Fire år siden terrorangrebet i København: Det skete der 14. februar 2015

Det er fire år siden, Omar El-Hussein skød og dræbte filminstruktøren Finn Nørgaard og den jødiske vagtmand Dan Uzan.

(ARKIV) Blomster foran Krudttønden hvor en person blev skuddræbt den 14. februar 2015. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det blev kaldt det værste angreb på dansk jord i nyere tid og kostede to mennesker livet, da Omar el-Hussein først skød mod Krudttønden og siden synagogen i centrum af København.

Men hvad skete der egentlig den dag i februar 2015, og hvad er der sket i tiden derefter?

Vi har samlet de mest afgørende nedslagspunkter i forbindelse med terrorsagen, siden de første skud lød for fire år siden.

Lørdag d. 14. februar 2015

Kl. 15.00: Debatmøde på Krudttønden, Østerbro.

Et debatmøde om ytringsfrihed og censur finder sted på teater og kulturcafé Krudttønden på Østerbro i København. Omkring 50 mennesker er til stede, heriblandt den svenske Muhammed-tegner og kunsthistoriker Lars Vilks.

Kl. 15.33: Debatmødet afbrydes af skud.

En person affyrer flere skud gennem Krudttøndens foyer og café. Efterfølgende flygter gerningsmanden og frarøver en person sin bil. Herefter kører han til Borgervænget på ydre Østerbro, hvor bilen parkeres. Gerningsmanden går til Kildevældsskolen på Østerbro, hvorfra han ringer efter en taxa. Taxaen sætter manden af i Mjølnerparken.

Det er fire år siden, der blev skudt mod Krudttønden på Østerbro. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Kl. 17.12 til 17.50: Tre betjente såret, en civil person dræbt

Politiet oplyser i en række pressemeddelelser i denne periode, at tre betjente er såret. To af de sårede er PET-agenter. Samtidig bekræfter politiet også, at en mand er afgået ved døden foran Krudttønden. Senere kommer det frem, at der er tale om filminstruktør Finn Nørgaard.

Kl. 19.00: Politiet holder pressemøde.

Politiet oplyser, at de efterforsker angrebet som terror. Det bygger de blandt andet på karakteren af arrangementet, og at Lars Vilks var taler og deltager ved debatarrangementet på Krudttønden. Det samme meddeler PET.

Kl. 20.06: Første billeder af gerningsmanden.

Politiet offentliggør de første billeder af den mulige gerningsmand. Her meddeler de også, at der kun er tale om én gerningsmand. Politiet sætter endnu ikke navn på gerningsmanden.

Kl. 22.04: Flere billeder af gerningsmanden.

Politiet offentliggør igen billeder af gerningsmanden. Denne gang fra overvågning omkring Kildevældsskolen. Imens øger politiet sikkerheden ved Nørreport Station og efterlyser vidner, der har set gerningsmanden. Folk opfordres til ikke at gribe ind, hvis de ser gerningsmanden.

Politiet frigav billeder af gerningsmanden bag skyderiet i forbindelse med, at de efterlyste vidner. (Foto: Københavns Politi)

Søndag, d. 15. februar 2015

Kl. 01.00: Nye skud affyres

Der lyder flere skud foran den jødiske synagoge på Krystalgade i indre by i København. Det oplyser politiet. I en pressemeddelelse oplyser politiet, at en mand er blevet skudt i hovedet. Samtidig evakueres Nørreport Station.

Kl. 04.00: Person dræbt af skud i hovedet

Politiet oplyser i en ny pressemeddelelse, at personen, der blev skudt i hovedet foran synagogen, er død. Det kommer frem, at der tale om den jødiske vagt Dan Uzan, der holdt vagt ved en Bat Mitzva, der foregik i nogle lokaler inde i synagogen.

Politiet kommer i skudveksling med gerningsmanden foran en adresse på Svanevej tæt på Nørrebro Station. Da gerningsmanden ankommer på adressen, råbes han an af politiet, og det kommer til skudveksling. I skudvekslingen bliver gerningsmanden dræbt. Ingen betjente kommer til skade.

Kl. 15.42: Politiet anholder to mænd

På en netcafé på Nørrebro anholdes to mænd, der menes at have forbindelse til terrorangrebet. Senere offentliggør politiet identiteten på den dræbte gerningsmand. Der er tale om en 22-årig mand. Hans navn er Omar Abdel Hamid el-Hussein.

Mandag, d. 16. februar 2015

Kl. 08.50: To mænd sigtes

De to mænd, der blev anholdt på Nørrebro, sigtes for medvirken til drab og varetægtsfængsles. Samtidig etableres der beskyttelse ved flere centrale jødiske steder i København.

