(Foto: Sven Gjørling © Scanpix Danmark)

Fest, jubel og drama indtog gaderne for 77 år siden, da Danmark blev befriet

Befrielsesdagene var præget af jubel og lettelse, men også dramatiske opgør med stikkere og 'tyskerpiger'.

77 år. Så længe har Danmark påny kunne kalde sig et frit land, efter de tyske tropper i Danmark overgav sig i maj 1945.

Efter Danmark havde været besat siden den 9. april 1940, blev landet nemlig officielt befriet af britiske tropper den 5. maj 1945. Bornholm var derimod fortsat besat af sovjetiske styrker indtil den 5. april 1946.

Fejringen af størstedelen af Danmarks befrielse begyndte dog allerede om aftenen den 4. maj 1945, at tyskernes kapitulation i Danmark blev meldt over BBC.

Men det var altså først den 5. maj - i dag for 77 år siden - at det trådte i kraft og danskerne for alvor vågnede op til en ny og friere hverdag.

Vi har her samlet både festlige, men også højdramatiske billeder, der tager os tilbage til de historiske dage omkring befrielsen i 1945.

 • Tyskernes kapitulation i Danmark i 1945 medførte jubel og brændende mørklægningsgardiner. Her med hænderne i vejret på Kongens Nytorv i København. (Foto: Sven Gjørling © Scanpix Denmark)
  1 / 9
 • Efter krigens afslutning får de tyske tropper travlt med at forlade Danmark og begiver sig til fods og på cykler tilbage mod Tyskland. (Foto: Willy Lund © Scanpix Denmark)
  2 / 9
 • Den 8. maj 1945 genåbnede Rigsdagen som symbol på genvunden uafhængighed. Her ses Kong Christian X og Dronning Alexandrine på vej gennem Københavns gader til Rigsdagens officielle åbning. (Foto: ukendt © Scanpix Denmark)
  3 / 9
 • Den tyske kapitulation foregik over for den britiske feltmarskal Montgomery. Derfor blev Bernard Law Montgomery hyldet af danskerne de efterfølgende dage. Her i Amaliegade ved Det Gule Palæ i København. (Foto: A E Andersen © Scanpix)
  4 / 9
 • Den svenske greve, Folke Bernadottes, Hvide Busser ankommer her med danske fangere fra de tyske kz-lejre. De Hvide Busser var rutebiler, som hentede danske og norske fanger hjem fra tyske kz-lejre. Til stor lettelse og jubel for de fremmødte ved ankomsten til København. (Foto: POUL PETERSEN © Scanpix Denmark)
  5 / 9
 • Efter Befrielsen anholdt modstandsbevægelsen et stort antal danskere, der var mistænkt for at have hjulpet den tyske besættelsesmagt. På billedet hentes sortbørshajer og værnemagere af modstandsbevægelsen og politi og bringes til Københavns Domhus. (Foto: Sven Gjørling © Scanpix Denmark)
  6 / 9
 • Restaurant Tosca på Strøget i København blev ødelagt efter Befrielsen, da stedet var tilholdssted for tyskvenlige under besættelsen. (Foto: POUL PETERSEN © Scanpix Denmark)
  7 / 9
 • Den 4. og 5. maj festede flertallet af befolkningen i by som på land. Både i privaten, men også på gader og stræder med nye bekendtskaber og landsmænd. (Foto: Ulf Nilsen © Scanpix Danmark)
  8 / 9
 • Danmark er endeligt frit den 5 maj 1945. På billedet hejser fru Henny Muss Reinhardt, ligesom mange andre civile danskere, Dannebrog. Her under festivitas i Ryvangskvarteret i København. (Foto: ukendt © Scanpix Danmark)
  9 / 9