Ferieudlejere i chok: Grænselukning får store økonomiske konsekvenser

Manglende tyske turister betyder risiko for en tabt omsætning på over en milliard kroner.

Sommerhuse over hele landet kommer til at stå tomme, nu hvor grænserne er lukket som følge af coronaudbruddet. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Feriehusudlejere
og turismen generelt går en barsk tid i møde, efter regeringen har besluttet at lukke grænserne som et led i bekæmpelsen af coronavirus.

Det kan blive rigtig dyrt for sommerhusudlejerne og

branchen
, at særligt tyskerne ikke kan få lov at passere grænsen før efter påske.

Lars Ravntoft, bureauleder af Købmand Hansens Ferieudlejning, fik travlt, da han i aftes modtog nyheden. Bureauet har 800 sommerhuse i Henne Strand, og 126 udenlandske turister var på vej til Henne i dag.

- Vores gæster er 90 procent tyskere, og de er en smule rystede. Der er gæster, som er kommet her 10 eller måske 50 gange. De kommer her flere gange om året, og lige pludselig kan de ikke komme herop, siger Lars Ravntoft.

- Vi er et område, der i høj grad lever af turisme, og

påsken
er højsæson, så det får store økonomiske konsekvenser. Vi håber selvfølgelig, at grænselukningen ikke bliver udvidet, for så kan jeg være bange for, at der er erhverv, der må dreje nøglen om, siger Lars Ravntoft.

Håber på flere danskere

Samme scenarie frygter Per Dam, administrerende direktør hos Sol og Strand, der hører hjemme i Blokhus med lokale bureauer 21 steder i landet.

- Det har den helt klare konsekvens, at vi ikke får nogen gæster fra udlandet, og dem skulle vi have haft mange af. Vi kan så håbe, at der måske er nogle danske familier, der siger, at de i den her tid vil tage en tur i sommerhus og nyde det, siger Per Dam.

Det at lukke grænserne er noget, der får en kæmpe betydning for det danske turismeerhverv, siger han.

- Vi håber selvfølgelig på, at det også er noget af det, man vil tage hensyn til fra myndighedernes side, for det handler jo om

arbejdspladser
og folks liv. Og på et tidspunkt håber vi jo på, at alt der her falder til ro, og at smitten bliver inddæmmet, og så er der jo også et liv, der skal fungere bagefter, siger Per Dam.

Økonomisk lussing

Nikolaj Østa blev ramt af lidt af et chok, da han hørte statsministerens udmelding i går.

Han driver udlejning af 20 sommerhuse og 75 joller i Spodsbjerg på Langeland, primært til folk, der kommer for at fiske. Næsten alle hans kunder er udenlandske, og konsekvenserne bliver derfor alvorlige.

Nikolaj Østa blev ramt af lidt af et chok, da han hørte statsministerens udmelding i går.

- Det kom som et kæmpe chok for mig. Det havde jeg ikke set komme, siger Nikolaj Østa.

Nikolaj Østa driver udlejning af 20 sommerhuse og 75 joller i Spodsbjerg på Langeland.

- Det betyder en kæmpe økonomisk lussing. Jeg har folk gående rundt, som selvfølgelig skal have løn, og jeg skal betale havnegebyr og

husleje
, selv om jeg ikke får nogen penge ind, så det er et kæmpe problem, siger Nikolaj Østa.

En stor del af Nikolaj Østas omsætning ligger i forårsmånederne, og fra 11. april var alt udlejet. Derfor er det

afgørende
, præcis hvornår grænserne åbner igen.

- Jeg er jo med på, at det er et alvorligt problem med corona. Men set ud fra et turistmæssigt synspunkt havde jeg gerne set, at man havde sagt til fredag den 10. april i stedet for til den 14.

Hvis grænserne fortsat er lukkede efter den første måned, vil det få endnu flere økonomiske konsekvenser.

Borgmester vil have hjælp

Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune, hvor Blokhus, Thorup Strand og Svinkløv Badehotel blandt andet ligger, håber, at regeringen også er klar til at hjælpe erhvervslivet, når vi kommer over på den anden side.

Nogle kommer til at bukke under, mener han.

- Der må komme nogle seriøse hjælpepakker fra regeringen. Vi må selvfølgelig gøre, som regeringen siger, på baggrund af de anbefalinger, der kommer fra

Sundhedsstyrelsen
. Det er der slet ingen tvivl om. Men der skal også være et erhverv efterfølgende, som kan drive
væksten
i Nordjylland og Jammerbugt Kommune.

- Det kan få stor betydning for kommunens økonomi. Når turismen fylder cirka 18 procent af samfundsøkonomien i Jammerbugt Kommune, så er vi afhængige af turismen, siger Mogens Gade.

Mistet omsætning på over en milliard

Ferieudlejernes brancheforening repræsenterer udlejningsbureauer med over 40.000 sommerhuse til udlejning.

Ifølge direktør Carlos Villaro Lassen vil lukningen af grænsen betyde, at tyske feriegæster må afbestille 1,4 millioner udenlandske overnatninger i feriehuse frem mod midten af april.

- Det er fuldstændig urimeligt at give os så kort varsel og at lægge så stor byrde på dansk kystturisme, siger Carlos Villaro Lassen til Ritzau.

- Alene på den korte bane er der 1.200 job i dansk kystturisme, der er sat en streg over, og Danmark går glip af en omsætning den næste måned på over en milliard kroner, siger direktøren.

Han mener kun, at det er rimeligt, at feriehusbranchen får fuld erstatning for omkostningerne af de mange aflyste ferier.

Det kan ifølge direktøren ikke redde meget, at danskerne selv booker sommerhuse til deres sommerferie.

- I Varde og Ringkøbing er over 90 procent af gæsterne tyske, og i Nordjylland er der mange nordmænd. Så danske bookinger kan ikke afhjælpe noget, siger han.