Festaber klarer sig godt i gymnasiet

Måske behøver forældre til gymnasieelever ikke være så bekymret over de unges festkultur. Ny forskning viser, at festaberne klarer sig godt.

De unge, der deltager i fester og cafeaftener uden for skoletid, forbedrer deres muligheder for at deltage i faglige sammenhænge som f.eks. gruppearbejde. (© AP Graphics)

Gymnasieelevers festkultur er ofte blevet kritiseret. Druk og natteliv er blevet kædet sammen med dårlige karakterer og manglende lektielæsning.

Men nu viser forskning, at forældrene ikke nødvendigvis behøver at vride hænder af bekymring, når den 16-årige sætter håret og går til fest.

Det kan måske ligefrem være et skridt på vejen til bedre karakterer, skriver Berlingske Tidende.

Sammenhæng mellem fest og faglighed

Et studie af to gymnasieklasser, som cand.mag. i psykologi og pædagogik, ph.d. Liselotte Ingholt har gennemført, viser nemlig, at der er en klar sammenhæng mellem de unges deltagelse i fester og deres faglige fællesskab på gymnasiet.

De unge, der deltager i fester og cafeaftener uden for skoletid, forbedrer deres muligheder for at deltage i faglige sammenhænge som for eksempel gruppearbejde.

- Det kom bag på mig, at der var så klar sammenhæng mellem dét, der foregår til fester, i frikvartererne og rent fagligt. Festerne betyder meget for de unge i deres daglige omgang på gymnasiet. Når de følges ad på gangen, snakker de om, hvornår de kom hjem fra sidste fest, hvor fulde de var, og hvor fulde de skal være til næste fest. At fortælle festhistorier i frikvartererne er med til at binde skoleliv og festliv sammen, siger Liselotte Ingholt.

Gælder om at være i kontrol

Hun har gennem et skoleår fulgt to nystartede 1.g.-klasser til deres introture, gymnasiefester, frikvarterer og timer, ligesom hun har interviewet dem og deres lærere.

Hun har også set problematiske sider af festkulturen. Den kan virke ekskluderende på unge, der ikke vil drikke alkohol. Den kan også være et problem for de gymnasieelever, der drikker for meget og lader festerne gå ud over det faglige.

- For gymnasieeleverne handler det om at være i kontrol. De skal kunne styre både fest- og skolelivet, siger Liselotte Ingholt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk