Fire sager afgjort: Syrere får lov til at blive i Danmark

Flygtningenævnet har nu afgjort de første fire ud af seks sager, der skal teste, om syrere kan sendes hjem.

Myldretid i det centrale Damaskus. Ifølge de danske myndigheder er sikkerhedssituationen i den syriske hovedstad forbedret så meget, at der ikke længere er grund til at give opholdstilladelser på grund af den generelle situation i byen. (Foto: MARKO DJURICA © Scanpix)

En syrisk mand skal ikke sendes tilbage til Damaskus, fordi hans bror er deserteret fra militæret. Han risikerer, at de syriske myndigheder vil afhøre ham om det og muligvis udsætte ham for overgreb.

En syrisk kvinde skal ikke sendes tilbage, fordi hun har rejst gennem områder, der var kontrolleret af oprørsstyrker, og fordi flere af hendes familiemedlemmer er personligt forfulgt.

Sådan lyder to afgørelser, som Flygtningenævnet netop har offentliggjort.

Det er sag nummer tre og fire ud af i alt seks prøvesager, som skal se på muligheden for at hjemsende syriske asylansøgere til områder, der ifølge de danske myndigheder nu er blevet så sikre, at der ikke længere skal gives opholdstilladelser på grund af den generelle sikkerhedssituation.

De to første sager blev afgjort i fredags, og der fik en syrisk familie lov til at blive i landet, fordi de havde medvirket i en artikel om sagen i Berlingske og dermed var personligt udsatte, mens en kvinde fik lov til at blive, fordi hun risikerede at blive straffet for at forlade et job i staten.

De sidste to sager bliver efter planen afgjort i morgen. Hvis nævnet beslutter at sende en af syrerne hjem, vil det være første gang efter borgerkrigens begyndelse, et vestligt land sender en syrisk flygtning hjem.

Næsten 5.000 sager venter

Sagerne er principielle, fordi mange syriske flygtninge har fået opholdstilladelse i Danmark, selvom de ikke har været personligt forfulgt. De har i stedet fået midlertidig beskyttelsesstatus efter §7 stk. 3 i udlændingeloven, som kan blive inddraget, hvis situationen i hjemlandet bliver bedre.

I Danmark er det omkring 4.700 af de godt 20.000 flygtninge, som har fået asyl på den baggrund.

Alle seks prøvesager handler om personer, der bor i den syriske hovedstad, der nu ifølge Udlændingestyrelsen er blevet mere sikker at opholde sig i. Derfor har de ni personer, som sagerne handler om, fået inddraget deres opholdstilladelse.

- De aktuelle forhold i Damaskus er ikke længere af en sådan karakter, at der er grundlag for at antage, at enhver vil være i reel risiko for at blive udsat for overgreb, skriver Flygtningenævnet i dagens afgørelse.

Derfor har sagerne i Flygtningenævnet i stedet handlet om, hvorvidt der er særlige faktorer, som gør, at syrerne er personligt i fare, hvis de vender hjem.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter