Firma bag dyr medicin: Forskning koster

Det koster at udvikle lægemidler, lyder det fra Biogen, der sælger medicin til sjældne muskelsvind-patienter med en vejledende pris på 620.000 kr. pr. behandling.

Medicinrådet anbefalede torsdag, at danske hospitaler ikke behandler patienter med den sjældne muskelsvind-sygdom SMA med Spinraza. Lægemidlet er produceret af amerikanske Biogen, der bl.a. har produktionsanlæg i Danmark. Ifølge Medicinrådet er prisen på Spinraza, der også er kendt som ‘nusinersen’, urimeligt høj. Arkivfoto. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Danske sygehuse har fået tilbudt muskelsvind-medicinen ‘Spinraza’ til samme pris som de øvrige europæiske lande. Lande, der alle tilbyder behandling med Spinraza til deres patienter.

Det oplyser medicinfabrikanten Biogen Danmark A/S, der står bag lægemidlet, som Medicinrådet ikke anbefaler at behandle med. Simpelthen fordi effekten ikke står mål med prisen.

- Vi er uenige i Medicinrådets vurdering af effekten. Vi mener, at det har en stor merværdi for patienterne, at de får mulighed for f.eks at stå, gå, sidde eller trække vejret ved egen kraft, siger adm. direktør for Biogen i Danmark, Janne Harder.

Dyr behandling

Medicinrådet anbefalede i går, at danske hospitaler ikke behandler patienter med den sjældne muskelsvind-sygdom SMA med Spinraza. Lægemidlet er produceret af amerikanske Biogen, der bl.a. har produktionsanlæg i Danmark. Ifølge Medicinrådet er prisen på Spinraza, der også er kendt som ‘nusinersen’, urimeligt høj.

Den vejledende pris pr. behandling er 620.000 kr. Det er dog ikke den pris, som regionernes fælles indkøbsenhed, Amgros, har fået tilbudt, oplyser Biogen. Den nøjagtige pris er fortrolig, men ifølge Biogen har danske regioner fået en attraktiv pris i forhold til, hvor lille gruppen af patienter er i Danmark.

Hvorfor sætter I ikke bare prisen ned?

- Vi har sat prisen ud fra den værdi, som behandlingen har for patienternes livskvalitet, og det antal patienter, der kan få behandlingen. De to ting hænger jo meget tæt sammen, når man skal vurdere prisniveauet. Omkostningerne til udvikling er det samme, uanset om det er til mange eller få patienter, siger Janne Harder fra Biogen.

- Det skal være så dyrt, fordi det har en særdeles god klinisk effekt. Det koster at udvikle lægemidler - også til meget få sjældne patienter, som vi har her. Simpelthen fordi der ligger så meget forskning bag.

Sag tilbage til Medicinrådet

Biogen vil nu skaffe dokumentation for, at Spinraza er pengene værd. Derfor kan Medicinrådet forvente, at sagen vil havne på deres bord inden for tre-seks måneder.

- Vi har forlænget studierne af medicinen og vil få flere data set over længere tid. Så vi kan dokumentere effekten endnu bedre end i dag. Så vi kan overbevise Medicinrådet om, at dette er en effektiv behandling til patienter med sygdommen, siger Janne Harder.