Fire gode råd til dig, der søger ind på et studie

En god kvote 2-ansøgning er afgørende for håbefulde studerende. Her får du en studievejleders opskrift.

Fristen for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2 er mandag den 15. marts klokken 12. I 2020 søgte i alt 94.604 om optagelse på en videregående uddannelse. 57.432 af dem søgte ind via kvote 2

Hvis dit karaktergennemsnit ikke er højt nok til at læse på jordemoderstudiet eller statskundskab, behøver det ikke nødvendigvis slukke din drøm.

Du kan nemlig søge ind på en uddannelse gennem kvote 2, hvor både dit cv og ofte også en motiveret ansøgning tæller med.

Der er deadline 15. marts. Så du skal altså snart til tasterne, hvis du skal nå det.

Det er dog ikke alle, der skriver den motiverede ansøgning selv. I forskellige fora på Facebook sælger brugere kvote 2-ansøgninger for mellem 150-250 kroner.

DR Nyheder har været i kontakt med mere end 10 unge, der alle har efterspurgt at få tilsendt en ansøgning. Nogle af dem er endt med at købe en.

Og en decideret kopieret ansøgning kan sende dig direkte i "afvist"-bunken, melder flere skoler.

Ayo Næsborg-Andersen er lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet. Hvert år tygger hun sig gennem bunken af kvote 2-ansøgninger.

I én runde har hun fundet tre komplet identiske - og afvist dem alle tre. Derfor har vi bedt hende komme med de bedste råd til, hvad der får din ansøgning til at ende i den bunke, der kan sikre dig en plads.

1

Sæt dig ind i studiet

Selvom det kan være svært at finde hoved og hale i, hvordan man skriver en god motiveret ansøgning, finder du mange af svarene på uddannelsernes hjemmesider. Her finder du helt konkrete dele, du skal inddrage i din ansøgning, men du får også et indblik i, hvad uddannelsen kan tilbyde dig.

Måske har du altid drømt om at blive sygeplejerske eller stå i retssal som forsvarsadvokat. Det må du gerne skrive i din ansøgning.

Men det kan ikke løfte motivationen alene. Sørg for at læse uddannelsens studieordning, der beskriver uddannelsesforløbet og kurserne.

- Overvej hvad det er, der interesserer dig ved uddannelsen. Er det strafferet, hvis du søger ind på Jura? Eller måske menneskerettigheder? Når du inddrager specifikke dele fra uddannelsen, viser du, at du har styr på uddannelsesforløbet, siger Ayo Næsborg-Andersen.

Notér de kurser, du finder interessante og inddrag dem i ansøgningen. Søger du samme uddannelse flere steder, skal du være opmærksom på, at studieordningerne kan variere.

Og har du taget togturen til et åbent hus-arrangement eller deltaget via Zoom, så husk at nævne det i din ansøgning.

- De fleste universiteter afholder åbent hus – tag til dem, og stil alle dine spørgsmål. Hvis du kender nogen, der læser på dit drømmestudie, så spørg dem, hvad de synes er fedt ved studiet. Det styrker kun din motiverede ansøgning at inddrage dine tanker fra åben hus-arrangementet, siger Ayo Næsborg-Andersen.

2

Lever du op til formalia?

Du kan proppe din ansøgning med alverdens genialitetter og stadig få et afslag, hvis den eksempelvis er alt for lang.

Selvom du har meget på hjerte, skal du som regel holde dig til at skrive max én normalside (2.400 tegn med mellemrum). Når du ikke overholder formalia, giver du læseren et indtryk af, at du ikke har gjort dig umage i din research.

- Hvis der står, at din ansøgning skal være kort, så bliver vi ikke imponeret af en lang ansøgning. De små detaljer er vigtige og viser, at du har sat dig ind i, hvad der kræves af dig, siger Ayo Næsborg-Andersen.

3

Reflektér over dine erfaringer og argumentér

Måske har du været på højskole eller arbejdet som piccoline hos et advokatbureau? Det lyder spændende, men det er kun relevant for din ansøgning, hvis du kan reflektere over, hvordan det kan bidrage til dit uddannelsesforløb.

Du kan måske blive fristet til at nævne alt, du nogensinde har arbejdet med. Men sæt dine erfaringer og kvalifikationer i relation til uddannelsen. Giv gode, konkrete eksempler på, hvordan dine erfaringer er relevante for lige præcis dét studie.

Det kunne se sådan her ud, siger Ayo Næsborg-Andersen:

I mit sabbatår tog jeg på højskole i… og det har inspireret mig til... Jeg har været frivillig i… og det har styrket mig i...

Reflektér også over, hvorfor du er klar til at starte på en uddannelse netop nu.

- Hvis man har haft en lang pause fra studielivet, er det ikke noget man behøver at forsvare. Det er helt fair at fortælle, at man er et helt andet sted i livet i dag, siger Ayo Næsborg-Andersen.

Og for guds skyld undgå klicheer, understreger hun.

– Du er ikke den eneste der kan holde hovedet koldt.

4

Få venner eller familie til at rette for fejl

Det er et total no-go, hvis ikke du har fået læst korrektur på din ansøgning.

Læseren skal ikke forstyrres af usammenhængende sætninger eller grammatiske fejl i teksten – det tager opmærksomheden væk fra det vigtige.

- Din ansøgning skal være enkel og professionel. Og undgå mærkelige farver og skriftsstørrelser. Jeg vil meget hellere se kreativiteten i ansøgerens argumentation, siger Ayo Næsborg-Andersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk