Fest og fadøl i flere uger: Studenter risikerer fedtlever og stadie før diabetes

- Det lyder slemmere, end jeg havde forventet, lyder det fra en af landets studenter.

En uge eller to uger med massiv druk sætter sig hårdt i kroppen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Sommervejret er sat på pause, og det samme er festlighederne for årets studenter. I hvert fald tager mange sig en velfortjent puster ovenpå flere ugers fejring af slid på landets gymnasier.

En af dem er Jeppe Evers Finnemann, der fik hue på på Hansensberg Tekniske Gymnasium i Kolding den 22. juni.

Siden da har den stået på fem-seks fester og to dage med studenterkørsel i vognen sammen med kammeraterne - og i selskab med store mængder alkohol.

- Jeg tror, den vildeste dag var første dag med kørsel. Der satte jeg streger for hver genstand for at få den der firkant i huen, når man drukket 24 øl på 24 timer. Der nåede jeg op på 30 genstande, fortæller Jeppe Evers Finnemann, der fik placeret det firkantede hak i huens svedbånd.

Jeppe blev student den 22. juni og har festet tæt på hver anden dag siden. (© PRIVATFOTO)

Siden da har den stået på fester cirka hver anden dag frem til i lørdags, hvor Jeppe Evers Finnemann var til årets sidste studenterfest.

- Nogle af festerne har jeg drukket lidt mindre end på vognen. Den sidste fest i lørdags har jeg nok ikke drukket ligeså mange genstande, men jeg har drukket mere per time til hver fest, fordi man kunne give den 100 procent, fortæller han.

- Jeg havde det rimelig hårdt i går, og jeg er stadig træt i dag, selvom jeg har sovet 12 timer per dag efter festen, tilføjer han.

Der er absolut intet at sige til, at Jeppe Evers Finnemann og mange andre studenter har lidt ondt i håret og er noget udmattede i dag.

En uge eller to med et solidt alkoholindtag har nemlig nogle ret voldsomme konsekvenser for kroppen. Og det er studenten fra Kolding egentlig godt klar over.

Leveren er da også i den grad på overarbejde, hvis der bliver drukket mere end 15 genstande om dagen over en lidt længere periode.

Det fortæller Filip Krag Knop, der er professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og overlæge på Gentofte Hospital. Leveren kan nemlig kun forbrænde 15 til 18 genstande på et døgn, alt efter hvor alkoholtrænet den er.

Prædiabetiske og med fedtlever

Filip Krag Knop flyttede for et par år siden laboratoriet ud på Roskilde Festival. Her overvågede han sammen med sine kollegaer en flok slanke, raske, unge mænds fysik før og under festivalen, som han mener minder meget om studentertiden.

Det var dog nogle knap så slanke og raske mænd, der kom hjem fra festivalen, efter at de i gennemsnit havde drukket godt 14 genstande dagligt. De havde godt nok ikke taget på i vægt, men deres fedtprocent var højere, end da de pakkede bagagen.

- De fik også et sukkerstofskifte, der gik fra fuldstændig normalt til prædiabetisk. Det vil sige, at de efter festivalen har en fysiologisk tilstand, der kan karakteriseres som på stadiet før, de udvikler type 2-diabetes, siger Filip Krag Knop.

I 2017 fulgte forskerne 14 unge mænd på Roskilde Festival. Resultaterne kan du få i videoen herunder:

De fleste af os har nok hørt om skrumpelever eller leverbetændelse, som alkoholikere gennem flere år kan lide af. Helt så galt gik det ikke for de unge mænd på Roskilde Festival, men fire af dem var på vej dertil med for meget fedt om leveren.

- Det er måske ikke farligt i sig selv, men hvis alkoholen ikke får lov at forsvinde og at blive forbrændt, så er det et forstadie til alkoholisk leverbetændelse og i virkeligheden også skrumpelever.

- Så de fik i virkeligheden nogle tegn på, at de havde en pænt slidt krop og fysiologi de her ellers raske unge mennesker, siger Filip Krag Knop.

Ædru dage hjælper

Studenten Jeppe Evers Finnemann gjorde dog noget smart, som dem på Roskilde Festival ikke gjorde, i og med at han ikke har drukket hver evigt eneste dag.

Men det er også nødvendigt, når man drikker tæt over en periode.

- Hvis du drikker 20-30 genstande på et døgn, betyder det, at du har drukket mere, end din lever overhovedet kan forbrænde. Der er det nødvendigt at holde en pause. Ellers kommer du ikke til at kunne stå på benene, siger Filip Krag Knop.

- Der er kroppen sådan indrettet, at hvis du drikker mere, end din lever kan forbrænde, og du bygger en promille op, der bare bliver højere og højere, så bliver du bevidstløs og lægger dig ned, tilføjer han.

Filip Krag Knop kan ikke se sig fri for at have fået en tår over tørsten i sin tid.

- Det minder også om min studentertid, så det er ikke fordi, jeg skal sidde her og være fordomsfuld, men hvis man var gammelklog og havde den her viden og skulle gå igennem en ny studentertid, ville jeg overveje at holde mig fra alkohol hver anden dag, tilføjer han.

Jeppe Evers Finnemann er da også overrasket over, hvor alvorlige konsekvenserne af et par ugers fest er.

- Det lyder slemmere, end jeg havde forventet. Det er nogle slemme bivirkninger, siger han.

Der er ikke nogen mirakelkur, og der er meget lidt forskning, som viser de langsigtede konsekvenser af den slags drukperioder, pointerer Filip Krag Knop. Hans bedste råd er at vende tilbage til en sund og fornuftig livsstil.

Jeppe Evers Finnemann har heller ikke umiddelbart planer om at kaste sig over en hel kasse øl lige med det samme.

- Nu er der ikke festivaler eller noget i år, ellers havde jeg også været på Skanderborg og lidt andet. Det er måske en god ting, jeg ikke skal til det. I hvert fald for min lever, siger han.

Han ville dog på ingen måde have været ugerne foruden.

- Jeg synes, at det er helt okay, at vi studenter fester igennem, selvom det involverer hård druk, da jeg synes, at studentertiden er en af de ting, man glæder sig mest til, når man går på gymnasiet. Det har uden tvivl været nogle gode uger, som var sunde for sjælen, selvom det nok har været usundt for kroppen.

Facebook
Twitter