Fester og introture under mistanke for mikroudbrud i Odense

Fredag aften vil der være meget politi på gaden i Odense.

I Odense er mere end 1.000 lærerstuderende sendt hjem på grund af øget smittespredning i byen. (Foto: Tim Kildeborg Jensen © Scanpix)

En cocktail af åbne uddannelsessteder, introture og flere fester er formentlig årsagen til, at coronasmitte lige nu spredes, især i Odense - men også andre steder i landet.

Det er særligt de unge, der er ramt - alene på uddannelsesinstitutionen UCL er flere end 1.000 lærerstuderende sendt hjem efter 36 smittetilfælde.

Hos Fyns Politi er analysen, at det nok er gået lidt for stærkt i de seneste uger, og at der ikke har været nok fokus på at overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer.

- Når vi kigger på, hvad der er sket her i Odense på UCL, må vi sige, at der har været noget uforsigtighed i nogen situationer. Men måske minder det os alle om, at folk i alle aldre, herunder de unge, skal tænke sig godt om og finde de gode rutiner fra forår og sommer frem, siger politidirektør Arne Gram.

I Odense er den populære studiestartsfestival Generator aflyst, men det forventes alligevel, at byens gader fredag aften vil være godt fyldt med overrislede unge. Derfor opfordrer politiet også til forsigtighed.

- Man skal overholde myndighedernes anvisninger om renlighed og afstand. Vi skal holde smitten ude, også når sprutten går ind. Og så undgå gerne de her gruppekram og få ellers en glad dag i byen.

- Til restauratørerne vil jeg sige, at de skal holde godt øje med de unge, hold godt øje med alle faktisk, og husk reglerne om, at folk ikke må opholde sig for tæt, siger Arne Gram.

Som konsekvens af aflysningen af Generator har festivalen besluttet at donere alle deres indkøbte værnemidler til uddannelsesinstitutioner og kollegier i Odense.

Cecilie Andersen er lærerstuderende i Odense, men er nu sendt hjem på grund af coronasmitte.

Cecilie Andersen er en af de lærerstuderende fra UCL i Odense, der nu er sendt hjem i minimum 14 dage. Hun har et godt bud på, hvorfor smittespredningen i byen er opstået:

- Det skyldes sandsynligvis et for tæt forhold mellem de nye studerende på deres introtur. Vi har set eksempler på, at de nok desværre har lavet nogle øvelser, hvor de har stået lidt tættere, end de burde. Det skaber en smittekæde, som er fortsat til tutorerne, som går på vores årgang.

Hun mener, at planlægningen af studiestarten kunne have været bedre.

- Det har været godt, at halvdelen var onlineundervisning, halvdelen var fysisk fremmøde. Men af ren sikkerhed for de nye, der skal lære hinanden at kende, burde vi andre årgange måske have haft mere onlineundervisning, så de kunne have haft det for dem selv, siger Cecilie Andersen.

Jens Mejer Pedersen, rektor på UCL, University College Lillebælt, har over for TV2 påtaget sig ansvaret for, at der er blevet lavet nogle uhensigtsmæssige samarbejdsøvelser i forbindelse med studiestart.

Ekspert: Brug for indgreb

Det er ikke kun i Odense, at der rettes en særlig appel til de unge. I Københavns Kommune er unge i alderen 20 til 29 også klart overrepræsenteret i statistikken over de smittede.

Det har fået byens overborgmester, Frank Jensen (S), til at komme med en påmindelse - særligt rettet mod de unge.

- Det er nu, vi for alvor skal vise, at vi kan holde fast i den gode adfærd med afstand og hyppig håndvask, som fik nedbragt smitten i foråret.

- Det gælder også, selv om du er ung og rask. Kun på den måde kan vi holde sygdommen i skak og fortsætte den gradvise åbning af byen og samfundet, som vi alle har ventet så længe på, udtaler Frank Jensen i en pressemeddelse.

17 forskellige kommuner registrerer lige nu over 20 smittede per 100.000 indbygger om ugen. Det er det højeste antal forskellige kommuner siden foråret.

Lige så snart der er smittet mere end 20 personer per 100.000 indbyggere, går Styrelsen for Patientsikkerhed i tæt dialog med de pågældende kommuner. Herefter laves en analyse af, hvor i kommunen smitten er, og hvilke aldersgrupper det drejer sig om.

Ifølge eksperter er der ikke grund til stor bekymring trods den øgede smittespredning. De forudser, at de her små udbrud vil komme og gå i det næste lange stykke tid.

Alligevel er der grund til at være opmærksomme lige nu, hvor smitten spredes særligt blandt de unge, mener Viggo Andreasen, der er matematikepidemiolog ved Roskilde Universitet.

- Noget tyder på, at det lige præcis er gruppen af unge, der går på en uddannelse, som står for spredningen. Så måske vi skulle overveje lidt mere onlineundervisning og være lidt bedre til at holde disciplinen. Der er brug for et eller andet indgreb. Det virker til, at det ikke er helt nok at appellere til den gode vilje, siger han.

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har meddelt, at kommunen i øjeblikket overvejer, om der skal være krav om mundbind på uddannelsesstederne. Men den beslutning er ikke truffet endnu.

Open By Night i Aalborg

Også Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er særligt opmærksom på smittespredningen blandt de unge.

- Her er nu er der ikke grund til bekymring, for det er de unge, der rammes af smitte, og de indlægges ikke. Men på længere sigt bør vi være opmærksomme på det her, for de unge kan brede epidemien ud og på et tidspunkt vil de få kontakt med risikogrupperne. Så kan det gå galt. Så vi kan ikke bare lade stå til, siger han.

Det kommer ikke bag på Allan Randrup Thomsen, at vi ser en øget smittespredning i disse dage.

- Det er nok noget, der hænger sammen med, at vi er ved at vende tilbage til en mere normal tilstand i vores samfund - med åbne uddannelser, social aktivitet og også et vist natteliv, siger han.

Mens smitten breder sig flere steder i landet, gør Aalborg klar til Open By Night fredag aften, hvor butikkerne har længe åbent, og der vil være musik i gaderne.

Aalborg afholder fredag aften Open By Night.

Men de nødvendige forholdsregler er taget, så arrangementer kan løbe af stablen på forsvarlig vis, garanterer Jes Asmussen, der er formand i Foreningen Aalborg City.

- Vi skal gøre det med omtanke og huske på alle reglerne, og så skal vi nok få nogle gode dage. Vi mener, at vi kan gøre det fuldt forsvarligt. Vi holder ikke store koncerter med 5.000 på et torv, men små koncerter i gaderne.

- Vi vil hele tiden være opmærksomme på, hvor mange mennesker der er i butikkerne, og folk er gode til at holde afstand, siger Jes Asmussen.