Firehjulstrækkere skamferer gravhøje i Nordjylland: 'Det her er vanvidskørsel'

Naturstyrelsen i Thy har fået henvendelser fra flere borgere og melder nu lokale bilejere til politiet.

Det skal nu undersøges, om der er sket strukturelle skader på de to fortidsmider. (© Naturstyrelsen)

Et naturområde i nordvestjyske Thy med vandrestier, moutainbikespor og ridestier er i løbet af sommerferien blevet hærget af ulovlig bilkørsel.

Senest er det gået ud over to gravhøje i plantagerne i henholdsvis Vandet og Nystrup. Det fortæller skovrider i Naturstyrelsen Thy Ditte Svendsen.

- Vi har i en periode været klar over, at der foregik noget ude i plantagerne. Men i sidste uge blev vi opmærksomme på, at der var sket skader på de to gravhøje. Og derfor gik vi til pressen for at få hjælp fra offentligheden.

I dag har Ditte Svendsen modtaget fem henvendelser fra borgere, der har observeret to ældre firehjulstrækkere på stierne, hvor al motorkørsel er forbudt.

- Vi har registreringsnumrene og navnene på bilejerne. Og derfor bliver der nu indgivet en anmeldelse til politiet, fortæller Ditte Svendsen.

Melding om billeder på Instagram

En af henvendelserne er fra en nabo, der har set en parkeret bil med mudder på inde i området og taget billeder, som Naturstyrelsen har modtaget.

En anden af borgerhenvendelserne går på, at gerningspersonerne har lagt billeder af den ulovlige kørsel ud på det sociale medie Instagram. Billederne skal dog senere være blevet slettet.

- Det er tankevækkede, at de her fyre har lagt deres kørsel på sociale medier og praler med det. Det er der heldigvis andre, der ikke er imponeret af og har kontaktet os, siger Ditte Svendsen.

Efter hærværket vil Naturstyrelsen øge sit opsyn i området. (© Naturstyrelsen)

Ud over de tydelige hjulspor hen over de to gravhøje er der også tegn på, at bommene til nogle af de afspærrede skovveje er forsøgt kørt ned.

'Det her er vanvidskørsel'

Men det er ikke alene hærværket, der gør det til en alvorlig sag, siger skovrideren.

- Det er også alvorligt, fordi de ødelægger den oplevelse, som folk får af at være i skovens dybe stille ro. Det kan endda være forbundet med stor fare på grund af lav sigtbarhed på de her stier.

- Hvis det er vanvidskørsel at køre med meget høj fart, så synes vi også, at det her er vanvidskørsel. For der kan være gående, cyklister og ridende, uden at man kan se, hvad der foregår fem meter fremme.

Gravhøjene er fredede og stammer fra bronzealderen. (Foto: Naturstyrelsen)

Det skal nu undersøges, om der er sket strukturelle skader på de to gravhøje, der ligger i lysninger, som Naturstyrelsen har ryddet, for at borgerne kan nyde de to fortidsminder.

- Man bliver noget indigneret, for det er jo vores opgave at passe på naturen og sikre, at folk kan få gode oplevelser. Og når nogle så helt åbenlyst og forsætligt begår hærværk og tilsidesætter folks sikkerhed, så bliver man rimelig vred, siger Ditte Svendsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk