Fire dræbt efter ildkamp med Frømandskorpset

Fregatten Esbern Snare tilbageholder nu fire overlevende efter episode i Guinea-bugten.

Fregatten Esbern Snare har været i ildkamp med pirater i Guineabugten. (Foto: Marthe Brendefur © Scanpix Denmark)

To uger og tre dage. Længere tid gik der ikke, før den danske fregat Esbern Snares pirat-afskrækkelsesmission i Guineabugten blev blodig alvor.

Onsdag eftermiddag kom soldater fra Frømandskorpset i ildkamp med otte personer ombord på et formodet pirat-fartøj. Fire omkom og en femte person blev såret i skudvekslingen.

Ingen danske soldater kom til skade i træfningen.

Forsvarskommandoen oplyser, at alle involverede blev taget ombord på Esbern Snare, hvor de fire formodede pirater - en såret og tre uskadte - nu er tilbageholdt.

- Det er selvsagt ikke ønskeligt, at menneskeliv går tabt. Men jeg glæder mig over, at ingen fra den danske besætning er kommet til skade. De løser en vigtig opgave med at beskytte danske og andre handelsskibe i regionen, lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen via Ritzau.

Statsminister: Kender ikke nationaliteten

Statsminister Mette Frederiksen (S) er på besøg i Ghana og skulle efter planen have besøgt fregatten senere i dag.

- Operationen understreger med al tydelighed, at truslen fra pirateri i Guineabugten er reel, siger hun ved et improviseret pressemøde foran hotellet i Ghana.

Statsministeren fortæller, at man endnu ikke er klar over nationaliteten af de omkomne og tilbageholdte.

- Der er en række faktuelle, faktiske ting, der nu skal afklares og derefter går det diplomatiske arbejde i gang, siger Mette Frederiksen, der også oplyser, at fregatten foreløbig er i stand til at behandle den såredes skader.

Se statsminister Mette Frederiksens (S) reaktion på nyheden:

Frømandskorpset i kamp

Esbern Snare har patruljeret aktivt i Guineabugten ved den afrikanske vestkyst siden den 6. november.

Episoden opstod onsdag eftermiddag, hvor fregattens Seahawk-helikopter opdagede en hurtigtgående motorbåd med otte mistænkelige personer ombord.

Forsvarskommandoen oplyser, at der ombord på motorbåden også var stiger og andre redskaber, der kan forbindes med pirateri.

Fregatten optog forfølgelsen og var hen under aften tæt nok på til, at en styrke fra Frømandskorpset kunne sejle hen til pirat-fartøjet.

- Esbern Snare kaldte piraterne op for at bringe dem til standsning, så de danske soldater kunne komme ombord, oplyser Forsvarskommandoen, der også beskriver, at piraterne ignorerede opkaldet.

Derfor skød de danske soldater varselsskud mod piraterne.

- Piraterne åbnede derefter ild direkte mod de danske soldater. De danske soldater reagerede herefter i selvforsvar og besvarede ilden fra piraterne, lyder det i pressemeddelelsen.

Tilbageholder fire personer

Efter ildkampen sank det fremmede fartøj og de formodede gerningspersoner blev taget ombord. Den ene bliver behandlet for sine skader, mens de resterende er tilbageholdt.

- Når vi har sendt soldater afsted på opgaven, er det fordi piraterne er både professionelle og bevæbnede. Som det er praksis, vil Forsvaret nu nærmere afklare hændelsen, siger Trine Bramsen.

Ifølge Forsvaret er en tværministeriel arbejdsgruppe i færd med at afklare, hvad der skal ske med de tilbageholdte samt dræbte.

Klokken 14 i dag fremstilles de tilbageholdte personer i grundlovsforhør i København.

- Fire pirater fremstilles i grundlovsforhør in absentia kl. 14 i Kbh Byret. Krav om varetægtsfængsling. SØIK begærer lukkede døre, oplyser Anklagemyndigheden på Twitter.

Anklagemyndigheden oplyser til DR Nyheder, at de fire formodede pirater bliver sigtet for drabsforsøg.

FacebookTwitter