Fimm får lov til at blive

Fimm Na Thipan får lov at blive i Danmark. Nybrud i dansk retspraksis, mener jurist

Da han vågnede i morges, vidste Ole Heegaard ikke, om han måtte beholde sin stedsøn Fimm, men klokken ni faldt Vestre Landsrets dom i sagen.

Udlændingestyrelsen ville have Fimm udvist fra Danmark, men landsretten afgjorde, at Fimm skulle have lov til at blive hos sin stedfar. Det kunne Aftenshowet fortælle i aften.

Seksårige Fimm Na Thipan, der har en thailandsk mor, har været igennem en langstrakt proces, fordi Justitsministeriet og Udlændingestyrelsen mente, at Fimm skulle udvises fra Danmark, da hans mor blev skilt fra stedfaren sidste år.

Fimm har ellers boet i Danmark, siden han var blot 1½ år gammel, og Fimms stedfar, Ole Heegaard, fik delt forældremyndighed, da han blev gift med Fimms mor, mens hun var gravid med Fimm. Men i 2012 brast ægteskabet, og Fimms mor flyttede tilbage til Thailand.

Dengang forklarede Fimms mor til TV2 Nyhederne, at hun mente, at Fimm ville have det bedre hos Ole Heegaard end hos hende, og at hun ønskede ikke at tage sig af Fimm, fordi han følte sig langt mere knyttet til Ole.

Derfor ventede der et børnehjem på Fimm, hvis han blev sendt ud af Danmark.

En lettet far

Det er derfor også en meget lettet Ole Heegaard, der talte med Aftenshowet i dag.

- Da jeg fik beskeden her til morgen, var jeg sammen med Fimm, og så begyndte jeg at græde, men det forstod Fimm ikke, hvorfor jeg gjorde, for man skal da kun græde, når man af ked af det, siger Ole Heegaard til Aftenshowet.

Familiestrukturer

Martin Futtrup, der er jurist ved Institut for Menneskerettigheder, mener, at dommen er interessant:

- Sagen krævede, at man tog stilling til den familiestruktur, som vi opfatter som almindelig i Danmark. Med afgørelsen har Vestre Landsret taget et skridt i retning af at anerkende en mere ”moderne” familiestruktur i forhold til, hvordan vi i Danmark typisk opfatter en ”rigtig” familie, forklarer han og tilføjer:

- Dommen markerer et nybrud i dansk retspraksis, for sådan en dom sætter jo et eksempel, som andre retsinstanser kan vælge at følge fremadrettet.

Se hele interviewet med Ole Heegaard og Fimm Na Thipan fra Aftenshowet i klippet øverst på siden.

FacebookTwitter