Fire tiltalte i terrorsag frifundet for medvirken til terror

Alle de tiltalte i retssagen om angrebet ved synagogen i København er frifundet for medvirken til terror.

Københavns Byret har afsagt kendelse om skyld i nævningesagen mod de fire mænd, som var tiltalt for medvirken til terrorangrebet i København. Billedet er taget ved byretten. (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2016) (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Der er netop blevet afsagt skyldkendelse mod de fire mænd, der har været tiltalt for medvirken til terror i Omar El-Husseins angreb ved synagogen i Krystalgade i København i februar sidste år.

De fire tiltalte i terrorsagen er alle frifundet for medvirken til terror ved Københavns Byret.

Det er en fuldstændig frifindelse af de fire i anklageskriftets forhold et, der omhandler terrormedvirken, understreger retsformand Marianne Madsen.

- Og jeg kan sige, at det er et enigt nævningeting, som har truffet afgørelsen, siger hun.

Mens de fire mænd ikke er blevet dømt for medvirken til terror, så er de alle blevet dømt for mindre forhold. Det drejer sig om mobiltelefoner i fængslet og for enkeltes vedkommende vold i fængslet mod fængselsbetjente.

To af de fire er ifølge Ritzau også kendt skyldige i våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder. De to var med til at bortskaffe den fuldautomatiske riffel, som Omar el-Hussein brugte ved angrebet på Krudttønden.

Drejede sig kun om angreb mod synagoge

Det lykkedes aldrig politiet at indsamle beviser, der kunne hænge andre end Omar El-Hussein op på angrebet ved Krudttønden.

Retten har derfor udelukkende taget stilling til, om Omar El-Hussein også var alene om at planlægge angrebet ved synagogen, eller om han fik hjælp af de fire mænd, der siden 10. marts i år har siddet på anklagebænken, og som har været varetægtsfængslet i halvandet år.

Sagen har stået og faldet med, om de fire mænd vidste, eller om de burde have vidst, at Omar El-Hussein ikke var færdig med at angribe mål, da de mødte ham i Mjølnerparken i timerne efter skuddene mod Krudttønden. Det har altså været afgørende at få klarlagt, om de fire vidste, at han ville fortsætte de dødelige angreb.

Mødte Omar El-Hussein efter angrebet

Mændene har alle erkendt, at de mødte Omar El-Hussein efter angrebet på Krudttønden. De har også indrømmet, at han fortalte, at det var ham, der var gerningsmanden. Og at det var en fejl, at han ramte Finn Nørgaard ved det første angreb.

Men byretten er altså nået frem til, at det ikke i løbet af retssagen er blevet bevist, at de tiltalte vidste noget om Omar El-Husseins planer om at angribe synagogen i Krystalgade.

Retten har heller ikke fundet det bevist, at Omar El-Hussein havde lagt planer om angrebet mod synagogen før klokken 21.17 den 14. februar, hvor han besøgte en internetcafé og søgte efter et nyt mål.