Forestil dig, at du har fået til opgave at taste 64.000 produkter ind i et excel-ark. For hver af de 64.000 rækker skal du indtaste et produktnummer på 12 cifre og et billednummer på 16 cifre.
Hvor mange tastefejl tror du, du ville lave?
Opgaven er ikke tænkt, men et eksempel på en af de opgaver, konsulenter udsendt af firmaet Specialisterne, der arbejder for at få autister i job, har løst for høreapparatsfirmaet Oticon.
I alt blev der efterfølgende fundet fire (!) tastefejl.
- Nogle af egenskaberne ved autisme er mønstergenkendelse og vedholdenhed, siger Henrik Thomsen, direktør for Specialisterne Foundation.
- Vi finder frem til dem blandt vores folk, der synes, at det er sjovt at lave sådan en opgave og derfor går til den med den ihærdighed, der skal til. Mange af vores folk vil føle sig motiveret af sådan en opgave, siger han.
Afvigelser og fejlfinding
Specialisterne har formidlet job til autister over hele verden. Blandt andet har firmaets konsulenter digitaliseret arkivet fra Socialforvaltningen i den amerikanske stat Delaware, testet mobiltelefoner for TDC og løst korrekturopgaver i bunkevis. De samarbejder også med Microsoft, IBM og Hewlett-Packard.
- Vores konsulenter er gode til alt, hvad der hedder afvigelser. Mange vil for eksempel kunne se, at der mangler tegn i en tekst uden egentlig at læse den, siger Henrik Thomsen.
- Så de er gode til at tjekke for fejl. I Delaware skulle millioner og atter millioner af dokumenter udvælges efter et system, scannes og katalogiseres. Og efterfølgende skulle de scannede dokumenter verificeres, og man skulle tjekke, at dokumenter ikke var blevet overset.
Stifter og bestyrelsesformand Thorkil Sonne fortæller om Specialisterne:
Specialisterne har som målsætning på verdensplan at finde en million job til autister, og der er nok at tage fat på.
Godt nok findes der ingen danske undersøgelser af, hvor mange autister der står uden for arbejdsmarkedet, og vi må herhjemme derfor støtte os til tal fra udlandet. Her viser britisk studie, at 68 procent af autisterne er uden job. Kun 16 procent er ansat i en fuldtidsstilling, mens andre 16 procent har en eller anden for form deltidsstilling. Og af de 15 procent, der er i arbejde, er størstedelen af dem overkvalificerede til det, de laver.
Højenergifysiker skulle køre nattaxi
Specialisternes fornemmeste opgave er ifølge Henrik Thomsen at finde frem til den enkeltes talent, så man kan finde det helt rigtige job.
Det kan være svært for jobformidlere på et almindeligt jobcenter, der ikke har den store viden om diagnosen autisme og derfor let kommer til at lave fejl-castinger.
Et eksempel på det fremgår af DR-udsendelsen "De Skjulte talenter".
Her bliver den højtuddannede fysiker Niels Jørgen Kjær, der har været ansat 12 år som forsker i det europæsiske laboratorium for kerne- og partikelfysik i Genéve, CERN, sat til at køre nattaxi af jobcenteret. Til trods for at han netop stoppede i CERN på grund af det sociale pres, der var ved arbejdet.
- Det prøvede jeg et halvt år, indtil jeg fandt ud af, at det var for stressende med for mange fulde folk og den slags ting, siger han og giver sit bud på, hvilke fordele den autistiske hjerne giver.
Hør Niels Jørgen Kjær fortælle om sin tid som nattaxichauffør:
- Vi er gladere for mønstre, og vi er ikke så glade for at efterabe andre. Så vi føler os ikke særlig hjemme i en stor flok, hvor vi skal gøre som alle andre, men vi føler os meget hjemme, hvis vi kan gå i dybden med mønstre og virkelig forstå dem, siger han.
I dag er Niels Jørgen Kjær ansat som konsulent hos Specialisterne, hvor han blandt andet tester bæreevnen i asfalt for et firma.
Loyale medarbejdere
Softwarefirmaet SAP er også en af de mange virksomheder, der har et samarbejde med Specialisterne. Her har man i dag - både i og uden for Danmark - 101 ansatte med autisme, og man vil gerne have tallet helt op på 650 inden for de næste tre år.
De autistiske medarbejdere bestrider i alt 18 forskellige jobtitler i softwaregiganten. Alt fra grafisk designer til businessanalytiker og softwareudvikler.
En anden særlig fordel har vist sig ved at ansætte medarbejdere med diagnosen autisme. Hos SAP har man nemlig konstateret, at så snart et godt samarbejde er etableret, er der tale om meget loyale medarbejdere.
- Der viste sig at være en fastholdelsesrate på 96 procent. Det er mange. Rigtig mange. It-virksomheders normale rotation er, at man mister omkring ti procent af sine medarbejdere om året, siger Henrik Thomsen.
- Så der er ikke noget at sige til, at IT-virksomhederne er vilde med at få fat i de her talenter.
Hvad er autisme?
- •
Frem til nu, har fagfolk arbejdet med forskellige typer autisme som aspergers og infantil autisme.
- •
De betegnelser kan snart blive fortid.
- •
I USA findes de ikke længere, og flere europæiske lande gør klar til at følge et udspil fra verdenssundhedsorganisationen WHO, som forventes at droppe betegnelserne.
- •
I stedet vil autisme fremover gå under den fælles betegnelse 'Autisme Spektrum Forstyrrelser' (ASF).
- •
Omkring én til to procent af befolkningen har ASF.
- •
Flere og flere får diagnosen, hvilket kan skyldes den øgede opmærksomhed og viden på området.
- •
Samfundets stadig større krav til sociale evner og hurtig omstilling kan også have en betydning, da mange med ASF ikke kan klare det sociale pres og derfor falder igennem.Kilde: Landsforeningen Autisme