Find de skjulte minutter

Familielivet er presset af for lidt fritid og for meget arbejde. Det kan en tidscoach give hjælp til at få orden på.

Familien Lund i odense kunne ikke få tiden til at hænge sammen, men en tidscoach ryddede op i tidsrøveriet (© DR)

Tidens helt store udfordring er at få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen. Det kniber for flere og flere familier.

Haves: Ingen tid - Ønskes: Hjælp

Derfor er mange begyndt at hyre en tidscoach til at hjælpe dem med at finde smarte løsninger og gemte minutter i hverdagen.

Ifølge tidscoach Trine Kolding så skyldes den stigende efterspørgsel specielt to ting:

- Dels finanskrisen, der gør, at de tilbageværende ledere og medarbejdere skal løbe stærkere, men også at der er et helt klart stigende pres i forhold til at være tilgængelig.

For arbejslivet og privatlivet hænger langt mere sammen i dag, end det gjorde tidligere, mener hun.

- Vi arbejder så fleksibelt og på tværs af tid og sted med mobiltelefoner og mails. Det stiller krav til, at vi skal være langt mere strukturerede - for at kunne bevare overblikket både i arbejdslivet og privatlivet, siger Trine Kolding, der har mere end 13 års erfaring som tidscoach.

Gode råd at følge

Her er et par af Trine Koldings fif til en mere struktureret hverdag:

- Lav strukturer i hverdagen og hold dig til dem. Altså som et slags tidsbudget. Det kan du gøre både i privaten og på jobbet.

- Undgå små gule sedler eller andre former for noter på det, du lige skal nå. Systematiser det med det samme i en kalender eller et dokument på computeren.

- Og arbejd med princippet "gør det nu" - hvor hovedformålet er, at tage stilling til opgaverne med det samme, så arbejdet eller mailboxen ikke hober sig op omkring dig.

- Find anledningen til dine overspringshandlinger og undgår den situation.

Særligt for tidsoptimister:

- Et godt sted at starte er at begynde at tidsestimere din tid. Lave to-do-lister, samle alle opgaver et sted og holde øje med, hvor lang tid tingene tager. Gå efter at blive tidsrealist.

- Et meget typisk udbytte er oplevelsen af at få mere overblik og overskud - og måske det allervigtigste - oplevelsen af selv at styre tiden, at være tidsstyre, siger Trine Kolding.

Efter at hun organiserede sin indkøbsliste efter supermarkedets indretning, kan hun lave et storindkøb til hele ugen på under en halv time. Så her er der både tid og penge at spare.