Festival frygter udgiftsbombe: 'Vi skal vide, om vi er købt eller solgt'

Minister vil undersøge, om nye sikkerhedsregler skal ændres af hensyn til ildsjæle.

I værste fald vil det koste det lokale foreningsliv flere hundrede tusinde kroner, advarer talsmand for Nibe Festival. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Nibe Festival er et af de kulturarrangementer, der med egne ord risikerer at skulle betale flere hundrede tusinde kroner, hvis en ny bekendtgørelse bliver en realitet ved årsskiftet.

Det siger festivalens talsmand, Peter Møller Madsen.

- Jeg kan godt frygte, at det her kommer til at koste mellem 200.000 og 500.000 kroner de kommende år, indtil vi har fået styr på reglerne. Det er altså penge, der bliver taget direkte fra foreningslivet, og det kan godt bekymre mig rigtig meget, siger han.

Ny bekendtgørelse på vej

Hans bekymring stammer fra en kommende bekendtgørelse fra Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen.

Den er på vej med en administrativ ændring, som betyder, at arrangører af blandt andet byfester og større julefrokoster skal hyre en ekstern rådgiver, der til sikkerhedsgodkendelsen kan lave en plantegning over arrangementet.

En såkaldt 'pladsfordelingsplan'.

For små arrangementer kan regningen løbe op i 5.000-10.000 kroner, mens den for store markeder eller festivaler kan havne i 50.000-100.000 kroner, lyder vurderingen fra sammenslutningen af By- & Markedsfester.

Penge som vil forsvinde fra de frivillige foreningers overskud.

"En kæmpe trussel mod foreningsdanmark"

I Nibe giver festivalen al overskud til foreningslivet.

- Og det beløb bliver jo mindre. Måske mellem 10 og 25 procent, siger Peter Møller Madsen.

Han er ikke kun bekymret for økonomien for de frivillige foreninger. Hele bureaukratiet med at skaffe en person til at stå for godkendelsen kan ifølge ham blive et stort problem, da der ikke er ret mange personer, der er certificeret til den opgave.

- Der er jo ingen tvivl om, at det her er en kæmpe trussel mod foreningsdanmark og hele det kulturlandskab, som vi kan levere i det her lille velkørende samfund, siger han.

Minister vil kigge på problemet

Siden P1-programmet "Public service" første gang fortalte om historien, har DR Nyheder forsøgt at finde ud af, hvordan reglerne skal tolkes for de mange foreninger, der kan blive ramt af den nye bekendtgørelse.

Hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen ønsker man ikke at stille op til interview, da den endelige bekendtgørelse eller vejledningerne endnu ikke ligger klar.

Boligminister Kaare Dybvad (S) siger dog, at han vil kigge på problematikken.

- Vi er i gang med at undersøge, hvad vi kan gøre på en bedre måde. Målet er selvfølgelig at nå det, inden det træder i kraft (til nytår, red.). For det er afgørende for mange af vores lokalsamfund, at vi har alle de ildsjæle og frivillige kræfter, som arrangerer spejderlejre og byfester rundt om i landet, understreger han.

Man skal dog finde en løsning, der ikke går på kompromis med sikkerheden:

- Det er jo en balance mellem, at hvis man arrangerer en spejderlejr eller noget, så skal der ikke falde en tværbom ned i hovedet på nogen. Men vi bestræber os også på at være et land, hvor der ikke er for meget bureaukrati, og hvis det modsatte er tilfældet, så skal vi lave det om, siger Kaare Dybvad.

Ministeren forklarer desuden, at styrelsen skal udarbejde en række mindre vejledninger til foreningslivet, og at styrelsen vil afholde et møde med repræsentanter fra Sammenslutningen af By- og Markedsfester inden årsskiftet.

Købt eller solgt?

I Nibe har festivaltalsmand Peter Møller Madsen ikke rigtig tid til at vente til omkring årsskiftet på, om de kommende regler inkluderer hans festival eller ej.

Talsmand for Nibe Festival, Peter Møller Madsen, frygter, at den nye bekendtgørelse vil koste festivalen og dermed foreningslivet flere hundrede tusinde kroner. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

- Vi er snart nødt til at vide, om vi er købt eller solgt. For hvis vi kører, som vi plejer, så har vi nogle andre terminer, end hvis vi skal ind og stå i kø hos nogle folk, som skal ind og godkende det her. For de har måske ikke den samme kalender, som de folk vi normalt har fået tingene godkendt af. Så vi skal snart vide, hvad der kommer til at ske.

- Og jeg håber sandelig, at det gode stykke arbejde, man har lavet derude i foreningsdanmark gennem rigtig mange år, bliver belønnet med en god gang sund fornuft, siger han.

I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at det var Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som var kilde til de potentielle større udgifter i fremtiden. Tallene er en vurdering lavet af sammenslutningen af By- & Markedsfester. DR Nyheder beklager.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk