Fibre sættes ind i kamp mod tarmsygdom

I fremtiden kan fibre måske mindske generne ved sygdommen blødende tyktarmsbetændelse, viser ny forskning.

Ny forskning viser, at fibre fra for eksempel sukkerroer måske kan mindske generne ved sygdommen blødende tyktarmsbetændelse. (Foto: © Colourbox.com)

Der er måske lys forude for mennesker med sygdommen blødende tyktarmsbetændelse.

Udvalgte fibertyper fra sukkerroer og kartofler menes at kunne hæmme betændelsestilstanden og mildne sygdommens forløb. Det viser resultater fra et ph.d.-projekt fra DTU Fødevareinstituttet, udført af Louise Kristine Vigsnæs.

Inden for fem år håber man at kunne foretage de første forsøg med de specielle gavnlige fibre på mennesker. Fibrene kan få tarmens mælkesyrebakterier til at gro, og teorien er, at man derved kan mindske længde og voldsomhed af sygdomsudbruddet.

Måske kan man i fremtiden også holde sygdommen inaktiv i længere tid gennem bestemte kostændringer.

Bakterier i tarmen

Mælkesyrebakterierne er vigtige for, at vi kan opretholde en sund tarm og dermed et velfungerende immunforsvar.

- Det viser sig, at patienter med blødende tyktarmsbetændelse har en anderledes bakteriesammensætning i tarmen, end raske har. Patienterne havde langt færre af de gavnlige mælkesyrebakterier, siger Louise Kristine Vigsnæs.

Lidelsen blødende tyktarmsbetændelse, der også kaldes colitis ulcerosa, rammer hvert år cirka 500 mennesker i Danmark.

Stadig en udfordring

Ph.d.-projektet har foreløbig vist, at specialproducerede, ufordøjelige fibre fra restprodukter fra fremstillingen af sukker og kartoffelmel kan stimulere netop de nyttige mælkesyrebakteriers vækst betydeligt. Nu skal der forskes yderligere.

- I et nyt projekt håber vi, at det fiberrige kosttilskud kommer i produktion. Bare det at få produceret nok rene fiberprodukter til test, først og fremmest til animalske undersøgelser, er på nuværende tidspunkt en udfordring, siger Louise Kristine Vigsnæs.

/ritzau/