Fire måneder efter markant prisstigning: Butikker og kiosker har stadig masser af smøger til gammel pris

Prisstigningen på cigaretter har reelt ingen effekt endnu, siger Kræftens Bekæmpelse.

Hvis en pakke cigaretter er dyr i den ene butik, kan den meget vel være billig i den næste. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Vil du helst betale gammel og lav pris eller ny og høj pris for den samme pakke smøger?

Det er faktisk et valg, som mange rygere stadig har mulighed for at træffe, selv om afgiften på cigaretter fra 1. april i år blev hævet markant.

Fire måneder senere har mange supermarkeder og kiosker nemlig stadig et lager af cigaretter til den oprindelige pris.

DR Nyheder har 29. juli besøgt 30 butikker med tobakssalg i Aarhus og omegn for at spørge, om de stadig kan klare en pakke Prince Light – en af danskernes absolutte favoritcigaretter – til gammel pris. Det er 46,50 kroner.

Det kunne 16 af butikkerne godt.

14 ekspedienter måtte til gengæld strække våben og sige, at pakken altså kostede 61 kroner hos dem.

Og hvis man som ryger ikke kan finde en fysisk butik med den rigtige pris på favoritmærket, er løsningen ikke længere end et par klik væk på nettet.

Her kunne forbrugerne 29. juli stadig vælge mellem 37 forskellige cigaretvarianter til den oprindelige pris på Rema 1000’s hjemmeside. Og på Coops hjemmeside var tallet 14.

Meldingen fra Kræftens Bekæmpelse er klar: Det er et stort problem, at forbrugerne bare kan vandre ind i en anden butik eller på nettet og spare penge, hvis deres foretrukne cigaretforhandler har hævet prisen.

- Reelt betyder det jo, at fire måneder efter afgiftsstigningen skulle være trådt i kraft, så har den ikke haft nogen betydning endnu, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse ved Kræftens Bekæmpelse.

  • På Rema 1000's hjemmeside kan den økonomisk bevidste ryger gøre sig mange forskellige kup. Screenshot 29/7/2020 (Foto: (Screenshot))
  • Også hos Coop kan man gøre sig et godt køb. Screenshot 29/7/2020 (Foto: (Screenshot))
1 / 2

Kræftens Bekæmpelse: 'Det er klart, at vi er utålmodige'

Ifølge projektchefen har Statens Institut for Folkesundhed beregnet, at cirka 40 børn og unge begynder at ryge hver dag.

Og når afgiftsstigningen i praksis er fire måneder forsinket, kan det betyde, at op mod 5.000 børn og unge er begyndt at ryge i den mellemliggende periode, lyder det fra Niels Them Kjær.

- For at afgiftsstigningen kan få en effekt, skal børn og unge ikke kunne finde en butik, hvor de kan købe cigaretter til gammel pris, siger han.

Han forstår ikke, at politikerne har tilladt butikkerne at opbygge så store lagre af cigaretter med den gamle mærkning, at de stadig kan sælge af dem fire måneder efter prisstigningen.

- Butikkernes interesse er jo at sælge så meget som muligt. Så hvis de har et stort lager af cigaretter til gammel pris, så har de jo en fordel over for de butikker, som har et mindre lager, siger Niels Them Kjær.

- Regeringen har besluttet at hæve prisen med fem kroner ekstra 1. januar 2022. Der må være god tid til at sætte nogle grænser for, hvor store lagre butikkerne må opbygge, så prisstigningerne slår igennem hurtigere, fortsætter han.

Han erkender blankt, at det er utålmodigt af Kræftens Bekæmpelse at kritisere indfasningsperioden.

- Det er klart, at vi er utålmodige. Det er min opgave at sikre, at der er færrest muligt, der får kræft. Og jo længere tid, der går, før prisstigningen slår igennem, desto flere får kræft, siger Niels Them Kjær.

Derfor har han en opfordring til beslutningstagerne på Christiansborg. Politikerne bør finde inspiration i et forbud, der blev indført i maj, mener han.

- I forbindelse med forbuddet mod mentolcigaretter så vi, at det godt kan lade sig gøre at sætte en dato for, hvor lang tid man kan sælge et gammelt produkt. Det må også kunne lade sig gøre med cigaretter til gammel pris, siger Niels Them Kjær.

Butikker ville undgå at melde udsolgt

I de første tre måneder af 2020 - op til afgiftsstigningen 1. april - blev der sat gammel pris på 379 millioner flere cigaretter til grossister og detailhandlen, end der blev i samme periode året før.

Det viser tal fra Skattestyrelsen, som DR Nyheder har fået indsigt i.

Men butikkerne har altså ikke købt store lagre af cigaretter ind for at kunne sælge til gammel pris efter 1. april – snarere for at kunne sælge cigaretter i store mængder inden afgiftsstigningen.

Det siger John Wagner, der er administrerende direktør i brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd (DSK). DSK repræsenterer cirka 1400 butikker og har medlemmer som Rema 1000, 7-Eleven, Meny og Spar.

- Der er ingen tvivl om, at butikkerne har disponeret ud fra, at der i ugerne op til afgiftsstigningen ville være en stor efterspørgsel på tobak til gammel pris. For butikkerne handler det jo om ikke at komme i en situation, hvor der er udsolgt. Det er lige meget, om det er mælk eller tobak, siger John Wagner.

Til trods for, at forbruger-hamstringen forud for afgiftsstigningen for længst er overstået, afviser han, at den lave pris nu i stedet virker som en konkurrencefordel for butikker med billige banderoler.

- Hvis vi kunne markedsføre, at vi har et lager tilbage af billige tobaksvarer i en butik, så ville den pågældende butik nok kunne få fat på et par kunder. Men det må vi altså ikke, og det sker ikke, siger John Wagner.

Coop: 'Vi skal ikke sende vores kunder over til konkurrenterne'

DR Nyheder har kontaktet Rema 1000 for at få svar på, hvorfor kæden stadig kan tilbyde 37 forskellige cigaretvarianter til gammel pris fire måneder efter afgiftsstigningen.

Kæden ønsker ikke at oplyse om sin indkøbsstrategi, men fortæller, at de mange forskellige varianter skyldes manglende opdatering af hjemmesiden.

Morgenen efter DR Nyheders henvendelse kunne man ikke finde et eneste cigaretprodukt til gammel pris på Rema 1000's hjemmeside.

Informationsdirektør hos Coop, Jens Juul Nielsen, vil til gengæld gerne sætte et par ord på, hvorfor kæden stadig har et udvalg af billige cigaretter.

- Udbuddet begynder at være begrænset, men det skyldes jo, at vi købte ekstra stort ind, da afgifterne steg – som man normalt gør for at sikre, at vores kunder stadig kan få cigaretter hos os til gamle priser, siger han.

Og der er da et element af konkurrence i at have de billigste cigaretter, erkender Jens Juul Nielsen.

- Vi har den interesse, at vi ikke skal sende vores kunder over til konkurrenterne. Det er jo lidt dobbeltsidet, for vi vil også gerne bidrage til, at danskerne begrænser deres forbrug af tobak, siger han.

Her er to pakker cigaretter. Produkterne er fuldstændig ens og købt i Aarhus 7. august. Selv om de er købt med fem minutters mellemrum og i to butikker 100 meter fra hinanden, er priserne noget forskellige. (Foto: Frederik Orry © (C) DR Nyheder / Foto: Frederik Orry © (C) DR Nyheder)

Sundhedsordfører afviser kritik

Det er Sundhedsministeriet, der står bag implementeringen af de højere tobakspriser. Ministeriet henviser til Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

I forrige uge kunne DR Nyheder fortælle, at supermarkederne har mærket et fald i salget af cigaretter, siden tobaksafgiften blev sat op fra 1. april i år.

Af den grund giver Rasmus Horn Langhoff ikke meget for Kræftens Bekæmpelses kritik af prisstigningens betydning de første fire måneder.

- Butikkerne melder, at der er sket et drastisk fald i salget af cigaretter, og at prisen har en effekt. Så det har ikke noget med virkeligheden at gøre, siger han.

Den køber Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse dog ikke.

- Det fald, vi har set i supermarkederne, kan vi ikke være sikre på skyldes prisstigninger. Det kunne jo for eksempel også skyldes corona. Vi har også set mange andre varer, der er solgt mindre af i den her periode, siger han.

Rasmus Horn Langhoff er enig i, at det altid er bedst, hvis skatter og afgifter bliver indfaset hurtigt. Han tror ikke, der går særlig længe, før rygerne skal finde den store pung frem i alle butikker.

- Og så går der ikke så frygtelig længe, før priserne får et hak mere, så vi kan se den fulde effekt af prisstigningerne på cigaretter, siger han.

Rasmus Horn Langhoff kan på nuværende tidspunkt ikke svare på, om regeringen vil sætte næste prisstigning i kraft med omgående virkning, når den skal realiseres i 2022. Han vil heller ikke spekulere i at regulere størrelsen på de cigaretlagre, butikkerne kan købe hjem forud for stigningen.

- Det har jeg ikke taget stilling til endnu, siger ordføreren.

DR Nyheder har kontaktet British American Tobacco, der blandt andet ejer cigaretmærker som Prince, Cecil, King's og Pall Mall, for at spørge til deres salg op til afgiftsstigningen. De ønsker ikke at udtale sig om salg eller produktion af konkurrencemæssige hensyn.