Fire svenskere dømt skyldige - ville angribe JP/Politikens Hus

Fire svenske mænd er blevet kendt skyldige i sagen om et planlagt terrorangreb mod JP/Politikens Hus. Anklageen kræver 16 års fængsel til hovedmanden.

(© DR)

Retten i Glostrup kender fire svenske mænd skyldige i sagen om et planlagt terrorangreb mod JP/Politikens Hus.

- Jeg kan sige, at dommere og nævninge er enige om, at de tiltalte er skyldige i sagens forhold 1, siger retsformand Katrine B.B. Eriksen.

De tiltalte er blevet frifundet for to punkter om våbenbesiddelse.

- Frifindelsen er sket af tekniske grunde, fortæller retsformanden.

Frifindelsen i de to punkter vil ikke få betydning for straffens længde.

Planlagde blodige angreb

Sagens to anklagere, Gyrithe Ulrich og Henrik Plæhn, har under sagen argumenteret for, at mændene planlagde et blodigt angreb i Danmark.

Der kræves fra anklagermyndighedens side 16 års fængsel til hovedmanden og 14 år eller derover for de tre andre.

Formentlig skulle angrebet være rettet mod JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København som en hævn for Muhammedtegningerne, der i sin tid blev trykt i Jyllands-Posten.

Muligvis skulle angrebet gå ud over personer i auditoriet Pressen, som ligger i huset på Rådhuspladsen. Og angiveligt skulle folk bindes med plastikstrips og henrettes med skud. Kun kvinder og børn skulle skånes.

Modtog dommen med ro

De tre modtog dommen med hovedrysten, fortæller DR Nyheders sikkerhedsredaktør fra retten i Glostrup.

- Jeg tror godt, de var klar over, hvilken vej det bar. De havde et meget stærkt bevismateriale mod sig. De rumaflysninger, svensk sikkerhedstjeneste har lavet, det at de blev anholdt med våben på sig, den kommunikation der har været mellem dem - alle de mange ting gjorde, at stort set alle forsvarsadvokatens argumenter blev fejet af bordet, fortæller sikkerhedsredaktør Claus Buhr.

JP/Politikens Hus var målet

Den 29. december 2010 skulle der i Pressen være et arrangement, Årets Fund, hvor danske sportsudøvere skulle hyldes af blandt andre kronprins Frederik. Og anklagemyndigheden har arbejdet ud fra en teori om, at arrangementet var mændenes mål.

Mounir Dhari, Munir Awad og Omar Aboelazm blev anholdt den 29. december om formiddagen i den lejlighed på Mørkhøjvej i Herlev, hvor de havde opholdt sig siden dagen før, hvor de var ankommet til Sverige fra Danmark.

Sahbi Zalouti blev anholdt senere samme dag i Sverige. Han var oprindeligt med i den udlejningsbil, som mændene kørte til Danmark i. Men han stod af på en motorvejstankstation ved Jönköping og vendte tilbage til Stockholm.

Aflytter lejlighed

Zalouti bor i en lejlighed på Frihetsvägen i Järfälla ved Stockholm. Lejligheden har i længere tid været overvåget og aflyttet af den svenske efterretningstjeneste Säpo.

Under sagen har anklagemyndigheden afspillet aflytninger af lejligheden, hvor man har hørt mændene snakke om at begå et terrorangreb i Danmark. Ud over et angreb på avishuset har der også været snakket om at angribe tilfældige familie i deres hjem juleaften.

Strafudmålingen og den endelige kendelse kommer senere mandag eftermiddag.

Kilde: ritzau/ DR Nyheder

Facebook
Twitter