Fire nye mobilhunde er på vej til fængslerne

Kriminalforsorgen forbereder sig på at træne hunde i kampen mod mobiltelefoner i fængslet.

Hunde i gang med en undersøgelse for narko i Aarhus Arrest. Nu skal hunde også lede efter mobiltelefoner (arkivfoto). (Foto: ERIK LUNTANG © Scanpix)

- Wuf wuf wuf.

Sådan skal fire hunde gerne snart sige i landets fængsler, hvis der er mobiltelefoner i nærheden.

Kriminalforsorgen er nemlig gået i gang med at træne to tidligere narkohunde til også at kunne finde telefoner. I alt fire hunde skal sættes ind.

- Vi har valgt at optræne to gamle narkohunde til mobilsøg og senere optræne to hvalpe kun til mobiler. Der har været mange overvejelser, men ved at dele det mellem nye og gamle hunde, kan vi være klar om seks måneder med de to erfarne hunde, siger hundefører og træningsleder af Kriminalforsorgens hundeførere Jørgen Hansen til fagbladet Fængselsfunktionæren.

Han understreger, at de nye mobilhunde får en svær opgave. Mobiltelefoner har nemlig svage duftspor.

- Det er svært at opsnuse mobiltelefoner, fordi de ikke har en særlig kraftig fært. I modsætning til for eksempel kokain eller hash. Den kraftigste duft er fra batteriet, der er lavet af lithium. Men ren lithium er både eksplosivt og sundhedsskadeligt at indånde, så vi kan ikke træne på det rene stof, som vi plejer. Det er altså ikke bare lige til, siger Jørgen Hansen til Fængselsfunktionæren.

Den nye oprustning kommer efter DR Nyheders afsløring af, at en af de sigtede i terrorsagen var aktiv på nettet under sin varetægtsfængsling. Oplysningen betød, at justitsminister Søren Pind (V) satte en redegørelse af forløbet i gang. Her kom det frem, at i alt fire ud af fem sigtede har haft til i alt syv mobiltelefoner under varetægtsfængsling.

På den baggrund annoncerede Søren Pind en række nye tiltag, der fremover skal forhindre indsattes adgang til mobiltelefoner og dermed også internet. Justitsministeren vil blandt andet indsætte de særlige mobilhunde og kropsscannere, som vi kender fra lufthavne.

Myndighedernes samlede redegørelse af mobiltelefonerne i terrorsagen skal være færdig 1.marts.

I disse dage forbereder hunde og hundeførere i Kriminalforsorgen sig på, at skulle ind i kampen mod mobiltelefoner. Opgaven skal løftes ved at træne to helt nye hunde, som alene skal finde mobiler, og ved at opkvalificere to erfarne narkohunde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk