Firedobling i ransagninger uden kendelse

Politiet gennemfører oftere og oftere ransagninger i folks private hjem, uden at have fået lov at en dommer først. Det er bekymrende, siger formanden for de beskikkede advokater.

En dommer skal give politiet lov til at ransage private hjem. Men oftere og oftere springer politiet over, hvor gærdet er lavest. (Foto: Corbis © Scanpix/Corbis RF)

Normalt kræver en ransagning i folks private hjem en forudgående tilladelse fra en dommer. Men antallet af ransagninger, hvor politiet ikke spørger retten om lov først, er på bare ét år nærmest eksploderet, viser tal fra Rigspolitiet.

I 2006 ransagede politiet 338 gange uden at få lov af en dommer på forhånd. Året før skete det kun 76 gange og i 2004 69 gange.

- Hvis det er udtryk for, at der er færre ransagninger, hvor politiet først får en dommerkendelse, så siger det måske noget om, at politiet er blevet mindre grundige og bare gør det direkte i stedet for at få en forudgående dommerkendelse. Og det er problematisk, siger Henrik Stagetorn, der er formand for beskikkede advokater.

Betingelserne for ransagning er beskrevet i retsplejeloven, og her står der, at kun hvis ransagningens øjemed forspildes ved at afvente en kendelse, kan politiet gå uden om en dommer i første omgang.

Det betyder i praksis, at hvis politiet frygter, at der vil blive fjernet beviser fra bopælen, mens man venter på en dommers kendelse, så kan der ransages uden. Efterfølgende kan den, som bliver ransaget så kræve at få retten til at tage stilling til, om ransagningen var lovlig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk