Finansministeriet fik gratis hjælp af McKinsey: 'Regeringen er gået i en fælde'

Det møder hård kritik, at regeringen lader konsulenthuset arbejde gratis.

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede i juni en statslig krisefond til store danske virksomheder. Nu viser oplysninger, at konsulentfirmaet McKinsey har arbejdet gratis i processen, og det møder hård kritik. (Arkivfoto) (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Det møder nu hård kritik fra flere kanter, at Finansministeriet har ladet konsulenthuset McKinsey & Co. arbejde gratis som led i etableringen af en statslig krisefond.

Tilbage i juni annoncerede Finansministeriet, at man vil oprette en fond på ti milliarder kroner, som skal være en hjælpende hånd til de store danske virksomheder, der som følge af coronakrisen kan få akut brug for kapital.

Men det fremgik ikke af udmeldingen, at konsulentfirmaet McKinsey & Co. har været en del af processen.

Det viser oplysninger, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, og den gratis assistance vækker bekymring og mistanke.

Blandt andet fra formanden i Transparency International Danmark, Jesper Olsen, der mener, at der er grund til at råbe vagt i gevær.

- Der er meget godt at sige om McKinsey, men et af de ord, man i hvert fald ikke kan sætte på dem, er filantropisk. De gør selvfølgelig det her af forretningsmæssige grunde. De tænker altid strategisk, så på et eller andet tidspunkt skal de jo drage fordel af det, siger han.

Transparency International er en organisation, der har til formål at forebygge korruption samt arbejde for gennemsigtighed i den private og offentlige sektor.

Finansministeriet har trods flere forespørgsler ikke ønsket at oplyse yderligere om, hvorfor ministeriet har ladet McKinsey arbejde gratis, eller om konsulenthuset fortsat er involveret i fondsarbejdet, men skriver i en mail:

- Ministeriet kan af hensyn til fortrolighed ikke komme ind på konkrete forhold, men finder det overordnet prisværdigt, når private virksomheder - inkl. forskellige konsulenthuse - udviser samfundssind i en ekstraordinær krisesituation.

Ifølge professor i offentlig forvaltning ved Roskilde Universitetscenter Jacob Torfing burde Finansministeriet have betalt McKinsey for ydelsen.

- Det ville bestemt have været godt, hvis Finansministeriet havde betalt for den ydelse, de har modtaget, så der ikke kan opstå nogen mistanke om en fremtidig favorisering af McKinsey, siger han.

'Det skal stoppe nu'

Finansordførere fra begge sider af Folketinget kalder det ligeledes stærkt problematisk, at ministeriet ifølge politikerne har givet McKinsey & Co. en fordel.

Hos Dansk Folkeparti mener man, at regeringen nu står i gæld til virksomheden.

- Jeg er ret skuffet over regeringen. Jeg er skuffet over, at de går i den her fælde, for det, der kommer til at ske, er, at staten og Finansministeriet lader sig fange ind i et net, hvor man skylder en virksomhed noget, siger finansordfører René Christensen.

Han peger ikke fingre ad konsulentfirmaet, men af Finansministeriet, som i hans optik har udvist en naivitet.

- McKinsey har en konkurrencefordel. De har klogt set, at det var en mulighed, de kunne få. Det forfærdelige er, at Finansministeriet har været så naive, at de er hoppet på den. Men det går bare ikke, og det skal stoppe nu, siger han.

Samme toner lyder der fra Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, der vil have undersøgt, hvor udbredt problemet er.

- Det skal ikke være sådan, at man kan arbejde gratis eller fedte sig ind og få en særlig position, når der skal gives ordrer fra det offentlige. Alene mistanken om, at det foregår, og at man kan fedte sig ind til at få en særlig relation eller måske få nogle ordrer til at skrive nogle rapporter, det gør, at vi er nødt til at få nogle rene linjer, siger han.

13 konsulenter hjalp Rigspolitiet

Det er ikke første gang, at McKinsey & Co. arbejder gratis for de danske myndigheder under coronakrisen.

Tilbage i foråret, da krisen var på sit højeste, blev konsulenthuset den 23. marts tilknyttet Den Nationale Operative Stab (NOST).

Samarbejdet varede ifølge kontrakten, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, frem til den 30. april.

NOST er en samlet enhed, der koordinerer myndighedernes indsats under en krise som covid-19. Rigspolitiet står for at drive staben, hvor styrelser, beredskab og efterretningstjenester sidder om bordet.

Ifølge kontrakten skulle McKinsey i foråret ”bistå ledelsen af den Nationale Operative Stab i at organisere og strukturere den overordnede indsats for at sikre adgangen til kritisk udstyr og værnemidler”.

Rigspolitiet oplyser, at det var McKinsey selv, der bød sig til med gratis arbejdskraft.

Det takkede politiet ja til.

Rigspolitiet ønsker ikke at oplyse, hvor mange ansatte fra McKinsey der var med i arbejdet.

Men DR Nyheder har fået indsigt i en række mails, der viser, at 13 medarbejdere fra McKinsey blev bedt om at udfylde en samtykkeerklæring, der gav politiet mulighed for at lave et baggrundstjek af dem.

Rigspolitiet oplyser, at konsulenterne fra McKinsey har haft tavshedspligt efter straffeloven i forhold til fortrolige oplysninger, som de måtte få kendskab til via arbejdet.

McKinsey: Vi hjælper i en krisesituation

McKinsey modtog ikke betaling for konsulentfirmaets arbejde i NOST, og ligesom i tilfældet med statsfonden kan den type gratis arbejdskraft stille virksomheden i en fordelagtig situation, lyder det fra Transparency International Danmark.

- Betyder det så, at McKinsey står forrest, næste gang der kommer en opgave, eller kommer der nogle afledte opgaver, når man nu først har fået besluttet at lave denne her fond? Der kan også opstå en situation, i forhold til hvem det er, som kan søge penge i fonden. Hvis de ikke er kunder hos McKinsey i forvejen, bliver de så det, fordi McKinsey har særlig viden? siger Jesper Olsen.

- Det er ikke odiøst, at man som virksomhed tænker sådan, men jeg vil gerne som skatteborger have fuldstændig rene linjer om, hvad der foregår, siger formanden for Transparency.

McKinsey & Co. har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail, at man finder det helt naturligt at hjælpe Danmark midt i en krise.

- Vi har en lang historie for at stille vores viden og erfaring til rådighed i krisesituationer, og det har vi også gjort i denne situation, hvor vi netop har erfaring med etablering af sådanne konstruktioner i andre lande, oplyser konsulenthuset.

Opdateret med mail-kommentar fra Finansministeriet.