Fire ting, der kom frem på første dag i ubådssagen

Nye beviser og detaljer fra mentalerklæringen blev præsenteret i Københavns Byret.

Sagen mod Peter Madsen fortsætter 21. marts. Der forventes dom den 25. april. (Foto: © Tegning Esther Marie Bjørneboe NRK/DR, NRK/DR © NRK/DR)

Efter to en halv times afhøring af Peter Madsen, en timelang præsentation af sagen fra anklager Jakob Buch-Jepsen og fyldte lokaler i Københavns Byret er første dag i den meget omtalte ubådssag overstået.

Vi har samlet fire pointer fra retssagen dag ét, som bliver centrale for det videre forløb. Næste retsmøde er den 21. marts.

1: Anklageren fremlagde nye beviser

Anklager Jakob Buch-Jepsen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Anklager Jakob Buch-Jepsen præsenterede flere nye beviser, som offentligheden ikke har hørt om før.

For det første kom der detaljer frem om grufulde videoer, Peter Madsen har set på nettet. Én video har Peter Madsen set natten til den 10. august, altså samme dag han sejler ud med Kim Wall i ubåden. Den viser en ung kvinde, der får skåret halsen over i live. Anklagemyndigheden har fundet frem til videoen ved at genskabe Peter Madsens iPhone-profil, da hans telefon er forsvundet - og formentlig ligger på havets bund.

Peter Madsen har også interesseret sig for det, anklageren kaldte spidning af kvinder. Der er fundet videoer og tekster om emnet på Peter Madsens harddisk og computer.

For det andet kunne anklager Jakob Buch-Jepsen fortælle, at der var fundet blå og orange nylonstropper i posen med Kim Walls tøj på bunden af Køge Bugt. Stykker af disse stropper er også fundet spændt fast i ubåden, lød det fra anklageren, som også viste billeder af det.

Samtidig er der mærker efter stropperne på Kim Walls lig, fortalte anklageren. Dermed indikerede han, at Kim Wall har været spændt op med stropperne i ubåden.

2: Mentalerklæring viser afvigende person

Den drabstiltalte ubådsbygger Peter Madsen. (Foto: © Tegning Esther Marie Bjørneboe NRK/DR, NRK/DR)

En psykologisk undersøgelse i forbindelse med mentalerklæringen af Peter Madsen beskriver ham som afvigende.

Flere ord bliver knyttet på ham: Pervers og svært seksuelt afvigende med psykopatiske træk. Manipulerende og patologisk løgnagtig. Følelseshæmmet med alvorlig mangel på empati, anger eller skyldfølelse. Højst utroværdig, lød nogle af vurderingerne.

Det er baggrunden for, at anklageren kræver tidsubestemt forvaring, hvis Peter Madsen bliver kendt skyldig i drab og ikke idømmes fængsel på livstid. Han kan nemlig være til fare for andre, lød det igen i dag fra anklageren.

3: Peter Madsen fortalte om ulykken

Kim Wall døde den 10. eller 11. august 2017. (Foto: © 10510 Bruce Gilbert/TT, Scanpix)

Fra dagens start var det uklart, om Peter Madsen rent faktisk ville afgive forklaring. Det valgte han at gøre, og her kom det frem, at han stadig mener, at Kim Wall døde ombord på ubåden Nautilus på grund af en ulykke med udstødningsgas i ubåden. Samme forklaring gav Peter Madsen politiet i oktober.

Tidligere har Peter Madsen givet andre forklaringer på, hvad der skete med Kim Wall – først at hun var sat i land og senere, at hun døde, efter hun fik en tung luge i hovedet og faldt.

I dag lød det, at han havde skiftet forklaring for at skåne Kim Walls pårørende. Det var lettere for dem at acceptere forklaringen om, at Kim Wall døde pludseligt ved at få en luge i hovedet. Forklaringen om den langsommere død på grund af udstødningsgasser var for grufuld, sagde ubådsbyggeren.

4: Dødsårsagen er stadig ukendt

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Peter Madsen er tiltalt for at have dræbt den svenske journalist Kim Wall, men siger selv, at hun døde efter en teknisk ulykke.

Kun han ved, hvad der reelt skete ombord på ubåden, for den endelige dødsårsag ligger ikke fast. Det kan være sket ved halsoverskæring eller kvælning, står der i anklageskriftet.

Forsvarer Betina Hald Engmark understregede i dag, at der var usikkerhed i sagen. Samtidig lagde hun vægt på, at det er anklageren, som under retssagen skal fremlægge de nødvendige beviser for drab. Det er ikke folkedomstolen, der skal dømme Peter Madsen, sagde hun.

Sagen på 3 minutter: