Fine karakterer til badevand ved strande og søer

85,9 procent af badevandet var sidste år af fremragende kvalitet, viser en ny rapport fra EU.

Badevandet ved Amager Strandpark er fint, men otte steder i landet er der plads til forbedringer. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Vi kan roligt tage en tur i vandet i sommermånederne. Det danske badevand er nemlig fortsat af god kvalitet.

85,9 procent af badevandet i hav og søer i Danmark får topkarakterer i den årlige rapport fra Det Europæiske Miljøagentur, der har lavet et interaktivt kort.

I de senere år har badevandskvaliteten fået bedre og bedre karakterer. Ni nye strande fik sidste år også kvalitetsstemplet fra EU.

I 2014 var det 79,2 procent af det danske badevand, der havde den højeste kvalitet, mens det i 2015 gjaldt for 85,7 procent. Det forklarer også, at vi i samme periode er rykket fra en 12.-plads til en niende plads sammenlignet med de øvrige europæiske lande.

Samlet set lever 97 procent af badestederne i Danmark op til EU's minimumkrav for badevandskvaliteten.

Otte ud af 1.036 badesteder har ifølge rapporten en ringe badevandskvalitet. Det er blandt andet ved Gerå Strand ved Brønderslev-Dronninglund, Hessel i Vesthimmerland nær Hvalpsund færgehavn, Skaven Strand Syd ved Tarm nær Ringkøbing-Skjern og Christiansgave i Nordsjælland.

EU vurderer badevandets kvalitet ud fra, om der er tarmbakterier af typen enterokokker eller E. coli i vandet. Disse bakterier skyldes ifølge Miljøstyrelsen oftest, at der er løbet spildevand ud i eksempelvis havet.

/ritzau/