Fertilitetslæger slår alarm: Barnløshed er blevet en folkesygdom

Vi føder færre børn, og næsten hvert 11. barn i Danmark bliver lavet på en fertilitetsklinik. Den udvikling vil fortsætte, hvis vi ikke sætter ind, mener fertilitetslæge.

Kvinders frugtbarhed topper, når de er 20 år. Derfra falder fertiliteten med 3 til 4 procent om året ifølge Rigshospitalets fertilitetsklinik. (© Iris/Scanpix)

Sex hjemme i dobbeltsengen er stadigvæk den måde, de fleste børn i Danmark bliver skabt på.

Men næsten hvert 11. barn, der kommer til verden, har en noget anden skabelsesberetning med i bagagen.

De er bliver lavet med hjælp fra en fertilitetsklinik. Sidste år blev der født 55.873 børn, og af dem var 4.839 børn lavet på fertilitetsbehandling, viser tal fra Dansk Fertilitetsselskab.

Det er et problem, at så mange par skal have hjælp til at lave børn, mener læger, der er tilknyttet fertilitetsklinikken på Rigshospitalet i København.

- Vi bliver nødt til at erkende, at der er tale om en folkesygdom, og vi er nødt til at begynde at tale om forebyggelse, siger Søren Ziebe, der er chef på klinikken.

Kvinder på 20 år er mest frugtbare

Fra 1993 til 2013 er antallet af levendefødte børn i Danmark faldet med 17 procent. Samtidig er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder steget fra 27,2 til 29,1, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det har en sammenhæng. Ifølge Søren Ziebe er den primære forklaring på, hvorfor så mange befrugtninger skal have en hjælpende hånd, at danskerne går for sent i gang med at lave børn.

Han forklarer, at kvinder er mest frugtbare, når de er 20 år gamle. Når de er 30 år, er deres chancer for at blive gravide halveret, og når de fylder 37 år, er chancerne halveret endnu engang.

- Når vi går i gang med at lave børn, er biologien allerede dybt nedadgående. Der er derfor flere og flere mennesker, der når at få sygdomme i deres reproduktion og ikke kan få børn, og derfor er fertilitetsbehandlingerne steget, siger Søren Ziebe.

Den evige ungdom

At folk får børn senere handler ifølge klinikchefen blandt andet om, at vi lever længere og føler os unge i flere år.

30erne er de nye 20ere, som man siger. Problemet er bare, at biologien ikke er fulgt med udviklingen.

- Den periode i vores liv, hvor vi kan få børn, har ikke flyttet sig 10 minutter, siger Søren Ziebe.

Han frygter, at fertilitetsklinikkerne kommer til at stå bag endnu flere graviditeter i fremtiden, hvis det ikke bliver taget mere alvorligt, at især kvinders frugtbarhed falder med alderen.

- Vi bliver nødt til politisk, men også du og jeg at arbejde med det her og sige: måske er der nogle ting, vi skal lave om, siger Søren Ziebe.

Opsang til drengerøvene

Noget, der kan laves er ifølge Søren Ziebe, at forældre og samfundet som helhed skal blive bedre til at opfordre unge til at få børn, mens de tager en uddannelse.

Og så skal mænd have en opsang om, at de skal tage et ansvar, selvom uret ikke tikker for deres sædceller på samme måde, som det gør for kvindernes æg.

- Vi er nødt til at sige til vores drenge, at de ikke kan være drengerøve, indtil de er 45. For så kan de piger, som de elsker og skal have børn med, ikke få børnene længere, siger Søren Ziebe.