Feministen Carl Mar Møller: Kvinder lever på mange områder et lorteliv

Manden undertrykker kvinden for at holde sig til magten, og de traditionelle kønsrollemønstre vinder frem igen, advarer to mandlige feminister på Kvindernes Internationale Kampdag.

Kvinden er manden psykologisk overlegen, mener Carl Mar Møller (til venstre), mens Rasmus Brygger ser en tendens til, at kønnenes roller er dikteret af en meget konservativ opfattelse. Foto af Carl Mar Møller: Bax Lindhardt (Scanpix)

Der er dårligt nyt for feministerne på Kvindernes Internationale Kampdag.

Det går den forkerte vej i kvindekampen, mener to mandlige feminister - den liberale debattør Rasmus Brygger og parterapeuten Carl Mar Møller. Vi starter med sidstnævnte:

- Kvindernes vilkår i vores samfund er blevet meget dårligere de seneste 10 år. Der er mange områder, hvor kvinden lever et lorteliv, siger Carl Mar Møller og slår ned på en aktuel debat som et eksempel på, at der stadig er meget at kæmpe for.

- Der er kvinder, der bliver stalket, og der er en dårlig lovgivning omkring stalking, så hvis en kvinde bliver forfulgt af en eksmand, så kan politiet ikke gøre en skid.

De to feminister

Carl Mar Møller, 62 år:

Uddannet pædagog og leder af Sexolog og Parterapeut-skolen. Carl Mar Møller har udgivet 12 bøger om blandt andet mænd, kvinder, børn, parforhold, kropsspyke og terapi. Han er foredragsholder og provokatør med sans for opmærksomhedsvækkende udsagn á la 'Pik er gud - fissen har magten'. Parterapeuten kalder sig selv feminist.

Rasmus Brygger, 25 år:

Tidligere landsformand for Liberal Alliances Ungdom og medlem af Liberal Alliances hovedbestyrelse. Han beskriver sig selv som feminist.

Går tilbage til gamle kønsrollemønstre

Rasmus Brygger hæfter sig også ved, at feminismen langt fra har sejret, når der stadig er vold og chikane mod kvinder.

Der er ifølge debattøren også en del at komme efter, når det kommer til et brud med det stereotype familie-setup, hvor mor bliver hjemme for at passe hus og børn, mens far er ude og tjene penge til familien.

- Vi har helt grundlæggende nogle utroligt konservative holdninger til, hvad det vil sige at være kvinde og det at være mand. Det bliver både mænd og kvinder ramt af, siger Rasmus Brygger.

- Jeg har ikke noget imod, at man deler rollerne op, men når det bliver en norm, at kvinderne tager vasketøjet, så er det et nederlag for kvindekampen, fortsætter han.

Kan man ligefrem sige, at vi har taget et skridt tilbage og er ved at falde tilbage til de traditionelle roller?

- Det kan vi risikere, hvis vi ikke tager ligestillingskampen seriøst, og hvis vi ikke kommer væk fra den fortælling, der hedder, at vi har ligestilling i Danmark, siger Rasmus Brygger.

Mændene sidder på magten

For vi er langt fra at have ligestilling, er de to feminister enige om. Mændene er overrepræsenterede i de institutioner, hvor de vigtige beslutninger tages, kvinderne får mindre i løn og bliver i det hele taget holdt nede, lyder det.

- Manden er kvinden psykologisk underlegen. Det er derfor, manden har brug for at undertrykke kvinden gennem religion, kultur og økonomi, for han er det svage køn, siger Carl Mar Møller.

Bibelen er skrevet af mænd, og man kan da ikke tage en religion alvorligt, når det hele er skrevet af mænd.

carl mar møller

- Mændene sidder på magten i alle beslutningsorganerne, og hvor bliver der skåret ned? Det er på alle kvindefagene, hvor de skal løbe hurtigere og hurtigere, fortsætter han.

Kimen til uligheden blev lagt for lidt mere end 2.000 år siden, mener provokatøren.

- Bibelen er skrevet af mænd, og man kan da ikke tage en religion alvorligt, når det hele er skrevet af mænd.

En svagpisser med behagesyge

Anderledes ser det ifølge Carl Mar Møller ud i de danske hjem. Mens mændene fører sig frem som magthavere på de bonede gulve, har kvinderne taget kontrol inden for huset fire vægge.

- Manden er svag. Han tør ikke gå på kurser, gå i terapi eller læse bøger. Han vil bare gå på arbejde for at komme hjem og sidde med fjernbetjeningen i hånden. Der er manden gået i stå for mange år siden, mens kvinden vandrer derudaf, siger parterapeuten.

Manden er blevet som en puddelhund med lyserøde sløjfer, og kvinden vil hellere bo alene med børnene.

carl Mar møller

Det får den triste konsekvens, at kvinden mister respekten for manden, fordi "han er en svagpisser med behagesyge, der kryber for kvinden". Og så bliver de skilt.

- Manden er blevet som en puddelhund med lyserøde sløjfer, og kvinden vil hellere bo alene med børnene i stedet for at bo sammen med en stodder, der er gået i stå og er blevet mere lukket og følelsesmæssigt afstumpet, siger Carl Mar Møller.

- Grunden til, at kvinden ikke gider bolle med manden, det er, fordi hun synes, at han er svag, vattet og behagesyg.

Derfor - mener han - at mændene skal tage sig sammen og kaste sig ind i en kamp og udvikling som den, feministerne satte skub i i 1970'erne.

Feminisme bremser feministerne

Netop 'feminisme' er ifølge Rasmus Brygger en af årsagerne til, at feministerne ikke har vundet kvindekampen.

Med ordet følger der nemlig så mange associationer, at det får en stor gruppe til at stejle, så snart de hører det.

- Der er en opfattelse af, at feminisme er et venstreorienteret projekt, og at det handler om at slå mænd oveni hovedet, siger Rasmus Brygger.

- Problemet med ligestillingskampen og feminismen er, at der er en hel masse borgerlige og mænd, der ikke vil vedkende sig feminismen. På den måde har vi pludselig et flertal i befolkningen, der har svært ved at genkende sig selv i hele ligestillingsdebatten, fortsætter han.

Der er en opfattelse af, at feminisme er et venstreorienteret projekt, og at det handler om at slå mænd oveni hovedet.

rasmus brygger

Konsekvensen bliver, at de holder sig helt ude af debatten.

- I stedet for at gå ind i ligestillingsdebatten, så er det lettere at sige, at der ikke er noget at kæmpe for, og at feminister bare er elitære, siger Rasmus Brygger.

Så du mener, at der er en barriere i selve ordet 'feminisme'?

- Hvis jeg kunne finde på et nyt navn og fuldstændig ændre den måde, som vi taler om den her problematik på, så ville det være fantastisk.

Men ordet har en stor historisk betydning, understreger Rasmus Brygger.

- Det handler i bund og grund om ligestilling for både mænd og kvinder.

Carl Mar Møller og Rasmus Brygger deltog i programmet P1 Debat i dag sammen med sexolog Jakob Olrik og Lars AP fra Fucking Flink. Hør programmet "Pik er gud, men kvinden har magten" her.

Hvem bestemmer hjemme hos jer?I samfundet har manden magten, mens det i hjemmet er kvinden, der er den stærke, lyder det fra parterapeut Carl Mar Møller på Kvindernes Internationale Kampdag.

Opslået af DR Nyheder på 8. marts 2016