Ferieguide: Er du forsvarligt forsikret på rejsen?

Undgå at blive overrasket over, hvor lidt du er dækket på rejsen, hvis uheldet er ude. Tjek hvad dit blå sygesikringskort og din private rejseforsikring dækker.

Får du lyst til at prøve kræfter med surfing på ferien, så tjek først om forsikringen dækker. I nogle rejseforsikringer betegnes surfing som en 'ekstremsport' og kræver derfor en helt særlig forsikring. (© Colourbox)

Reglerne for, hvordan man som dansker er forsikret på ferien i udlandet ændres pr. 1. august 2014, og det er en god lejlighed til at tjekke igennem, hvordan man er dækket ind, hvis uheldet er ude.

Fra 1. august er det gule sygesikringskort uden værdi i udlandet, og i stedet er det dit blå sygesikringskort, der forsikrer dig på turen. Men det er ikke kun farven på kortet der skifter – reglerne for hvordan du er dækket, bliver også ændret.

- Med det blå kort er man ligestillet med de borgere, der bor i det land, man besøger. Det kan indebære egenbetaling, alt efter hvordan sygeforsikringen er i det land. Koster det penge at blive indlagt i Frankrig, så skal en dansker betale på lige fod med en franskmand, der bliver indlagt, forklarer Steffen Egesborg Hansen, direktør i Patientombuddet.

- Man skal være opmærksom på, at der kan være en egenbetaling og gøre op med sig selv, om man vil supplere med privat sygeforsikring, lyder rådet fra Steffen Egesborg Hansen. Det blå sygesikringskort dækker rejser i de 28 EU-lande og Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.

Her kan du se en grafik over, hvad det koster at gå til lægen i de dækkede lande.

Surferferie kan blive dyr

Hvis man vælger at supplere sit blå sygesikringskort med en privat rejseforsikring, gælder det om at sikre sig, at rejse og forsikring stemmer overens.

En ferie til Mallorca med kitesurf er ikke nødvendigvis dækket ind under en normal rejseforsikring.

- Det handler om at give forbrugerne viden om alt det med småt i deres rejseforsikring, så de ikke kommer i en uheldig situation, fx ved sygdom eller ved farlige sportsaktiviteter, hvor de regnede med, at de var dækket, men ulykkeligvis finder ud af, at forsikringen ikke dækker, siger Carsten Tanggaard, formand for Penge- og Pensionspanelet.

Ingen grund til dobbeltforsikring

Penge- og Pensionspanelet har i samarbejde med Konkurrence- og forbrugerstyrelsen udarbejdet en række guides, der skal lede forbrugeren igennem den uoverskuelige jungle af rejseforsikringer.

Du kan nemlig være forsikret uden at vide det, pointerer Louise Skjødsholm, konsulent i finansielt forbrug i Penge og Pensionspanelet.

Eller du kan tro, du er forsikret, men uden at være det. Eksempelvis er det ikke alle Mastercards, der har indbygget rejseforsikring i sig.

forbrug.dk kan du tjekke om dit arbejde, fagforbund, pensions- eller kreditordning dækker dig på rejsen eller om det skal ordnes via private forsikringer.

FacebookTwitter