Feriegæster raser over udlejningsfirma

Stribevis af kunder klager over Novasols feriehuse og forretningsmetoder.

Selvom sommerhusgæsterne nyder vejret disse dage, så er der mindre at nyde, når efterregningen på sommerhusopholdet kommer. (Foto: Kristian Brasen © Scanpix)

“Fusker-foretagende,” “så dårlig service!,” “en parodi,” “møgbeskidt,” “virkelig ringe rengøring,” ”ingen kundeservice eller forklaring på regninger.”

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når stribevis af kunder kritiserer et af landets største feriehusbureauer, Novasol, som også står bag Dansommer.

254 personer har givet Novasol og Dansommer bundkarakter på Facebook, hvilket svarer til halvdelen af samtlige anmeldelser. Modsat giver hver tredje kunde topkarakter til bureauet.

Årsagerne til de mange kunders utilfredshed er typisk dårligt rengjorte huse, ringe kundeservice og dyre efterregninger på forbrug og rengøring. Det viser en kortlægning på Facebook og Trustpilot foretaget af Efterforskerne på P1.

Gjorde rent to gange - og fik regning for rengøring

En af de kunder, der er utilfredse med Novasol, er Lea Kristiansen fra Helsinge. Hun lejede et sommerhus med pool i Marienlyst via Novasol, hvor hele familien var på ferie i marts måned.

Men ifølge Lea Kristiansen ankom familien til et hus med gamle ispinde og kakao i sofaen, brugt papir under sengen med blod på samt madrester på komfur og emhætte. Derfor både startede og sluttede deres ferie med en omgang rengøring.

Sommerhuset var mere pænt, da vi forlod det, end da vi kom. Det er så urimeligt og tarveligt.

Lea Kristiansen, kunde hos novasol

Men efter Lea Kristiansen kom hjem, modtog hun til sin store overraskelse en ekstraregning for rengøring på ca. 1.200 kroner, fordi Novasol ikke mente, at familien havde rengjort huset godt nok. Penge som blev trukket i det forudbetalte depositum.

- Sommerhuset var mere pænt, da vi forlod det, end da vi kom. Det er så urimeligt og tarveligt, siger Lea Kristiansen.

Efter Lea Kristiansen har mailet frem og tilbage med Novasol og sendt fotos af husets stand ved afrejse, tilbyder Novasol, at hun kan nøjes med at blive trukket for en halv rengøring i depositummet. Det vælger Lea Kristiansen at acceptere.

- Jeg orkede ikke mere besvær, eller bruge mere af min energi på den sag. jeg ville bare ha det ud af verden og komme videre, siger hun.

Truede Novasol med retssag

Lea Kristiansen er ikke den eneste, der har fået en uventet ekstraregning fra Novasol. Det samme har Martin Leo fået to gange.

Han er selvstændig erhvervsdrivende fra Aabenraa og har flere gange lejet sommerhus i Nordjylland gennem Novasol.

Første gang får han en ekstraregning, som han tænkte måtte være en fejl.

- Da vi skulle af sted, gjorde vi det ordentligt rent. Jeg vil vove at påstå, at det var mere rent, end da vi kom. Da vi så skal af sted ser vi, at hende, der skal tjekke huset kommer med sin datter. De går begge ind med store gummistøvler på og trasker bare ind i huset, hvor vi er gået baglæns ud og har vasket for at det skulle være rent.

Efterfølgende får Martin Leo en opkrævning for ekstra rengøring, fordi huset ikke var rent nok.

- Vi gjorde selvfølgelig indsigelser og bad om at få at vide, hvad der ikke var rent. Det kunne de så ikke sige alligevel og endte med at frafalde regningen, siger Martin Leo.

Næste gang Martin Leo vil leje samme hus, bestiller han rengøring oveni med det samme for at slippe for eventuelle problemer med efteropkrævninger.

Men det hjalp ikke. For over tre måneder efter kommer en regning fra Novasol. Det tænker Martin Leo ikke videre over, indtil han ser, at den ikke kun dækker forbrug, men også rengøring for ca. 1.200 kroner.

Jeg begynder at tænke, om det er organiseret, at man skal blive forsøgt snydt [..] Jeg begynder også personligt at blive sur, fordi vi bliver anklaget for ikke at have opført os ordentligt.

Martin Leo, kunde hos novasol

- Det stod bare på én linje. Hvis det ikke var fordi vi havde følt os lidt snydt og var mistænksomme i forvejen, så havde jeg ikke tænkt over det, siger Martin Leo.

