Fire millioner kroner til bæredygtig udvikling

En fortsat fokus på materiel vækst afskærer fremtidige generationers muligheder for at leve et liv i stabile, bæredygtige samfund, mener Velux Fonden.

Velux er mest kendt for sine ovenlysvinduer, men nu kaster virksomheden sig ind i kampen for at redde verden (Foto: © VELUX, VELUX)

Velux er mest kendt for sine ovenlysvinduer, men nu kaster virksomheden sig ind i kampen for at redde verden.

Velux Fonden har doneret fire millioner kroner til en forundersøgelse af, hvad bæredygtige samfund kræver. Fokus er ikke kun på klima, men på bæredygtig vækst, teknologi, forretningsmodeller og tankesæt.

Dilemma mellem vækst og miljø

- For mig er det vigtigt, at vi sætter fokus på dilemmaet mellem vækst og miljø, som jo er hastigt på vej ind på den centrale scene. Vi vil gerne gøre det på en lidt ny måde ved at inddrage særlige kompetencer omkring proces og visioner samtidig med, at vi vil give denne diskussion en solid forankring i Danmark, så vi både kan være med og give vores bidrag, siger formanden for Velux Fonden Hans Kann Rasmussen.

Forundersøgelsen skal bestå af fire seminarer med danske og internationale eksperter, der udvikler scenarier for fremtiden. Seminarerne vil have forskelligt fokus som "bæredygtig vækst", "forretningsmodeller og politik", "bæredygtig teknologi" og "mennesker og tankesæt".

Bæredygtighed skal holdes "varmt"

Ud over at holde emnet højt på den politiske dagsorden, skal undersøgelsen bruges til at afdække behovet for eventuelt at etablere et internationalt orienteret center for bæredygtighed i Danmark.

Projektet er bevilliget til House Of Futures, som er fremtidsforskere og kommunikationseksperter, der arbejder med strategi og forandringsprocesser inden for virksomheder og politik.

- Vi bruger fremtidsforskningen som et af værktøjerne og vælger en horisont på 100 år for at sætte ressourceproblematikken ind i det store perspektiv. Der bliver tale om en scenarieproces, der strækker sig over et helt år, og inddrager eksperter og praktikere fra ind- og udland, der mødes i København. Vi skal tænke i fælles visioner og løsninger, og konkretisere hvilke aktiviteter og partnerskaber der skal til for at sætte skub i udviklingen, siger Steen Svenden fra House Of Futures, der er fremtidsforsker og en af projektets ledere.