Finanskrise farlig stresscocktail

Fyringer, effektiviseringer og yderligere konkurrence øger stressrisikoen. Men krisen rummer også muligheder, som kan bekæmpe danskernes stress, mener ekspert.

Finanskrisen og massefyringer er farlig stresscocktail, der kan sende os i gulvet, siger ekspert. (© stock.xchng)

Finanskrisen og de mange meldinger om massefyringer er en farlig cocktail, der risikerer at sende langt flere danskere til tælling med folkesygdommen stress. Omvendt kan krisen være en mulighed for den enkelte at få gjort op med en fortravlet hverdag og få ryddet ud i fokuseringen på materielle værdier.

Det fastslår stresseksperten, dr.med. og psykolog med speciale i sundhedspsykologi Bobby Zachariae fra Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet. Han peger på, at en række potentielle kilder til stress forstærkes under krisen med udsigten til større arbejdsløshed.

Usikkerhed er en kilde til stress

Den øgede belastning kommer vel at mærke efter en årrække med stigende krav til danskerne om omstillingsparathed og omstruktureringer. For netop usikkerhed er en væsentlig kilde til stress, lyder advarslen.

- Endnu er der ikke massearbejdsløshed. Men det værste scenarie er, at så vel dem i arbejde som dem uden arbejde vil opleve øget belastning. Alene det at føle sig usikker i sin stilling er en stor stressfaktor.

- Samtidig er det at miste jobbet i sig selv stressende. Desuden sker der typisk effektiviseringer, så dem, der er tilbage på jobbet, skal løbe hurtigere. Usikkerheden kan også gøre, at folk begynder at konkurrere hårdere med hinanden, og det øger igen usikkerheden, siger Bobby Zachariae til Ritzau.

Mulighed for at ændre livsstil

Omvendt giver krisen nye muligheder for at ændre livsstil.

- Man kan forestille sig, at folk i højere grad bliver klar over, at nu er det ikke nok at være sin egen lykkes smed og derfor i højere grad retter sig mod fællesskaber, hvor man kan støtte hinanden, siger han.

Facebook
Twitter