Den faktura begynder for alvor at gøre Martin Leo forundret over Novasols forretningsmetoder.

- Jeg begynder at tænke, om det er organiseret, at man skal blive forsøgt snydt. Det virker, som om alle parter i de her show har et sammenhold imod lejeren. Jeg begynder også personligt at blive sur, fordi vi bliver anklaget for ikke at have opført os ordentligt.

Det ender med, at de frafalder den regning også, men Martin Leo er stadig utilfreds.

- Jeg synes Novasol var meget vedholdende fra deres side. Og mellem linjerne er de anklagende og aggressive hele vejen.

Novasol giver sig først, efter Martin Leo har truet dem med advokater og en retssag. Martin Leo mener selv, at det er lidt for meget forlangt af den almindelige forbruger:

- Jeg kan gøre det, for jeg er er virksomhedsejer, har adgang til advokater og kan lidt jura. Den almindelige forbruger vil ikke nødvendigvis opdage det eller vide, hvilke rettigheder de har, tænker jeg.

Kæmpe forbrugssmæk

En tredje kunde, der fik en ubehagelig overraskelse efter en miniferie hos Novasol i april måned, er Ziad Taha fra Aarhus.

Han fik en afregning for forbrug af el, varme og vand på 2.252 kroner efter mindre end to døgn i et feriehus med pool. Men selvom Ziad Taha var klar over, at pool etc. bruger meget strøm, gav så stor en forbrugsregning ingen mening for ham.

- Jeg tror, der var noget galt med målerne, siger Ziad Taha og uddyber:

- Man skal dække poolen til for at spare energi, og det gjorde jeg også. Det vidste jeg godt, at man skulle. Der var også et spabad, men det var jo ikke, fordi vi fyldte det op 10 gange om dagen. Måske én eller to gange om dagen. Og saunaen brugte vi slet ikke, forklarer Ziad Taha.

Familien blev bl.a. afregnet for forbrug af 14 kubikmeter vand. Med den mængde vand kan man fylde et to-personers spa 70 gange.

Men det var ikke noget at rafle om hos Novasol, siger Ziad Taha.

- Der var ikke noget at gøre, pengene blev modregnet i vores depositum.

Det fremgår ikke af Novasols hjemmeside, hvor meget man skal forvente af forbrug når man lejer et poolhus.

Lort i toilettet og hår i poolen

Endnu en familie, Pia-Rosa og Lars Blixenkrone fra Fuglebjerg ved Slagelse, har haft en dårlig oplevelse med et poolhus lejet gennem Novasol i februar måned.

- Det var meget tydeligt lige med det samme, at huset var generelt slidt. Og på badeværelset var der stadig lort i toilettet, selvom der er lagt et papir over, der viser, at det er gjort rent, siger Pia-Rosa Blixenkrone:

- Og i poolområdet var der hår og møgbeskidt på gulvet. Og spaen er fyldt med hår. Og ved døre, skuffer og skabe, er der beskidt.

Vores vurdering var, at det her var under standard. Og det var trist, der var ting, vi ikke brugte - sauna og jacuzzi - fordi vi tænkte, at hygiejnen ikke lagde op til det.

Pia-Rosa Blixenkrone, kunde hos novasol

Familien tager derfor kontakt til Novasol med det samme, som sender to rengøringsfolk ud for at tage det værste skidt.

- Novasol reagerer fint og hurtigt, de sender to rengøringsfolk, som spørger, hvad vi ønsker gjort rent.

Tilmed fik familien Blixenkrone delvis kompensation fra Novasol. Men det ændrer ikke ved, at de vil fravælge Novasol næste gang familien skal i sommerhus. Ikke så meget på grund af pengene, men fordi man spilder tid ved at at skulle klage og være utilfreds.

- Når man lejer et hus ud, så må der være en eller anden standard, som Novasol står indenfor. Vores vurdering var, at det her var under standard. Og det var trist, der var ting vi ikke brugte - sauna og jacuzzi - fordi vi tænkte, at hygiejnen ikke lagde op til det, siger Pia-Rosa Blixenkrone.

Efterforskerne på P1 har forelagt kundernes kritik for Novasols direktør, Jan Haapanen:

- Vi laver mange millioner overnatninger i private hjem i mange lande, og har en meget høj af tilfredshed hos både lejere og ejere. Det måler vi på ofte og systematisk. Vi er naturligvis ikke fejlfrie og kan hele tiden lære, skriver Jan Haapanen i en mail til Efterforskerne på P1.