Festival giver konflikter i sommerlandet: ’Det er simpelthen ikke til at holde ud’

I Tisvildeleje er en gruppe lokale trætte af fester, events og festivalen Musik i Lejet.

Der er masser af fest i området, når der er festival i Tisvildeleje. Her er det et arkivfoto fra Roséfest på Strandhotellet i 2017. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Tusindvis af musikglade turister valfarter næste uge til den lille nordsjællandske kystby Tisvildeleje for at feste og hygge sig sammen på musikfestivalen Musik i Lejet.

Eller måske rettere: Tusindvis invaderer den lille, skønne by med larm, svineri og trafikkaos. Sådan ser det i hvert fald ud for Tim Jensen, der har sommerhus i området og er formand for en forening af lokale, der har fået nok.

- Det er bare blevet mere og mere, og det er simpelthen ikke til at holde ud. Det er det rene gøgl og tivolisering og kommercialisering. Det er ude af proportioner, siger Tim Jensen.

Hans forening, Tisvildelejeforeningen, har omkring 300 medlemmer, og mange af dem debatterer disse dage flittigt på sociale medier med andre lokale, der gerne vil have fest og musik.

- Der er kommet et giftigt debatmiljø. Det her splitter lokalsamfundet. Borgmesteren og andre magtfulde folk er en del af festivalen og taler det op, men vi er efterhånden 300 i foreningen, og det er et vidnesbyrd om, at mange deler den kritiske holdning til festivalen og hele eventkulturen, siger Tim Jensen.

Det er en problematik, som gør sig gældende flere steder i det danske sommerland.

I Skagen i Nordjylland melder en beboerformand for eksempel i dag, at det har taget overhånd med festende turister.

Festival er vokset

Tisvildeleje har i mange år været et populært ferieområde med sommerhuse, strand og skov. For 10 år siden fik lokale kræfter stablet en lille festival på benene. Første år var der 700 deltagere, siden er den vokset til omkring 10.000.

Men det er en god ting, lyder det fra Gribskovs borgmester, Anders Gerner Frost, der har været involveret i festivalen fra starten.

- Jeg forstår ikke kritikken, og jeg er dybt uenig. For det er godt for byen, at vi er inde i en bølge, hvor rigtig mange mennesker prioriterer at nyde sommeren her. Det er vi stolte af og glade for i byrådet, og vi er enige om, at vi gerne vil have liv og livemusik, siger han.

- Ud fra et erhvervsperspektiv er vi også glade for, at vi har så meget liv. Den lokale købmand eller min egen bagerbutik i Tisvildeleje får jo mangedoblet omsætningen, når der er festival. Det betyder, at forretningerne kan holde sig i live - også i januar, hvor der ikke er så stor omsætning.

  • Musik i Lejet i Tisvildeleje 2017. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)
  • Musik i Lejet i Tisvildeleje 2017. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)
  • Musik i Lejet i Tisvildeleje 2017. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)
  • Musik i Lejet i Tisvildeleje 2017. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)
  • Musik i Lejet i Tisvildeleje 2017. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)
1 / 5

Larmer i hele området

For Tim Jensen var det dog hverken liv eller musik, der i sin tid fik ham og konen til at købe et sommerhus i området.

- For os er området jo ikke attraktivt, fordi det er Dyrehavsbakken. Vi er her, fordi vi elsker strand og skov og solnedgange. Alt det, vi er kommet for, bliver ødelagt i ugevis, når der er festival. Og det er jo der, vi selv har ferie og gerne ville nyde det.

For selvom festivalen kun er i uge 29, er der en længere periode, hvor han oplever mere støj.

- De, der skal med, lejer jo sommerhuse i hele området, hvor de også larmer og fester både ugen før og ugen efter festivalen, siger Tim Jensen.

Spørger man borgmesteren, er det et vilkår, man er nødt til at leve med her i juli måned. Hvis beboere ikke kan holde det ud, er der andre steder i kommunen, man kan tage hen.

- Vi har masser af steder, hvor man kan finde ro i Gribskov. Vi har store skove og søer, hvor der også er ro i uge 29. Men i vores sommerbyer må man altså regne med, at vi er inde i en periode, hvor der er mange aktiviteter, siger Anders Gerner Frost.

Han er overbevist om, at der er et fåtal af beboerne, der er kritiske. Han peger blandt andet på, at der hvert år er 3-400 lokale, der melder sig som frivillige til Musik i Lejet. Så der er ingen planer om at skrue ned for musikken.

- Musik i Lejet foregår tre dage i uge 29, og det bliver der ikke lavet om på. Ikke på min vagt, siger Anders Gerner Frost.