Fire vidner, fire pointer fra dag otte i ubådssagen

En ekspert afviste Peter Madsens forklaring. En anden gav ham medvind.

Anklager Jakob Buch-Jepsen på vej til dag otte i ubådssagen. Der er nu fire retsdage tilbage, inden der falder dom i sagen, hvor ubådsbygger Peter Madsen sidder tiltalt for drab på den svenske journalist Kim Wall. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det var de tungere, tekniske forklaringer, som fyldte retssal 60 i dag på ottendedagen i den såkaldte ubådssag.

Her sidder den 47-årige ubådsbygger Peter Madsen tiltalt for drab på den 30-årige svenske journalist Kim Wall sidste år i ubåden Nautilus.

Han har selv forklaret, at Kim Wall døde i en ulykke ombord på ubåden.

Fire vidner afgav i dag forklaring. I morgen vil de sidste vidner efter planen afgive forklaring. Der forventes stadig dom den 25. april.

Vi har samlet dagens vigtigste pointer her:

1: Orlogskaptajn tror ikke på Peter Madsen

Den svenske journalist Kim Wall blev 30 år. Efter hendes død er hun blevet mindet på Columbia Journalism School i New York. (Foto: © 10510 Bruce Gilbert/TT, Scanpix)

To tekniske eksperter vurderede i dag, hvorvidt Kim Wall kan være død i en ulykke med udstødningsgas, som Peter Madsen hævder.

Den ene tekniske ekspert var Ditte Dyreborg. Hun er orlogskaptajn i Søværnet og ekspert i ubåde.

Det er hende, der har lavet de tekniske undersøgelser i ubåden, og hun sagde i dag, at hun ikke tror på Peter Madsens forklaring, fordi der ikke er fundet rester efter udstødningsgas i ubåden.

- Der var intet CO, CO2 eller NOX i luften, hvilket der ville have været, hvis den havde kørt med udstødningsgasser, lød det blandt andet fra Ditte Dyreborg.

De tekniske undersøgelser har blandt andet undersøgt luften i nogle tanke på ubåden, som ifølge eksperten ikke har været udskiftet siden 11. august sidste år, hvor ubåden blev hævet fra havets bund.

2: Ekspert siger god for Peter Madsens beregninger

Peter Madsen har bygget ubåde i flere år. (Foto: © Stine Larsen, Scanpix)

En anden teknisk ekspert gav lidt mere medvind til Peter Madsen.

Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv var på dækket. Lugerne var lukket ned til ubåden, hvor motorerne kørte. Da ubådens ventiler var fejlindstillet, opstod der et undertryk i ubåden. Derfor kunne Peter Madsen ikke åbne lugerne for at hjælpe Kim Wall. Samtidig spyttede motorerne udstødning ud i ubåden, og det døde Kim Wall ifølge Peter Madsen af.

I fængslet har Peter Madsen skrevet en syv sider lang forklaring med to tegninger om en sådan ulykke. Alle syv sider blev læst op i retten i dag af en tydeligt irriteret anklager.

Her beskriver Peter Madsen tre scenarier for, hvordan ubådens drænventil og skrogventil kan have været indstillet, så ulykken kunne ske. Peter Madsen har også lavet en lang række beregninger i disse scenarier.

Og selve beregningerne fejler ingenting, sagde eksperten Kim Winther fra Teknologisk Institut.

- Det er overordnet set korrekt udført, sagde Kim Winther.

Eksperten fra Teknologisk Institut fortalte, at der med alle tre scenarier ville blive meget varmt i ubåden – over 70 grader efter blot et par minutter.

Dette ville anklageren gerne høre mere om, da retsmedicinerne ikke har fundet tegn på Kim Walls lig, der tyder på, at hun var udsat for meget varme.

Forsvarer Betina Hald Engmark fik vidnet til at bekræfte Peter Madsens forklaring om, at han kunne komme ind i ubåden 5-15 minutter efter ulykken, fordi undertrykket forsvandt, da motorerne stoppede med at køre. Det blev ellers betvivlet af orlogskaptajn Ditte Dyreborg.

3: Ung mand så Peter Madsen med en sav

Ubåden Nautilus står i dag gemt væk i Nordhavnen i København. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Udover to tekniske eksperter vidnede en ung mand.

Han fortalte, at han så Peter Madsen gå med en sav på Refshaleøen om eftermiddagen mellem 15:30 og 16:00 den 10. august sidste år – altså den dag Kim Wall døde.

Vidnet bekræftede, at saven på en prik lignede den sav, som politi og dykkere har fundet på bunden af Køge Bugt, da de søgte efter Kim Walls ligdele - en fukssvans med orange håndtag.

Anklagemyndigheden mener, at Kim Wall blev dræbt, og at drabet var planlagt. At Peter Madsen har taget en sav med ombord på ubåden samme dag underbygger denne påstand.

4: Endnu en tilfældig kvinde

Forsvarer Betina Hald Engmark kæmper for at få Peter Madsen frikendt for anklagerne om drab og seksuelle overgreb. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Retten har tidligere hørt en tilfældig kvinde fortælle, at Peter Madsen inviterede hende ned i ubåden 8. august sidste år – altså to dage før Kim Wall steg ombord og døde.

I dag hørte retten fra endnu en kvinde, der har modtaget en lignende invitation fra den 47-årige ubådsbygger den 8. august.

“Har du lyst til en tur I ubåden denne weekend?”, lød sms’en fra Peter Madsen, som anklageren læste op i retten.

Kvinden undrede sig egentlig ikke over invitationen. Anklageren mener dog, at Peter Madsen forsøgte at få flere tilfældige kvinder med på tur i ubåden omkring det tidspunkt, hvor Kim Wall døde.

Anklageren har tidligere fortalt, at tre tilfældige kvinder vil afgive forklaring i sagen.