Fire timer mellem Nuuk og New York: Både USA og Grønland tror, at ny flyrute vil føre dem tættere sammen

Det er ikke altid Grønland-Danmark og Grønland-Norden, man skal kigge på. Verden er åben for Grønland.

Det er ikke kun på gaden i Nuuk, at der er store forventninger til at flyve direkte til New York på lidt over fire timer, når der til sommer for første gang i historien åbner direkte flyafgange til Grønlands hovedstad fra USA.

Også fra amerikansk side giver en direkte flyforbindelse håb om at knytte et endnu tættere bånd til Grønland.

Det mener i hvert fald Monica Bland, der er konsul på det amerikanske konsulat i Nuuk.

- Jeg tror, at det vil bringe meget mere samarbejde mellem amerikanere og grønlændere med sig.

- Det kommer til at gøre det lettere for grønlænderne at komme til USA og udvikle flere handelsforbindelser og potentielle investeringer. Men det bliver også nemmere at dele erfaringer i forhold til uddannelse og udvekslingsmuligheder, siger hun til DR.

Til sommer kan du rejse fra Nuuk til New York på fire timer og femten minutter, når United Airlines åbner for ruten. (Foto: © Anders Dall)

USA genåbnede sit konsulat i Nuuk i 2020 og har siden samlet afsat 148 millioner kroner til projekter, der skal komme Grønland til gavn blandt andet i forhold til landets turisme.

- Vi kan se på tværs af Grønland, at folk er begejstrede for muligheden for mere turisme, og hvad det kan betyde, både i forhold til økonomisk vækst, i form af nye arbejdspladser og i forhold til at bringe verden tættere på Grønland. Men også at der er bekymringer om bæredygtig udvikling af turismen, siger Monica Bland.

- Det er noget, vi har oplevet i Alaska, hvor der i mange, mange år har været enorme krydstogtskibe i nogle af de amerikanske nationalparker. Vi har kunnet dele vores erfaringer, og hvordan vi håndterer den krydstogtsturisme, med den grønlandske regering og landets kommuner, siger hun.

I grafikken herunder kan du se de nye internationale flyruter til og fra Nuuk. Artiklen fortsætter derunder.

Hvor er kaffemødet mest interessant?

Politisk i Grønland vil man gerne orientere sig mere mod Nordamerika blandt andet med planer om at etablere et nyt forum for samarbejde med regeringer og parlamenter i Alaska og de canadiske områder Yukon, Northwest Territories, Nunavut og Nunavik.

Og det er der en god grund til, mener formanden for Grønlands regering, Múte B. Egede.

- Vores stammefrænder i Canada og i Alaska skal vi have et bedre samarbejde med. Der er så mange ting, vi kan spejle os i. Det er ikke altid Grønland-Danmark og Grønland-Norden, man skal kigge på.

- Verden er åben for Grønland, og vi er åbne for det samarbejde, der er og især med folk, der er vores naboer. Det siger sig selv, det gør alle andre lande også, siger Múte B. Egede.

Næste gang du skal ud at flyve, vil du så helst tage til kaffe hos statsminister Mette Frederiksen eller til kaffe hos den nyvalgte præsident i USA, Donald Trump?

- Grønland er klar til hele verden. Vi rejser derhen, hvor der er interesse for at samarbejde med os på ligeværdige vilkår, og som kan være til gavn for det grønlandske samfund.

Også fra amerikansk side er der opbakning til ideen om et arktisk-nordamerikansk forum for regeringerne.

- Jeg tror, at det forum kunne være noget meget værdifuldt for regeringen her i Grønland og for regeringerne i Alaska og det nordlige Canada, siger Monica Bland.

- Jeg tror, at det at have muligheden for, at ledere af det nordamerikanske arktiske område kan mødes på det niveau, kan være rigtig gavnligt til at gennemtænke, hvordan man kan fremme det samarbejde.

Trump og det fremtidige samarbejde

Mange kan sikkert huske, at Donald Trump i 2019 barslede med tanker om at købe Grønland.

Noget, som både Grønland og Danmark hurtigt var ude at afvise kunne komme på tale. Grønland var ikke til salg, lød det.

Nu er Trump igen snart ved magten, og en af hans tidligere stabschefer i Det Hvide Hus, Alex Gray, sagde i forbindelse med det amerikanske valg, at USA allerede nu bør gøre sig vigtige overvejelser omkring Grønland.

Han talte således varmt om at sætte gang i en snak om at lave en såkaldt 'compact of free association'-aftale med Grønland. En aftale, som USA har med tre ø-nationer i Stillehavet, der er strategisk vigtige for USA.

I sin korthed giver sådan en aftale USA fri adgang til at sikre sine forsvars- og sikkerhedspolitiske interesser med militær på landjorden mod at yde økonomisk bistand i de pågældende lande. Med sådan en aftale følger også muligheden for at bo og arbejde i USA.

- Hvis præsident Trump vender tilbage til embedet, håber jeg, du vil se en seriøs diskussion og engagement med København og med Nuuk om, hvad vi kan gøre for at skabe den fremtid. Den her compact er en afprøvet måde, hvorpå vi kan styrke de kollektive bånd mellem alle tre, mellem Grønland, Danmark og USA, på en måde, der tjener alles interesser, sagde Alex Gray til DR lige inden valget.

Hvad det kommer til at betyde for det fremtidige samarbejde mellem USA og Grønland, at Donald Trump er ny præsident, svarer den amerikanske konsul, Monica Bland på i videoen herunder: