Firma bag frivillig-ordning: Vi mangler hundredvis af læger og bliver ikke klar til den 20. maj

Det frivillige vaccinetilbud står og falder med, om læger vil deltage, siger sundhedskorrespondent.

Danskerne har fået mulighed for, at modtage vaccinen fra Johnson & Johnson. Men det kræver, at der er læger, der vil ordinere den. (Foto: Frederic J. BROWN © Scanpix)

I går løftede regeringen sløret for, hvornår de danskere, der frivilligt ønsker at modtage en vaccine fra Johnson & Johnson eller AstraZeneca, cirka kan forvente at gøre brug af tilbuddet.

Regeringen vil være klar med ordningen med 20. maj, men for at blive vaccineret med en af de to vacciner, skal man først have den ordineret af en læge.

Det fik straks Lægeforeningen til at råbe vagt i gevær og bede medlemmerne tænke sig grundigt om, inden de tog del i den frivillige vaccinationsordning. I hvert fald så længe der ikke foreligger helt klare retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om, hvilke danskere der er i en øget risiko for at få bivirkninger af vaccinen.

Hos firmaet Practio, der vil stå for de frivillige vaccinationer, venter man i den grad også på retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen, så man for alvor kan gå i gang med at finde de læger, der skal vurdere, om det er forsvarligt at give en af de to "droppede" vacciner til en person.

- Vi har langt fra det antal læger, vi skal bruge. Vi mangler flere hundrede, siger stifter af Practio, læge Jonas Nilsen.

Når ikke at blive klar

Og mens man hos Practio fortsat venter på, at der skal komme retningslinjer, så kan man allerede nu se, at man ikke kan stå klar til den 20. maj, hvor den frivillige ordning ellers vil træde i kraft.

- Vi har hele tiden sagt, at vi skal bruge fjorten dage, fra rammerne og retningslinjerne er på plads, til vi kan gå i gang, siger Jonas Nilsen.

Med både tiden imod sig og hundredvis af læger, der skal hverves, kan udmeldingen fra Lægeforeningen næppe betegnes som en kærkommen nyhed hos Practio.

Jonas Nilsen frygter dog ikke, at udmeldingen fra Lægeforeningen vil gøre rekrutteringen sværere.

- Jeg er helt på linje med Lægeforeningen, og jeg ser ikke deres udmelding som noget, der ændrer noget for os. Vi står også og venter på de her retningslinjer, så vores læger kan lave en ordentlig vurdering.

Og hvordan skal de retningslinjer se ud? En konkret tjekliste med risiko for alder, køn og så videre?

- Det kan jeg ikke sige klart, men det skal være en række retningslinjer, så lægerne kan lave en ansvarlig vurdering.

Men hvad er drømmescenariet?

- Det er nogle retningslinjer, hvor det fremgår soleklart, hvornår lægen handler samvittighedsfuldt.

Analytiker: Frivillighedsordning hviler på læger

DR's sundhedsanalytiker, Anders Heissel, kan godt forstå, hvis lægerne tøver med at påtage sig opgaven, hvis der ikke snart kommer et sæt klare retningslinjer, de kan navigere efter.

- Hvis vi vaccinerer 40.000 med AstraZeneca, så er der jo én, der vil få en alvorlig bivirkning. Derfor må man jo som læge tænke, "hvad nu hvis jeg gør mere skade end gavn?" Og hvad med lægens retsstilling, hvis der sker noget med patienten?

Og meldingen fra Lægeforeningen kan sagtens få konsekvenser for, hvor mange læger der vil tage del i den frivillige ordning hos Practio.

- Det kan jo godt være, at lægerne i Danmark vil tænke sig om en ekstra gang efter beskeden fra lægeforeningen, siger Ander Heissel.

Og lykkes det ikke at finde det nødvendige antal læger, så ser det sort ud for danskernes mulighed for at kunne komme foran i vaccinekøen ved at modtage en vaccine fra Johnson & Johnson eller AstraZeneca.

- Hvis ikke der er læger til det, kan denne her ordning jo ikke blive til noget, det er klart, siger Anders Heissel.

Den analyse deler Practios Jonas Nilsen.

- Har vi ikke det nødvendige antal læger, der skal have samtalen og vurdere om en patient skal have en vaccine, så kan vi ikke løfte opgaven, lyder det.

DR har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen. Det har ikke været muligt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk