Findsen bryder tavshed i Ahmed Samsam-sag og støtter op om kulegravning

Ligesom tidligere PET-chef Jakob Scharf og tidligere topembedsmænd støtter eks-spionchefen en kommission.

Sagen om Ahmed Samsam har skabt "tvivl og mistillid", mener Lars Findsen. (Arkivfoto) (Foto: © Nikolai Linares, Ritzau Scanpix)

Den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Lars Findsen melder sig nu i koret af markante skikkelser, der mener, at forløbet om den terrordømte Ahmed Samsam skal kulegraves i en kommission.

På vej ud fra et interview i Deadline fangede DR ham til en kort kommentar om sagen.

Lars Findsen understreger, at han ikke vil forholde sig til "den konkrete sags indhold".

- Men den situation, der er skabt med tvivl og mistillid, er på ingen måde i PET's eller FE's interesse, siger han.

- Jeg er derfor enig med de efterretningskyndige, der har været ude og sige, at alene af den grund vil det være i FE's og PET's interesse at få sagen undersøgt til bunds. Uanset udfaldet og hvad der måtte være op og ned i sagen.

DR ville gerne have spurgt Lars Findsen yderligere ind til sagen, men han ønskede ikke at deltage i et egentligt interview om Samsams sag.

Ahmed Samsam fik i juni 2018 en terrordom på otte års fængsel ved en spansk domstol. Ifølge dommen havde han tilsluttet sig Islamisk Stat på tre ture til Syrien og siden sendt økonomisk støtte til terrorister.

Men ifølge DR's oplysninger arbejdede Ahmed Samsam på sine ture til Syrien i 2013 og 2014 for PET og siden FE og fik betaling for at samle informationer om andre danske syrienkrigere.

De danske efterretningstjenester har aldrig bekræftet samarbejdet med Ahmed Samsam officielt. Derfor har Ahmed Samsam nu stævnet både PET og FE.

Han vil have dem til at anerkende samarbejdet, så han kan forsøge at bruge det til at få genoptaget sin sag i Spanien, hvor han mener, at han er dømt uretmæssigt.

Scharf: Skader efterretningstjenesterne

Med 'andre efterretningskyndige' refererer eks-spionchef Lars Findsen blandt andre til tidligere PET-chef Jakob Scharf.

Han plæderede i et opsigtsvækkende interview i Berlingske i sidste uge for, at sagen har skadet efterretningstjenesternes mulighed for at hverve kilder.

- Usikkerheden i offentligheden er i sig selv skadelig for efterretningstjenesterne og måske endda ødelæggende for deres muligheder for fremadrettet at rekruttere og føre de menneskelige kilder, man har brug for, sagde Jakob Scharf til Berlingske.

Ifølge Scharf er menneskelige kilder blandt de vigtigste, fordi det ofte er den "hurtigste, sikreste og mest direkte adgang" til at skaffe oplysninger i efterretningsarbejdet.

Lars Findsen var chef i FE fra 2015 til 2020 og havde dermed det øverste ansvar i tjenesten på det tidspunkt, hvor Ahmed Samsam blev anholdt og siden dømt.

Ifølge DR's oplysninger har sagen om Ahmed Samsam også været forelagt for Lars Findsen.

I august 2020 blev Lars Findsen hjemsendt fra chefstillingen.

Det skete, fordi et tilsyn rettede mistanke om ulovligheder i FE. Det blev siden undersøgt af en kommission, som frikendte Lars Findsen og andre ledende medarbejdere.

Da kommissionens konklusion kom, var Lars Findsen dog blevet anholdt, og han er i dag tiltalt for at have røbet statshemmeligheder i flere konkrete tilfælde. En alvorlig mistanke, der kan give op til 12 års fængsel.

'Meget taler for, at han straks bør løslades'

Også to tidligere topembedsmænd har højst usædvanligt råbt op om sagen.

Michael Lunn og Karsten Dybvad, der henholdsvis har været departementschefer i Justitsministeriet og Statsministeriet, har på det kraftigste opfordret til en "gennemgribende undersøgelse af sagen".

I et debatindlæg i Berlingske sagde de sågar, at "meget taler for, at han straks bør løslades".

Som det ser ud nu, kan der ikke nedsættes en egentlig kommission, da regeringen ikke bakker op om en undersøgelse. Dermed er der ikke flertal for det.

Siden regeringsdannelsen har justitsminister Peter Hummelgaard (S) holdt fast i, at regeringen ikke ønsker sagen undersøgt af hensyn til efterretningstjenesternes arbejde.

Folketingets øvrige partier, som ikke er i regering, ønsker omvendt at gå videre med en såkaldt forundersøgelse af Samsams sag.