Firma bag pas-fejl: Vi betaler for nye pas

Det er en software-fejl, der har medført, at omkring 11.000 danskere nu skal have udskiftet deres pas, fortæller sikkerhedsvirksomhed.

Har man fået udstedt et fejlfyldt pas for nylig, vil man blive kontaktet af sin kommune per brev eller over telefonen. (Foto: Jan Djenner © Scanpix)

Det er en softwarefejl, der er skyld i, at cirka 11.000 pas udstedt i 44 kommuner rundt om i landet siden 2. februar i år nu skal byttes til et nyt.

Den chip i passet, som indeholder danskernes fingeraftryk, foto og underskrift, har nemlig ikke fået fingeraftrykket med. Det fortæller administrerende direktør i Scantech Sikkerhedssystemer Henrik Kromann til DR Nyheder.

- Der er sket i fejl i visse versioner af vores software, hvor det her fingeraftryk ikke er blevet lavet rigtigt og derfor ikke er kommet ind i den chip, fortæller han.

Scantech Sikkerhedssystemer dækker ifølge Henrik Kromann udgifterne til de ugyldige pas. Det betyder, at borgere, som har fået udstedt pas med fejl i, kan bestille et nyt pas hos kommunen uden beregning.

De berørte borgere vil blive kontaktet af deres kommune, oplyser Kommunernes Landsforening.

Flere har sikkert rejst med passet

Det er et stykke software, som Scantech Sikkerhedssystemer har købt af en underleverandør, der er skyld i fejlen, forklarer Henrik Kromann og beklager samtidig fejlen og de problemer, den skaber ude i kommunerne.

Men for de danskere, der har passene, har det sandsynligvis ikke haft den store betydning i praksis, at passet har manglet fingeraftrykket, siger han.

- Man kan sagtens forestille sig, at der er borgere, der har været ude og rejse med det her pas og aldrig har opdaget, at der er noget galt. Men det rører ikke ved, at passet skal være i orden, og derfor skal man have ombyttet sit pas, hvis man har et af det her.

Kan være opstået i februar

Ifølge Henrik Kromann kan fejlen være opstået helt tilbage i starten af februar, men politiet er først for nyligt blevet opmærksom på fejlen ved et såkaldt spot-tjek.

I Scantech Sikkerhedssystemer fik man besked om fejlen onsdag og har siden udbedret fejlen i sit software og kontaktet de berørte kommuner.

- Vi har rettet fejlen, og der er rullet nye udgaver af software på ude hos de kommuner, som er berørt af det. Så man kan roligt gå ud og bestille et nyt pas.

Dataen i chippen er de såkaldte biometriske data, som det siden 2012 har været et krav i danskernes pas. Det er med til at skabe større sikkerhed for, at passet ikke kan forfalskes eller misbruges.

Facebook
Twitter