Fire nye tilfælde af sexmisbrug i den katolske kirke i Danmark

Den seneste uge har den katolske kirke i Danmark fået nye henvendelser om sexmisbrug. Fire helt nye sager skal nu undersøges.

Fire nye sager om sexmisbrug i den katolske kirke i Danmark. De vedrører alle børn der blev misbrugt af præster og medarbejdere i den katolske kirke i Danmark i 70'erne og i 60'erne.

- Der er tale om blufærdighedskrænkelse og noget der har samleje-lignende karakter, siger Niels Engelbrecht. Han er sognepræst i Sankt Ansgars Kirke i København og udtaler sig på vegne af den katolske kirke i sagerne om misbrug.

Konsekvenser for livet

Han har været i mail-kontakt med ofrene, der alle var børn på gerningstidspunktet. Og misbruget som angiveligt stod på i 60'erne og 70'erne har haft store konsekvenser.

- Det har været slemt for dem, og det har været ting, som har været ødelæggende for deres liv senere. De siger selv, at de overgreb, de har været udsat for, har været ødelæggende fx for deres evne til at have et samliv, siger Niels Engelbrect.

Arbejder muligvis i udlandet

I den mest alvorlige sag har en udenlandsk præst angiveligt haft noget, der minder om et samleje med sit offer, og den pågældende præst arbejder muligvis stadig for den katolske kirke et sted i udlandet.

- Vi skal finde ud af, om ham der har foretaget overgrebene er i cirkulation et sted i den katolske kirke. Vi ved, at han på et tidspunkt kom her og holdt gudstjenester, og nu skal vi ud og finde ud af, hvor han er, siger Niels Engelbrecht.

Ofrene i de fire nye sager har meldt sig efter de seneste ugers kraftige kritik af den danske katolske kirkes håndtering af fire andre gamle misbrugssager.

Mulig politianmeldelse

Biskop Czeslaw Kozon afviste først at undersøge sagerne, men vendte i sidste uge på en tallerken. Og efter påske bliver der nedsat en gruppe som skal kigge sagerne grundigt igennem.

Selv om de fire nye sager er fra 1960'erne og 1970'erne, kan der være politianmeldelser på vej.

- Det kunne vi sagtens finde på. Hvis vores advokat råder os til det, så vil vi politianmelde det, siger Niels Engelbrecht.