Filmmanden Henning Bahs er død

En af dansk folkekomedies store mestre, filmmanden Henning Bahs, er død, 74 år. Manden bag blandt andet Olsen-Banden, Matador og Huset på Christianshavn døde, efter kort tids sygdom, langfredag.

En folkekomediens mester, filmmanden Henning Bahs, er død, 74år. Efter kort tids sygdom døde han langfredag, kun få dage før hankunne fejre 50-års jubilæum på Nordisk Film.

Siden 1952, da han som 24-årig blev ansat på Nordisk Film somrekvisitør, har Henning Bahs sat sit fingeraftryk på talrigeproduktioner som manuskriptforfatter, scenograf, specialeffectmager, gag- og idémand.

Hele sit lange filmliv har han været tæt forbundet med NordiskFilm, og det var her, at han sammen med vennen og kollegaen,instruktøren Erik Balling, skabte nogle af dansk films størstetræffere: Olsen Banden-filmene og tv-serierne Matador og Huset påChristianshavn.

I alt 14Olsen-banden film blev det til i Henning Bahs' langekarriere.

I samarbejdet med Erik Balling var Henning Bahs idémageren. Ham,der fandt på alle de skøre ting og fik dem til at fungere pålærredet. Et af parrets mest geniale indfald kom i "Olsen Bandenser rødt" fra 1976, hvor Egon, Kjeld og Benny med hjælp fra Bør-gebryder væggene ned på Det Kgl. Teater i takterne til Kuhlausouverture til J.L. Heibergs "Elverhøj".

14 film om den uheldige bande blev det til. Og med "OlsenBandens Sidste Stik" fra 1998 fik Henning Bahs - og ikke mindstpublikum - opfyldt et stort ønske om endnu en film med banden.

I 1999 blev han udnævnt til Årets HK-kunstner med denbegrundelse, at fundamentet for de mange priser til instruktørerneBille August, Lars von Trier og Thomas Vinterberg er serier somMatador, Huset på Christianshavn og Olsen Banden-filmene.

Han var aktiv til det sidste. Flere gange om ugen dukkede han opi filmlokalerne i Valby, og en ansøgning om manuskriptstøtte til enkriminalkomedie skulle i dagene omkring jubilæet sendes til DetDanske Filminstitut.

Idé, oplæg og synopsis til krimi-komedien blev det sidstearbejde fra Henning Bahs hånd.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk