Festivalchef har 'ikke den store forventning' om at afholde store, danske festivaler til sommer

Direktøren for festivalerne Tinderbox og Northside tvivler på, at de bliver afholdt.

Regn på Northside Festival Fredag den 9. juni 2017. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Forårsfornemmelserne kommer snigende. Vejret er blevet bedre, pollen er begyndt at kilde i næsen, og dagene bliver længere og lysere.

Og så kan man endda se en konkret ende på nedlukningen med planen for genåbning, der blev præsenteret i mandags.

Men intet sted i planens syv sider er festivalerne nævnt. Og skal man tro Brian Nielsen, der er direktør for de to store festivaler Tinderbox og Northside, så er det dårligt nyt.

Han tvivler på, at han kommer til at afholde sine to festivaler i år, der efter planen løber af stablen først og sidst i juni.

- Jeg har ikke den store forventning, nej. Det må jeg nok være ærlig at sige. Der er et forsamlingsforbud på 10, og vi skal samle 40.000-50.000, der er stadig problemer med vaccineleverancerne, så planen rykker frem og tilbage og så videre. Med den viden ser det svært ud.

- Det mest tydelige jeg kan sige er, at som verden ser ud nu, så er det utrolig svært for os at se, at det på noget som helst plan bliver muligt at afvikle.

'Vi bliver holdt ud i strakt arm'

Men beslutningen er i sidste ende ikke hans. Den er regeringens. Der er lige nu et forsamlingsforbud på 10 mennesker udendørs, og det er temmelig langt fra de to festivalers op mod 50.000 gæster, frivillige og ansatte. Og hvor festivalerne glimrede ved deres fravær i genåbningaftalen er der til gengæld blevet nedsat en indtil videre ukendt ekspertgruppe, der skal se på, om det kan lade sig gøre.

De skal efter planen aflevere deres henstilling i midten af april.

- Det er 14 dage, før vi begynder at bygge Northside, og jeg tror, at ethvert logisk tænkende menneske kan se, at det er tæt på umuligt for os at navigere efter, siger Brian Nielsen.

Han efterlyser klar tale fra regeringen. Ja, faktisk bare nogen tale.

- Hvis man mener, det er urealistisk at genåbne festivaler i vores størelse, så bør man fortælle festivalerne det. Hvis man mener, der er en realistisk chance for de mindre, bør man sige det. Lige nu siger man intet.

Hos Roskilde Festival arbejder man også mod at afholde festival, men også her er det snart ved være sidste udkald. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- På alle måder bliver vi holdt ud i strakt arm lige nu, siger han og forklarer, at kompensationsordningen er skruet sådan sammen, at de er nødt til at planlægge efter at afholde en festival, indtil de får enten rødt eller grønt lys. Ellers bliver tabene ikke kompenseret.

Tror du, at tavsheden betyder, at det ikke kommer til at ske?

- Mit ærlige svar er ja. Mit ærlige svar er nok, at så kan regeringen måske bruge en ekspertgruppes henstilling til at aflyse det, der skal aflyses. Det er jo ikke en populær beslutning at træffe.

Så sat på spidsen, planlægger I så kun videre for at få ret til kompensation?

- Det bliver vi bedt om af politikerne, og det skal vi gøre for at være berettiget til kompensation. Hvis vi selv aflyser, er vi ikke dækket.

Uvisheden er faktisk næsten det værste.

- Jeg tænker, at man sikkert godt i regeringen ved, hvordan det står til. Og jeg tænker, at man skylder alle de mennesker involveret i de danske festivaler et klart svar. Det er bare at tage en beslutning. Hvis man mener, det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt, så skal man jo bare sige det. Jeg tror godt, at folk kan forstå det. Det er en pandemi. Der er ikke nogen statsminister, det har prøvet det her før. Det er jo fair nok, altså.

I England har den enorme Glastonbury Festival allerede aflyst sommerens udskejelser. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Scanpix)

Han har en plan

Siden august sidste år har han sammen med sundhedsfaglige eksperter, kolleger og Divisionsforeningen arbejdet på en plan for, hvordan man ville kunne afholde for eksempel festivaler på en corona-hensigtsmæssig måde.

- Både Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut og regeringen har haft mulighed for at kigge med, uden at der er sket noget.

Og det synes festivaldirektøren kendetegner hele forløbet.

- Vi ved ikke mere, end det der meldes offentligt ud. Og det er måske også det, jeg har kritiseret. Dialogen har simpelthen manglet på væsentlige områder.

Men skulle det alligevel - mod hans forventning - ske, at der kan blive afholdt Northside Festival allerede om lidt over to måneder, så er der da en plan klar. Men det bliver en anderledes festival.

Lige nu er det faktisk kun det danske band Kashmir, der figurerer på festivalens program.

- Vi er i den mærkværdige situation, at vi snart har planlagt den samme festival tre gange. Vi har jo alle planerne. Jeg sidder nærmest med en hel festivalplakat, som aldrig ser dagens lys. Vi har også et program klar til Northside - men det har nok mere karakter af det muliges kunst, forklarer han.

Det er mest danske navne drysset med lidt skandinavisk krymmel.

Ekspertgruppe arbejder på anbefaling

Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær har forståelse for den frustration, som festivaldirektøren giver udtryk for. Han opfordrer til lidt mere tålmodighed:

- Jeg kan godt forstå, at festivalerne og andre arrangører har brug for et svar. Derfor har vi nedsat en meget hurtigt arbejdende ekspertgruppe, som om et par uger er klar med en anbefaling af, hvordan man ansvarligt og realistisk kan lave store arrangementer, lover kulturordføreren.

Når anbefalingen fra eksperterne er klar, skal den omkring partilederne, inden der så bliver taget en beslutning om, hvad der bliver givet grønt lys til.

Efterårets superligakampe blev afviklet med restriktioner og god afstand mellem fansene, som her på Lyngby Stadion. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Tidligere på ugen lovede kulturminister Joy Mogensen, at mindst 12.000 tilskuere får adgang til sommerens fire EM-slutrundekampe i Parken. UEFA har på forhånd krævet, at mindst 30 procent af stadionkapaciteten skal udnyttes, hvis man fortsat skal være vært for slutrundekampene. Men den garanti kan man ikke sammenligne med en musikfestival med et lignende antal festivalgæster, siger Kasper Sand Kjær.

- Der er forskel på at samle folk på et fodboldstadion og så på en festival med mange tusinde gæster, der står tæt sammen, siger han og henviser til efterårets superligaordning, hvor tilskuerne skulle sidde ned med en meters afstand i grupper af 500 i samme sektion med egen indgang, toiletter og serviceområde.

- Det værste vi kunne gøre, ville være at lave store begivenheder, der starter en tredje bølge, som den vi nu ser rundt om i Europa. Det skal vi for alt i verden undgå.

Artiklen er opdateret med kommentar fra Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær.