Fire ud af ti danskere kan ikke tåle parfume

40 procent af danskerne er allergiske over for parfume. Ud af dem er tre procent ramt så hårdt, at de er socialt handicappet - for eksempel hvis kollegaerne er for velduftende, eller hvis sidemanden i teatret har sprøjtet sig med for meget duftevand.

Hvis din kollega sidder med en snøftende tud, kan det være, duhar sprøjtet dig med lidt for meget parfume i dag. Ny forskningviser nemlig, at hele 40 procent af alle danskere er overfølsommeover for parfume i luften.

Af dem er cirka tre procent så hårdt ramt, at de kan fåproblemer med at passe et arbejde, hvis kollegerne er forvelduftende.

Der ervedtaget ny lovgivning, der betyder at visse allergifremkaldendeduftstoffer skal fremgå af indholdsdeklarationen, hvis de er iproduktet. Denne lovgivning er først effektiv om 1-2 år.

Parfumetilsættes alle former for produkter inden for kosmetik ogrengøringsmidler og anvendes i legetøj, papirvarer, luftfriskere,industrielle produkter, maling, skæreolier med mere.

Denhyppigste årsag til parfumeallergi er faktisknaturekstrakter.

Duftstoffer kan være små kemiske stoffer eller naturekstrakter fraf.eks. planter.

Ud af de2.500 duftstoffer, der er findes, er ca. 100 kendt somallergifremkaldende hos mennesker.

En parfumekan bestå af 10 til 300 enkeltstoffer.Parfume og allergi

Videnscenter for Allergi har spurgt en gruppe af befolkningen,og svarene viste, at 40 procent havde mindst ét symptom over forparfume eller parfumerede produkter. Symptomerne er typisk nyseneller problemer i slimhinder eller luftveje.

Parfume-allergi ikke anerkendt

Ifølge Jesper Elberling, læge og PhD-studerende ved Videnscenterfor Allergi, er nogle er så hårdt ramt, at de oplever at blivesocialt handicappede.

- Det, der er problemet for videnskaben i dag, er, at vi ikkepræcist ved, hvad det er, der er galt med dem. Og derfor får deikke nogen anerkendelse for de her symptomer, siger JesperElberling til Kanal 94, DR Vejle.

Parfume ødelagde tur i teatret

En af dem, der er så overfølsom over for parfume, at det giversociale problemer, er Anker Warncher fra Fredericia. Han opleverblandt andet problemer, når han går i teatret eller biografen. Såsent som i sidste uge måtte han forlade en teaterforestilling iutide.

- Jeg kan næsten ikke se ud af øjnene til sidst, fordi de løberi vand. Og så sker der det, at jeg simpelthen ikke kan trækkevejret. Selvom jeg har akutmedicin med, så kommer jeg i ensituation, hvor det ikke er nok. Jeg må simpelthen gå, for at blivefri for parfumelugten, siger Anker Warner.

Facebook
Twitter