormor til Clara, har haft samme oplevelse som Rasmus og Eva.

Da hendes barnebarn var omkring tre år, havde hun et jordbærmærke på næsen og skulle fotograferes i børnehaven.

Da familien fik billedet tilbage fra fotografen, var det ikke den Clara, som hun kendte, hun så på billedet. Jordbærmærket var retoucheret væk uden opfordring fra mor, far eller mormor.

Og det er ikke i orden, at man redigerer uden at spørge om lov, mener Linda Klug.

- Nu er det jo slet ikke vores Clara mere, siger Linda Klug, der synes, at redigeringen sender et underligt signal om, at hendes barnebarn ikke er god nok.

- Er det her barn ikke perfekt nok, som det ser ud? Det skal se pænere ud og nærmest være fejlfrit, siger hun.

Skolefotografer: Vi fjerner mest mad og snot

Skolefotografvirksomhederne, som DR har talt med, har svært ved at genkende billedet.

De fleste siger, at de enten slet ikke manipulerer billederne uden forældrene beder om det, eller også fjerner de mest mad og snot fra næser og mundvige.

Hos Linus Børnefoto & Vestegnens Skolefoto tager de ting i redigeringen, som de mener, de burde have spottet, da de tog billederne.

- Hvis der lige sidder en snotklat på kinden, og vi kan se, det er noget, der er blevet overset ved fotograferingen, så kan vi godt lige gå ind og fjerne det.

De udelukker alle sammen at fjerne ar, skønhedspletter og skrammer, men understreger, at der kan ske menneskelige fejl.

Johan Wachtmeister, der er direktør hos Frandsen Foto, fastholder, at det er fint at redigere nogle af de 'midlertidige' ting væk.

- Du kan tage masser af billeder med din egen telefon, hvis du vil have et dagligdagsbillede. Vi slår os på at være professionelle fotografer, der leverer et professionelt foto af dit barn, tilføjer han.

Facebook
Twitter