Filmer kørsel i Øresundstunnel med 200 kilometer i timen: 'Rablende vanvid'

Selvom det nu giver et klip i kørekortet, er der stadig mange, der filmer deres kørsel.

En bilist drøner gennem Øresundstunnelen med 173 kilometer i timen. På få sekunder accelererer vedkommende op på 200 kilometer i timen. På det tidspunkt kører bilen 55 meter for hvert sekund.

Det hele foregår med én hånd på rattet. Den anden hånd holder en mobiltelefon, der filmer seancen, som efterfølgende bliver lagt på det sociale medie, Snapchat.

- Det første ord, jeg tænker på, når jeg ser det her, er 'vanvidsbilisme', siger Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Han har set et udpluk af de omkring 50 videoer, som DR Nyheder har fundet på et par dage, hvor bilister filmer deres kørsel med håndholdt mobiltelefon og lægger det på Snapchat.

- Men det er ikke det eneste ord, man bør bruge. Det her er jo direkte dumhed og fuldstændig tåbeligt at lave, siger han.

Videoerne er fundet i ugen, hvor det nu også koster et klip i kørekortet at sidde med en håndholdt mobiltelefon, mens man kører bil.

'Rablende vanvid'

Også hos Rådet for Sikker Trafik er administrerende direktør, Mogens Kjærgaard Møller, rystet over videoerne.

- Det er rablende vanvid. Vi ser kombinationen af høj fart og folk, der sidder og filmer med mobiltelefonen. Det er sindssygt. De her mennesker har intet at gøre ude i trafikken, siger han.

Han er især rystet over netop kombinationen af høj fart og brugen af mobiltelefon.

- Uopmærksomhed og høj hastighed er hver især farlige. De er de to største dræbere i trafikken. Og når du laver dem til en cocktail, så bliver det ekstraordinært farligt, siger han.

Kan miste kørekortet

Straffen for at filme sin kørsel ved almindelig hastighed med håndholdt mobiltelefon blev for en uge siden strammet, så det nu udover 1.500 kroner i bøde også giver et klip i kørekortet.

Men i andre tilfælde kan straffen være hårdere. At drøne gennem Øresundstunnelen med 200 kilometer i timen er ifølge Christian Berthelsen en frakendelse af kørekortet og en meget stor bøde.

- Og det er selvfølgelig kun, hvis vedkommende er så heldig IKKE at slå nogen ihjel, siger han.

- For hvad er det, der er så vigtigt, at man skal filme det? Man risikerer at have liv på samvittigheden. Folk, der aldrig kommer hjem til deres familie. Var det de fem sekunders optagelse værd? Nej, det tror jeg ikke, afslutter Christian Berthelsen.

Netop den video ryster også Mogens Kjærgaard Møller fra Rådet for Sikker Trafik.

- Vi ved fra ulykker i tunneler, at de kan være fatale for mange mennesker. Det er simpelthen noget af det mest vanvittige, jeg nogensinde har set.

'De her ting slår mennesker ihjel'

For et år siden afslørede DR Nyheder for første gang, at mange bilister filmer deres kørsel og lægger det på Snapchat.

Og på trods af flere kampagner er der altså fortsat en del bilister, der filmer deres kørsel med høj hastighed. Alligevel er kampagnerne vigtige til at få budskabet ud om at holde fingrene væk fra mobiltelefonen under kørslen, fortæller Christian Berthelsen.

- Det er jo lige netop det her, der gør, at mennesker dør og ikke kommer hjem igen. Og det er sådan noget, som de her bilister rent faktisk kan være skyld i.

Han mener, at kampagner sammen med politiets trafikkontroller har en effekt, men at det ikke ændrer folks vaner fra den ene dag til den anden.

- Det er ét langt sejt træk det her. Og der vil bare være mennesker derude, som ikke forstår, hvordan man skal opføre sig. Men vi bliver ved med vores kontroller, og vi bliver ved med at køre kampagnerne fra Rådet for Sikker Trafik. For vi kan i vores statistikker, at det virker. Det tager bare lang tid, siger han.

Minister: Uacceptabelt

Efter at have set videoerne er transportminister, Benny Engelbrecht (S), kommet med følgende skriftlige kommentar.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi kan se eksempler på den vanvittige kørsel, der her er tale om. Uopmærksomhed og høj fart er meget farligt - og særligt når det foregår i en tunnel som på Øresundsforbindelsen. Jeg er meget optaget af, at vi finder løsninger, der én gang for alle kan sætte stop for vanvidskørsel i Øresundstunnelen. Jeg har derfor bedt mit ministerium se på, hvad vi kan gøre. Derudover har vi sat ind over for uopmærksomhed, så brug af håndholdt mobiltelefon mv. ud over en bøde på 1.500 kroner nu også koster et klip i kørekortet.

Klokken 15.35: Artikel opdateret med skriftelig kommentar fra transportminister, Benny Engelbrecht.