Finn ryger hash når benene er dumme

Som sclerosepatient er Finn Uhre opsat på at få det bedste ud af livet. Også selv om han og vennerne må bryde loven.

Finn Uhre medicinerer sig selv med hash, når sclerosen driller hans ben, så de ryster.

Finn Uhre er 51 år, kørestolsbruger, sclerosepatient og kriminel.

Sidstnævnte er ikke med hans gode vilje, men for at behandle sine smerter ryger han to til tre gram hash om ugen, som han får sine venner eller bekendte til at købe til ham.

Selvom det også gør dem til forbrydere.

- Det er dumt, at jeg skal gøre dem kriminelle, fordi de skal hjælpe mig. Det ville være noget nemmere, hvis jeg kunne få det af lægerne, siger Finn Uhre.

En stor lettelse

Finn Uhre blev diagnosticeret med sclerose tilbage i 1988. De sidste 20 år har han siddet i kørestol, og hans højre arm er delvist lammet.

Hans sygdom er så langt henne i forløbet, at den ikke kan bremses. Derfor er han opsat på at gøre den sidste tid så god som mulig.

- Der er ikke meget, som kan hjælpe os der er så fremskredent i sygdommen som mig. Jeg kan ikke få nogen sprøjte eller noget. Men det her kan hjælpe, og det har været en stor lettelse, siger Finn Uhre.

Mine ben er dumme

Som mange andre sclerosepatienter får han smertefulde spasmer i benene. Men i stedet for at bruge traditionel medicin ryger han en pibe med lidt hash, før han skal i seng.

- Jeg mærker det mest om aftenen. Hvor mine ben er dumme. De bliver stive og ryster, så jeg er ved at falde ud af min kørestol, og så ryger jeg lidt. Det hjælper lidt på det.

Og han er ikke den eneste. En undersøgelse foretaget af Infact for DR2 Undersøger viser, at syv procent af danskerne selv har, eller kender en der har brugt cannabis som medicin.

Samtidig siger syv ud af ti, at de mener medicinsk cannabis burde være lovligt.

Ikke for at blive skæv

Som ung røg Finn Uhre også hash, men det var først for tre år siden, at han blev gjort opmærksom på, at cannabis kunne hjælpe ham med spasmerne.

I dag ryger han dog aldrig for nydelsens skyld.

- Det skal kun et par gram til om ugen. Jeg ryger kun til det hjælper på benene, så jeg er stadig klar i hovedet.

- Selvfølgelig kan man godt mærke det, men jeg bliver jo også i bedre humør, når mine ben ikke ryster.

Har prøvet andet medicin

Finn Uhre har prøvet forskellige andre præparater, men intet virker så godt som en pibe med hash, der typisk giver ham fred i to-tre timer.

- Jeg har taget Sativex, der er hash mundspray, men der går flere timer inden det virker. Når jeg ryger virker det med det samme.

Vil hente det på apoteket

Men fordi hash er et ulovligt rusmiddel i Danmark, er Finn Uhre nødsaget til at få sine venner til at købe det på gaden uden at vide, om han dermed i sidste ende støtter bander eller andre hårdkogte kriminelle.

Derfor er det hans håb, at medicinsk cannabis bliver gjort lovligt, så han kan købe det på apoteket.

- Hvis jeg kunne få det på recept, var jeg fri for at støtte de kriminelle. Og så ville jeg også vide, hvad jeg får. Det er næsten et lotteri, hvad man får købt rundt omkring.

Du kan se meget mere om danskere på hashmedicin i DR2 Undersøger kl. 21 på DR2

FacebookTwitter