Københavns Borgerrepræsentation afholder en mindehøjtidelighed foran Krudttønden for at mindes Finn Nørgaard, Dan Uzan og de sårede betjente. Over 30.000 mennesker møder op, og der er taler fra daværende statsminister Helle Thorning Schmidt, overborgmester Frank Jensen (S) og den franske ambassadør, Francois Zimeray.

Tirsdag, d. 17. februar 2015

Omar el-Hussein hyldet på Nørrebro.

Omkring 30 maskerede unge mænd hylder den døde attentatmand Omar el-Hussein foran opgangen på Svanevej, hvor han blev dræbt søndag morgen.

Onsdag, d. 18. februar, 2015

Dan Uzan begraves under massiv politibevogtning på Mosaisk Begravelsesplads på Vestre Kirkegård. Mange mennesker er mødt op, heriblandt daværende statsminister Helle Thorning Schmidt.

Dan Uzan begraves under massiv politibevogtning på Mosaisk Begravelsesplads på Vestre Kirkegård. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

D. 21. og 22. februar 2015

Et minuts stilhed.

I Superligaen, landets bedste fodboldrække, afholdes et minuts stilhed til ære for de to dræbte ved angrebet. Der afholdes også et minuts stilhed ved flere andre kultur- og sportsarrangementer.

D. 24. februar 2015

Finn Nørgaard bisættes.

Filminstruktøren begraves fra Grundtvigs Kirke i København. Daværende statsminister Helle Thorning Schmidt deltager. Flere hundrede deltager i begravelsen.

D. 7. marts 2015

Øget beredskab presser politiet.

Efter angrebet er politiet massivt til stede i København og i en række andre dele af landet. Det presser politiet, der må indkalde ekstra mandskab fra andre dele af landet til at varetage opgaverne.

D. 14. marts 2015

Fredsring om synagogen i København.

Over 1.000 mennesker står hånd i hånd rundt om synagogen i København i en fredsring med mottoet ”Nej til had og frygt”. Flere politikere deltager samt flere fra både muslimske og jødiske organisationer.

D. 20. marts 2015

Endnu en mand anholdes.

En ung mand anholdes over en måned efter angrebet. Samtidig ransages fem adresser i København.

D. 30. april 2015

Jyske betjente sættes ind.

Rigspolitiet oplyser, at bevogtningen i København nu også skal passes af jyske betjente. Presset i politikredsene og presset efter at løse andre af politiets opgaver gør, at jyske betjente nu skal hjælpe til også.

D. 6. maj 2015

Politiet skal blive bedre.

Politiet nedsætter en arbejdsgruppe, der blandt andet skal analysere skydetræningen af betjentene efter angrebet. Rigspolitiets redegørelse af terrorangrebet afslører, at politiet kunne have reageret bedre.

D. 2. november 2015

Hæder til Finn Nørgaard og Dan Uzan.

Finn Nørgaard og Dan Uzan hædres af den franske ambassadør med en fransk hæderspris.

Ved uddelingen af Berlingskes pris Årets Dansker 2015 modtog Dan Uzans familie prisen på deres afdøde søns vegne. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

D. 8. december 2015

Dan Uzan kåres til årets dansker af Berlingskes læsere og en dommerkomité. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder valget et ”klogt valg”.

D. 22. januar 2016

Politiet løslader formodet hjælper til terrorangrebet.

En 19-årig mand løslades. Han har været anholdt for formodentligt at have hjulpet Omar el-Hussein med terrorangrebet.

D. 27. januar 2016

Statsadvokat: Ok at skyde og dræbe Omar el-Hussein.

Statsadvokaten og Den Uafhængige Politiklagemyndighed fremlægger deres rapport over hændelserne omkring Omar el-Husseins død d. 15. februar 2015. Statsadvokaten mener, det var nødvendigt og forsvarligt at skyde og dræbe Omar el-Hussein.

D. 29. Januar 2016

Krudttønde-sigtede brugte mobiler i fængslet.

Fire af de sigtede i krudttøndesagen har haft adgang til mobiltelefoner, mens de har siddet i fængsel, oplyser justitsminister Søren Pind.

D. 1. februar 2016

Mindeplade for Finn Nørgaard.

På Krudttønden, hvor filminstruktøren Finn Nørgaard mistede livet, er der nu sat en mindeplade op. Mindepladen blev opsat efter et forslag i Københavns Borgerepræsentation fra Det Konservative Folkeparti.

D. 27. september 2016

Over et år efter angrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København kører retssagen mod fire mænd i Københavns Byret. De er tiltalt for at have hjulpet Omar el-Hussein, efter at han havde angrebet Krudttønden. De bliver alle frikendt.

/DR Nyheder/